Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Hyldest. Det skal ses som en hyldest til grundloven, når flagene fra 106 nationer hejses i Albertslund på grundlovsdag.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Broget flagdag vækker vrede i Albertslund

Albertslunds borgmester vil hejse 106 forskellige flag - på grundlovsdag.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Og HVAD har så lige fremmede flag med GRUNDLOVSDAG at gøre????«, spørger en af de mange, der har kommenteret kunstneren Kenn André Stillings forslag om, at alle mennesker i Albertslund skal have lov til at hejse deres eget flag på grundlovsdag.

Der bor folk fra 106 lande i byen, og de mange flag skal være en hyldest til grundloven, mener Stilling. Og et venligt nik til de tilrejsende.

»Nu stiger kunsten sgu’ ...! Det her land er da efterhånden stopfyldt med narrehatte ...!«, afsluttes kommentaren, der kan læses på TV 2 Lorrys facebookside.

LÆS MAGASINET

Flagideen blev præsenteret for halvanden uge siden her i avisen og har siden fået en del både begejstrede og kritiske ord med på vejen.

I Politiken-artiklen erklærer Albertslunds socialdemokratiske borgmester, Steen Christiansen, sig helt med på ideen. Han lover, at kommunen vil gå forrest ved at rejse en masse flagstænger på strategiske steder i byen. Og han er stadig med.

»Jeg ser det her som et positivt, et livsbekræftende projekt«, siger Steen Christiansen.

TV2 Lorry gik også ind i sagen. Tv-stationen arrangerede en krydsild mellem Steen Christiansen og Danni Olsen, der er det mest fremtrædende medlem af Dansk Folkepartis gruppe i Albertslunds byråd.

Danni Olsen synes, man kun skal flage med dannebrog på grundlovsdag.

»Det er uheldigt, hvis man flager med flag fra nationer, som måske har nogle andre værdier. Det kunne være dødsstraf, kvindeundertrykkelse, forfølgelse af homoseksuelle og så videre«, sagde DF'eren i tv-duellen, hvor han også anklagede borgmesteren for at bruge flagene som et »valgkampstunt«.

»Det her er jo først og fremmest et kunstprojekt«, svarede Steen Christiansen: »Og jeg synes, det er en smuk idé at alle tilstedeværende nationer hylder den danske grundlov 5. juni ...«.

Lokalavisen.dk greb straks Danni Olsens vinkel og skrev en artikel med overskriften: 'Derfor flager kommune med diktaturstaters flag på grundlovsdag'. Netmediet stillede så sine læsere dette måske en smule ledende spørgsmål:

»Blandt landene er Sierra Leone, Zimbabwe, Qatar, Yemen, Myanmar og Iran. Er det en god idé – eller skal man kun flage for Danmark på Danmarks nationaldag?«.

Giv sådan et 'fjols' et solidt spark i en vis legemsdel, har sgu aldrig hørt sådan en gang 'landsforræderisk' ævlen, gud fader bevares

Et ægtepar med efternavnet Jensen opfatter – som en del andre læsere (alle med danske navne) – det med flagene som borgmester Christiansens idé og svarer følgende:

»Giv sådan et 'fjols' et solidt spark i en vis legemsdel, har sgu aldrig hørt sådan en gang 'landsforræderisk' ævlen, gud fader bevares«.

Han må da fængsles ...

Men der er også mange, der kan lide Kenn André Stillings forslag. I Politiken talte tyrkere, marokkanere, pakistanere, palæstinensere og polakker om, hvordan det ville få deres hjerte til at slå hurtigere, hvis de så deres oprindelige flag hejst på grundlovsdag.

En kvindelig seer skriver på Lorrys facebookside:

»Jeg synes det er en glimrende ide at vise mangfoldigheden på denne ene dag ... for at manifestere rummelighed for en gangs skyld, i stedet for den rædsomme retorik, der har hersket mest af ...«.

»Helt fantastisk god ide. Det skal jo ses som en fælles fest af den danske grundlov«, skriver en anden.

I den lange tråd af kommentarer er tilhængerne dog i undertal. Også Lorrys seere tror tilsyneladende, at det er borgmesterens idé og ikke Stillings. Her er et udpluk af reaktionerne:

»Dansk grundlov = dansk flag«.

»Niks, det er danmarks dag, de fremmede får rigelig opmærksomhed i hverdagen«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der skal flages med Dannebrog fordi vi er i Danmark. Det er sgu da ufatteligt. Hvor svært kan det være. Drop dit foreslag makker«.

»Han må da fængsles til efter grundlovsdag, han er jo terrorist ...«. »Skal der så også flages med Islamisk Stats flag???«. »Ser jeg et andet flag end dannebrog så kommer det sgu ned«.

Niks, det er danmarks dag, de fremmede får rigelig opmærksomhed i hverdagen

Andre har en mere fredsommelig opfattelse af, hvad Kenn André Stillings idé går ud på.

»Kunne vi inddrage alle repræsenterede nationaliteter i fejringen af vores demokratis Grundlov, ville det da være den perfekte fejring af ytringsfriheden, religionsfriheden og alle de andre rettigheder der bekom os alle med indførelsen deraf ...«, skriver en mandlig seer.

Det er bare et flag

Kritikken bekymrer ikke borgmester Steen Christiansen. Han minder om, at de fleste borgere i Albertslund jo er pæredanske, så dannebrog skal nok komme til at fylde godt op i gadebilledet på grundlovsdag.

Og så understreger han, at ideen med de 106 forskellige flag er den stik modsatte af det, Danni Olsen og andre tror. At flage med for eksempel Zimbabwes flag er ikke det samme som at hylde den politiske kurs i det afrikanske land.

»Det er ikke en blåstempling af værdierne i de andre lande. Det er en blåstempling af den danske grundlov. At man bekender sig til de værdier, som ligger i den, som jo handler om udsyn og humanisme og tolerance«, siger Steen Christiansen.

Borgmesteren er i gang med at undersøge, om det er muligt at sætte 106 flagstænger op både langs Roskildevej og i Albertslunds stationscenter, som er byens absolutte midtpunkt.

Det er ikke sikkert, Steen Christiansen skal regne med opbakning fra butiksindehaverne i centret.

»Som udgangspunkt synes jeg, det er en god idé, men Centerforeningen vil ikke gå ind i det og sætte de flag op. Kommunen skal være velkommen til selv at gøre det. De kan jo gøre, hvad de vil. Det er deres stier og veje gennem centret ...«, siger Simon Lindegaard, som driver Matas og er formand for Centerforeningen Albertslund Centrum.

Han pointerer, at han ikke har vendt sagen med sin bestyrelse og alene taler for sig selv.

Herregud det er bare et flag

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kenn André Stilling forstår ikke centerformandens modvilje og henviser til dengang i begyndelsen af 1960'erne, da butiksindehavere i det indre København kæmpede imod Strøget, fordi de frygtede, en gågade ville skræmme kunderne væk.

»Den der forsigtighed i erhvervslivet er hæmmende for en by. Man må se at få hovedet op af tegnebogen«, siger kunstneren.

Man kunne også sige, som en af Lorrys seere i en kommentar på Facebook:

»Herregud det er bare et flag«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden