Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Luftekløver. Lars Løkke understreger sin pointe ved at kløve luften med sin håndflade.
Foto: Videograb: Venstre

Luftekløver. Lars Løkke understreger sin pointe ved at kløve luften med sin håndflade.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anmeldelse: Lars Løkkes valgvideo er som en nytårstale i utide

Videoen er tomme statements. Som i filmet radio eller en valgplakat med lyd.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Engang sagde man, at Venstre ’ved man, hvor man har’ med et ekko af dyrskuehåndslag og jovial ærlighed. Og sådan skal det åbenbart være igen. Derfor iscenesætter Danmarks Liberale Parti sin formand som en, der udsiger umisforståelige budskaber. De er ikke til at tage fejl af. Og det er for galt. »800.000 voksne danskere er i dag på offentlig forsørgelse«, siger Lars Løkke Rasmussen til seerne på partiets hjemmeside. Og for lige at få den til at fise ind under diskokrøllerne er budskabet ledsaget af en tekst, der forkynder, at »for fremtiden skal flere arbejde for velfærden«.

Og det koster nemlig kassen, siger manden med det diskret blålilla slips på skærmen. Og for at ingen skal geråde i tvivl om rigtigheden af dette, kommer der en diagramsøjle frem, der illustrerer den svimlende højde af de 170 milliarder kroner, det danske samfund kaster efter alle dem, der ikke bidrager til statskassen ved at stå op og smøre madpakker.

Det er, siger Lars Løkke, mens han diskret gestikulerer med sine fine hænder, det samme som udgifterne til skole, sundhed, politi og ældrepleje. Og han siger det bare, sådan en passant, inden han fortæller, at det er derfor, at hans parti mener, at bistandshjælpen skal sættes ned, så det bedre kan betale sig at arbejde. For provenuet fra de reducerede overførsler skal nemlig bruges på skattelettelser i bunden, siger Lars Løkke og kløver luften med sin håndflade, som man gør, når man mener ’færdigt arbejde’.

Uden omsvøb

Her kommunikeres der uden omsvøb, uden forståelsesbefordrende grafikker. Lars Løkke folder nærmest hænderne i skødet, inden han forkynder, at »Venstre vil lave et skatte- og byrdestop«. Til alle de danske virksomheder, må man forstå, der er tvunget i knæ af horden af magelige modtagere af overførselsindkomster i den alt for høje ende.

Der bliver heller ikke lagt fingre imellem, når det handler om, hvem vi gerne ser vandre ind i landet: dem, »der vil Danmark«. Det er et ekko af en gammel arbejdersang, Oskar Hansens ’Danmark for folket’ fra 1934, og den gør Venstre til sin ved diskret at henvise til dem og antyde, at de politiske modstandere, Socialdemokraterne, vil alt muligt andet end Danmark for folket ved at lade indvandrere strømme frit ind over grænserne.

Lars Løkke fremstår ikke alfaderligt troværdig, men som en moderne budskabstrænet kommunikator, der forsøger at klippe ud i pap, at der er noget galt i Danmark

Der sluttes med et frontalt skud af Lars Løkke Rasmussen og budskabet »for fremtiden skal vi arbejde mere for velfærden« – som i vi politikere og vi danskere og alle de dovne hængerøve, der danderer den på bistand.

Valgfilmen er 48 sekunder lang og regulært ikke andet end filmet radio med få enkle budskaber. Det er uopfindsomt. Det er lidt forstemmende i al sin insinuerende småborgerlighed. Og Lars Løkke fremstår ikke alfaderligt troværdig, men som en moderne budskabstrænet kommunikator, der forsøger at klippe ud i pap, at der er noget galt i Danmark, og at han er manden, der kan løse det. Det forekommer som en nytårstale i utide fra en forhenværende statsminister, der savner at tale til sit tømmermandsplagede folk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden