Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mads Nissen (arkiv)
Foto: Mads Nissen (arkiv)

Multi-nationalt. Kunstner Kenn André Stilling mente at det ville være en stor hyldest til grundloven at lade alle kommunens 106 nationaliteter flage med egne flag. Det får de nu ikke lov til.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tilbagetog: Det er for politisk betændt at flage med fremmede flag på grundlovsdag

Andre flag end det danske må ikke smælde på grundlovsdag i Albertslund. Det ærger kunstneren bag idéen.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er fint nok at fejre den danske grundlov ved at lade kvinder i alverdens nationaldragter og historiske kostumer vandre gennem Københavns gader. Selv dronningen og statsministeren stiller op.

Noget andet er det at tillade samtlige 106 nationaliteter i Albertslund at flage med deres eget flag 5. juni. Som en hyldest til grundloven i deres nye land, Danmark.

Hvis man for eksempel flager med det kinesiske eller det pakistanske flag, så flager man for dødsstraf

Den går ikke, mener et massivt politisk flertal i kommunen på den københavnske vestegn. Og modstanden har tvunget den ellers positive borgmester til at droppe det med flagene, som er en idé fostret af kunstneren Kenn André Stilling. Han var fascineret af, hvor mange forskellige nationaliteter der bor i Albertslund.

»Det drejede sig om ord som hjemve og erindring og alle de smukke ting, vi alle sammen har i os, og som man jo ikke kan styre. Man ved aldrig, hvornår man bliver ramt af hjemve. Vi synes jo også, det er morsomt at høre om danskamerikanere, som sidder og laver wienerbrød og leverpostej«, siger han.

Vi forbinder alle vores flag med et bestemt landskab, en bestemt by eller noget særlig mad. Og kan man forestille sig noget mere opløftende end at lade alle flage på hver sin måde på grundlovsdag? Det var sådan, Stilling tænkte, da han for et par måneder siden skød projektet i gang her i avisen.

Den socialdemokratiske borgmester i Albertslund, Steen Christiansen, var i første omgang begejstret.

»I kan roligt gå ud at sige til folk, at borgmesteren er med på, at alle må flage med deres eget flag grundlovsdag«, proklamerede han.

Så det gjorde Kenn André Stilling. Han travede rundt i Albertslund og talte med forskellige nationaliteter.

»Selvfølgelig er vi stolte af Dannebrog, men vi ville være endnu mere stolte, hvis vi også kunne hejse flaget fra det land, vi kommer fra«, sagde for eksempel Sait Durkun i den tyrkiskkurdiske forening.

Alle andre på vandreturen var også positive. Med undtagelse af Danni Olsen, medlem af kommunalbestyrelsen i Albertslund for Dansk Folkeparti.

»Jeg synes, det er en dårlig idé at flage med alle de flag grundlovsdag, for mange af dem står jo for snæversyn og intolerance. Hvis man for eksempel flager med det kinesiske eller det pakistanske flag, så flager man for dødsstraf«, sagde DF’eren

Bange for at splitte borgerne

En del af borgerne tænkte i de samme baner, kunne man senere læse i Albertslund Posten. En af dem var John Lau Rasmussen, og han skrev dette:

»Hr. Stilling er blot en af mange, som med sit nationale selvhad lader sig frivilligt inseminere af en nationalkulturel ebola ...«.

Men jeg må bare konstatere, at byen - for en sjælden gangs skyld - er et andet sted end dens borgmester

Modstanden bredte sig til kommunalbestyrelsen. Helt ind i borgmesterens egne rækker blev der skumlet.

»Jeg synes ikke, det er en decideret dårlig idé«, siger socialdemokraten Flemming Jørgensen.

»Men jeg var skeptisk på grund af sammenkædningen med grundlovsdag, som jo er en national markering af de danske værdier ...«.

Men flagningen skulle jo netop være en hyldest til vores grundlov?

»Det forstår jeg godt. Men ikke alle borgere ville nødvendigvis opfatte det på den måde«.

Handler det også om, at du som socialdemokrat er bange for at sende et for indvandrervenligt signal i en valgkamp?

»Nej, det vil jeg ikke sige. Men jeg ville være bange for, at den debat, der ville komme, ville splitte borgerne i stedet for at samle dem«.

Måske bliver det så en anden dag

Borgmester Steen Christiansen holder ferie på Kreta, men jeg får fat på ham i telefonen og spørger, hvorfor det ikke bliver til noget med flagene grundlovsdag.

Det er fuldstændig tåbeligt at tale om diktaturstater med dødsstraf, når man tænker på, hvilke lande Danmark arbejder sammen med - jeg skal ikke nævne nogen navne

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han måtte bøje sig for »en udbredt folkelig skepsis«, lyder svaret. Personligt synes han stadig, at Stillings idé rummer en »kunstnerisk skarphed«, som han sætter stor pris på. Det var der bare ikke ret mange andre, der gjorde.

Kom det bag på dig, at der var så massiv modstand?

»Ja, for jeg synes, det ligger lige til højrebenet. Men jeg må bare konstatere, at byen – for en sjælden gangs skyld – er et andet sted end dens borgmester«.

Har du overvurderet dine egne overtalelsesevner?

»Ja, eller jeg har undervurderet de meget stærke følelser, der er omkring grundlovsdagen og Dannebrog«.

Hænger det sammen med valgkampen, at I opgiver det her?

»Nej, det gør det ikke ... ikke specifikt. Det handler måske mere om politiske dagsordener generelt«, siger Steen Christiansen.

Og så er der den detalje, at Københavns Vestegns Politi har nægtet at give tilladelse til at flage med de mange flag på grundlovsdag. Politiet har gravet et cirkulære frem fra 1989, hvori der står, at man ikke bør tillade flagning med fremmede flag »på dage, hvor man i Danmark mindes særlige nationale begivenheder«.

Men det forbud kunne man nok have talt sig ud af, hvis der havde været »markant politisk enighed«, mener borgmesteren.

Det bliver så ikke aktuelt. Den mangfoldige flagning grundlovsdag er aflyst. Og Kenn André Stilling undrer sig.

»Det var sådan en smuk tanke med grundlovsdag«, siger han.

Men nogle mente, det ville være en hyldest til visse diktaturstater?

»Ja, jeg ved ikke, hvordan man kan finde på at sige sådan nogle ting. Det er fuldstændig tåbeligt at tale om diktaturstater med dødsstraf, når man tænker på, hvilke lande Danmark arbejder sammen med – jeg skal ikke nævne nogen navne«.

Hvad gør du så nu?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jo, det var jo aldrig meningen, at flagene skulle splitte Albertslund. Og hvis nogen holder så meget af grundlovsdag, så kan vi bare flytte det til 12. september. Det er en fuldstændig neutral dag. Og nu har folk så mulighed for at tænke sig lidt om og eventuelt finde et nyt argument for ikke at være med«, siger Kenn André Stilling.

Steen Christiansen synes, at flagprojektet mister i styrke ved at blive flyttet til en anden dag. Det bliver mere en hyldest til mangfoldigheden end til grundloven.

»Men hvis Kenn André Stilling ønsker det, vil jeg gerne bakke op om det«, siger borgmesteren.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden