Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Søstre? Det originale foto forestiller de tre Dinesen-søstre Karen (th.), Inger (tv.) og Ellen (øverst). Nederst er Elida Spange blevet indsat. Billedmanipulation over originalfoto fra Det Kongelige Bibliotek

Søstre? Det originale foto forestiller de tre Dinesen-søstre Karen (th.), Inger (tv.) og Ellen (øverst). Nederst er Elida Spange blevet indsat. Billedmanipulation over originalfoto fra Det Kongelige Bibliotek

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter tvivler på mulig Karen Blixen-halvsøster

Var Elida Spange uægte barn af Karen Blixens far og årsag til hans selvmord, som Tom Buk-Swienty siger? Det kan vi ikke vide, mener to eksperter, der åbner for en litteratur-historisk diskussion.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad skal der til, før man kan konkludere noget om biografiske detaljer i et berømt menneskes liv?

Det spørgsmål meldte sig hos Marianne Juhl i går, da hun læste to artikler i Politiken.

I artiklerne fortæller forfatter Tom Buk-Swienty, at han har løst gåden om, hvorfor Karen Blixens far hængte sig. Et selvmord, der skete, da Karen Blixen var ti år, og som vurderes at have haft stor betydning for den verdensberømte danskers forfatterskab.

Selvmordet skyldtes ifølge Buk-Swienty, at Karen Blixens far, Wilhelm Dinesen, havde gjort en tjenestepige gravid. Og endda ikke hvilken som helst tjenestepige, men en tjenestepige, der var i huset hos Dinesens puritanske svigerfamilie. Skammen over det uægte barn, der var på vej, drev Wilhelm Dinesen ud af denne verden, mener Buk-Swienty, der har brugt fem år af sit arbejdsliv på at fordybe sig i Wilhem Dinesens liv og har udgivet en meget rost biografi om manden.

Det er både sikkert og vist, at tjenestepigen tre måneder efter Dinesens død fødte en datter, der fik navnet Elida Spange. Men at det nu skulle være bevist, at denne Elida Spange var datter af Dinesen og dermed halvsøster til Karen Blixen, er litteraten Marianne Juhl skeptisk over for. Hun var i 2013 medforfatter på en udgivelse af Karen Blixens breve, og hun har også tidligere skrevet en bog om Blixen.

»Vi ved, at denne her kvinde sent i livet siger, at Karen Blixen var hendes søster, og at hun var det uægte barn af Wilhelm Dinesen. Men var det en myte, hendes mor fortalte hende? Valgte moderen at pege på Wilhelm Dinesen som far, fordi han var en rig mand? Der er mange ting, vi ikke rigtigt ved«, siger Marianne Juhl.

Hun mener også, at uægte børn var så almindeligt forekommende på den tid, at det næppe ville føre en mand som Dinesen til selvmord:

»Wilhelm Dinesen lider samme år, han begår selvmord, et voldsomt nederlag i den valgkreds, hvor han er opstillet for Venstre. Ved et stort valgmøde rejser en deltager sig op og siger, at Dinesen har svigtet vælgerne, og forsamlingen istemmer med »Hørt!«. Dinesen bliver på det nærmeste buhet ud. For mig er det mere sandsynligt, at sådan et nederlag kunne føre til selvmordet, end at han så er kommet til at gøre en tjenestepige gravid«.

Marianne Juhl er ikke den eneste, der er skeptisk over for Tom Buk-Swientys litteraturhistoriske nyhed.

Birgitte Possing, der er professor ved Rigsarkivet og netop har udgivet en bog om biografier, er heller ikke sikker på, at Tom Buk-Swientys dokumentation holder.

Der er meget detektivisk udforskningsarbejde tilbage, før vi kan konkludere noget entydigt

»Der er meget detektivisk udforskningsarbejde tilbage, før vi kan konkludere noget entydigt. Det siger jeg ikke for at tage fornøjelsen fra Tom Buk-Swienty, tværtimod. Men af ganske basale kildekritiske grunde skal man altid lige tænke sig om«, siger Possing.

Nye kilder bekræfter teori

Allerede i sin roste biografi om Wilhelm Dinesen fra 2013 skrev Tom Buk-Swienty om et muligt uægte barn af Wilhelm Dinesen. Barnet er nemlig nævnt i et gammelt brev, hvor tjenestepigen erklærer, at Wilhelm Dinesen ikke er far til hendes barn. Tom Buk-Swienty mener, at sådan en erklæring ville have været unødvendig, hvis ikke der havde været noget om sagen. Og det, at Wilhelm Dinesens svigerfamilie har gemt brevet, peger på, hvor vigtigt det er.

Og Marianne Juhl er enig med ham så langt som, at det gamle brev beviser noget. Men ikke i hvad det beviser.

»Brevet beviser, at Wilhelm Dinesen har været i seng med denne her tjenestepige. Men ikke, at han er faren til det barn, hun får«, siger Marianne Juhl, »for hvad ved vi ellers om denne her tjenestepige? Ved vi noget om, hvem hun ellers har været i seng med? Nej«.

Tom Buk-Swienty fortæller, at han siden udgivelsen af sin Dinesen-biografi har fået nye kilder på historien. Det er disse nye kilder, der har gjort ham sikker nok til at gå ud med nyheden. Kort efter udgivelsen fik han et tip med et navn på en pensioneret advokat, der havde bistået tjenestepigens datter, Elida Spange, med sit testamente.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Da jeg ringer til advokaten og siger, at jeg vil tale med ham om Elida Spange, siger han som det første: »Nå, Karen Blixens søster?« – helt uden at jeg har nævnt min teori for ham. Dermed har jeg en ny, uafhængig kilde, der styrker teorien om, at Elida Spange er Wilhelm Dinesens barn«, siger Tom Buk-Swienty.

Advokaten fortalte også Tom Buk-Swienty, at Elida Spange lignede Karen Blixen fysisk. Også i bevægelserne og mimikken, diktionen og måden hun talte på.

Men hvis Karen Blixen og Elida Spange aldrig har mødt hinanden, ville deres mimik og bevægelse og diktion så minde om hinanden?

»Det kommer jo an på, hvor meget man mener, at biologi og prægning betyder«, siger Tom Buk-Swienty.

Lignede Elida Spange Karen Blixen?

Den pensionerede advokat er ikke den eneste nye kilde, Tom Buk-Swienty bygger sin nyhed på. Elida Spange havde også en ven, Sven ’Leslie’ Arebo, der til sin familie fortalte, hvor meget han syntes, Elida Spange lignede Karen Blixen. Vennen fortalte også, hvordan folk igen og igen var kommet hen til Elida Spange for at nævne ligheden. Tom Buk-Swienty har i sin research haft kontakt til Sven ’Leslie’ Arebos familie, der har fortalt ham historien.

Men heller ikke den påståede fysiske lighed mellem Karen Blixen og den formodede halvsøster giver Marianne Juhl mange point for:

»Nej, der er vi virkelig ude i noget sludder. For Karen Blixen ligner sin mor som snot. Hun ligner slet ikke sin far, som er blåøjet, har opstoppertud og en temmelig stor, karakterfuld underkæbe«, siger hun.

»Karen Blixen har en buet næse, som sin mor, hun har brune øjne og brunt hår og en vigende hage. Hun ligner ikke sin far. Derfor mener jeg ikke, at en fysisk lighed mellem de to kvinder skulle være bevis for, at de begge var døtre af Dinesen«.

Karen Blixen har en buet næse, som sin mor

Birgitte Possing kender som forfatter til bogen ’Ind i biografien’ om biografigenren alt til ønsket om at få bekræftet en teori i arbejdet med en biografi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi er altid meget nysgerrige på de her store ikoner, som Karen Blixen også er. Vi søger efter at få nogle meget entydige forklaringer på deres værk. Det vil vi forfærdelig gerne, men det er ikke altid, det lykkes. Jeg kender rigtig godt den der følelse som historiker af at være detektiv, så jeg kan forstå Tom Buk-Swientys fornøjelse, men det er nok lidt tidligt at konkludere noget, for det er stadig en teori. Og når man har en teori, kan man få alting til at passe på den«, siger hun.

Men uanset modstanden er Tom Buk-Swienty helt sikker på, at Elida Spange var Wilhelm Dinesens datter.

»Hvis jeg var anklager, var jeg klar til at gå i retten«, siger han, »selv om jeg selvfølgelig aldrig kan være 100 procent sikker. For så skulle vi jo have et brev fra Wilhelm Dinesen selv, hvor han fortæller det. Men i min optik er det meget mere usandsynligt at Elida ikke skulle være kaptajnens datter, end hun er det, med de nye oplysninger, der er kommet i spil efter min nye research. Vi har nu flere uafhængige kilder, der peger i den samme retning«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden