0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stem: Hvilken uhåndgribelig kulturarv i Danmark er værd at bevare?

Politikens læsere har indsendt massevis af forslag til, hvad Danmark bør få optaget på Unescos liste over immateriel kultuarv. Giv din stemme.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
LEHMANN MARTIN
Foto: LEHMANN MARTIN

KULTURARV. Frankrig har deres madkultur på listen, Spanien deres flamenco og Tyrkiet deres kaffekultur. Hvilken uhåndgribelig kulturarv i Danmark synes du, der skal optages som bevaringsværdi i Unesco? Den danske cykeltradition (billedet) - er blandt læsernes forslag.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra revykunst, blå mandag, gækkebrevsklip, tryghed og silderøgeri på Bornholm til børneteater, realkredit, banko, ombudsmand og brok.

LÆS OGSÅ

Politiken har modtaget over hundrede forslag fra læsere til, hvilken uhåndgribelig kulturarv i Danmark, der er værd at bevare - og måske en dag få på Unescos liste over immateriel kulturarv.

Men hvilket bud er det bedste?

Afstemningen er afsluttet. Her er resultatet.

Hvor er Danmark?

Ligesom Danmark har flere bygninger og attraktioner på Unescos liste over verdenarv, har vi siden 2009 været med i Unescos konvention om bevaring af immateriel kulturarv. Dermed har vi lovet Unesco, at vi vil »værne om«, »sikre respekt for« og »øge bevidstheden lokalt, nationalt og internationalt om« den del af Danmarks kultur, man ikke ikke lige kan mærke og røre.

LÆS OGSÅ

Med til konventionen om bevaring af immateriel kulturarv hører en liste, Lists of Intangible Cultural Heritage, hvor lande kan ansøge om få skikke, traditioner eller anden uhåndgribelig kulturarv optaget.

Mens en række andre lande har bl.a. sange, danse, madkultur, håndværk og højtidsskikke på listen, har Danmark aldrig ansøgt om at få noget på listen.

Kulturarven kan repræsentere både en større gruppe og en minoritet. Det kan også være noget, du mener, er truet.

Giv din stemme inden torsdag 16. juli klokken 2015 klokken 10.00.