Hjemkommet. 'Portræt af Maria af Medici' hedder maleriet her, som er tilskrevet den flamske maler Peter Paul Rubens. Efter at være blevet stjålent er det nu - syv år senere - vendt hjem til ejerne i Nordjylland.

Hjemkommet. 'Portræt af Maria af Medici' hedder maleriet her, som er tilskrevet den flamske maler Peter Paul Rubens. Efter at være blevet stjålent er det nu - syv år senere - vendt hjem til ejerne i Nordjylland.

Kultur

Stjålne malerier tilskrevet Goya og Rubens dukker op efter syv år

Få den sælsomme historie, der begynder med en fransk-fynsk greve og slutter med to uheldige kunsttyve.

Kultur

Det var især det slidte hjørne i bunden af maleriet, der gjorde, at Hans Jørgen Kaptain kunne genkende maleriet 'Portræt af Maria af Medici' tilskrevet den flamske maler Peter Paul Rubens.

Formanden for fonden bag Voergaard Slot i Nordjylland havde ellers ikke set maleriet, siden det sammen med et andet maleri tilskrevet den spanske hofmaler Francisco Goya blev stjålet fra slottet en nat i marts 2008.

»Siden det blev stjålet for syv år siden, er der næsten ikke gået et år uden, at vi har hørt fra folk, der mente at vide, hvor malerierne var. Det har bare ikke vist sig at passe. Før nu«, siger fondens formand.

Findelønnen for oplysninger, der kunne lede til de stjålne malerier, var på 100.000 kroner, som fonden sammen med sit forsikringsselskab stod for. De ville derfor gerne være mere end 100 procent sikre, da Nordjyllands Politi og PET i maj i år fortalte, at de havde fået oplysninger om, hvor malerierne befandt sig.

Siden det blev stjålet for syv år siden, er der ikke næsten ikke gået et år uden, at vi har hørt fra folk, der mente at vide, hvor malerierne var. Det har bare ikke vist sig at passe. Før nu

»Ude i Kina kan man jo få malet, hvad som helst af hvem som helst, så vi udbad os fotodokumentation af malerierne«, fortæller Hans Jørgen Kaptain.

Er de ægte?

Dokumentationen kom i form af et fotografi, hvor malerierne stod på en helt almindelig madras. Hans Jørgen Kaptain kunne genkende særlige kendetegn, som det slidte hjørne, men ville alligevel gerne være endnu mere sikker i sin sag. Malerierne blev derfor sendt til undersøgelse hos Kunstkonserveringen på Kronborg, og her blev det slået fast, at der var tale om slottets malerier.

»Vi besluttede derfor at udbetale de 100.000 kroner i findeløn«, siger Hans Jørgen Kaptain.

Hvis det er Goya og Rubens, der står bag malerierne, er værdien op mod 20 millioner kroner. Om de er det, er dog meget mindre sikkert.

Da malerierne i 2008 blev stjålet ud af vinduet på slottet af to kunsttyve, blev der allerede dengang rejst tvivl om deres ægthed.

Derfor blev Kunstkonserveringen også bedt om at vurdere, om det var Goya og Rubens, der har malet dem.

Kunstkonserveringens undersøgelse viste, at de er malet på den tid, hvor Francisco Goya (1746-1828) og Peter Paul Rubens (1577-1640) levede. Det kan man blandt andet se på lærredernes alder. Men Kunstkonserveringen vil ikke vurdere, om de er ægte. For at vide om malerierne virkelig er malet af Rubens og Goya, skal de undersøges af sagkyndige eksperter i Spanien og Holland. Det ønsker fonden bag slottet ikke.

»Det er vi ligeglade med, for vi har dem ikke for at kunne sælge dem. De er givet til os for, at vi kan vise dem frem, så alle kan se dem«, siger Hans Jørgen Kaptain.

Forsikringssummen, som nu er betalt tilbage til forsikringsselskabet, vil han ikke ud med. Det er dog mindre end de 20 millioner kroner, malerierne ville være værd, hvis de var ægte, og mere end de 100.000 kroner i findeløn.

Hverken PET eller Nordjyllands Politi kan fortælle mere om, hvordan og af hvem billederne blev fundet.

Fynboen Ejnar og den franske enkefrue

Hvorfor malerierne, der stammer fra en kostbar fransk kunstsamling, overhovedet i sin tid havnede i Nordjylland, er egentlig en spøjs historie, der begynder på Fyn.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her blev fynboen Ejnar Oberbech-Clausen født i 1883, som søn af bonden og skovrideren Henrik Clausen. Ejnar Oberbech-Clausen gik andre veje end sit fædrende ophav og blev uddannet i herreekvipering, inden han i 1906 kom på en prestigiøs parisisk kostskole. Herefter blev han sekretær for det franske grevepar grev Chenu-Lafitte og grevinde Marie Henriette Chenu-Lafitte.

Først døde greven, og senere blev Ejnar Oberbech-Clausen gift med enkefruen. I 1941 døde enkefruen og senere hendes to børn. Det blev derfor fynboen Ejnar, som arvede formuen, fire vinslotte og et palæ i Paris, der rummede kunstsamlingen med malerierne tilskrevet Goya og Rubens. Blandt kunstsamlingens skatte var også antikke møbler, som efter sigende skulle have tilhørt Marie Antoinette.

Der skulle mere end 10 godsvogne til at rumme samlingen, da Ejnar Oberbech-Clausen i 1955 vendte tilbage til Danmark.

Da havde han solgt sine franske ejendomme og i stedet købt Voergaard Slot i Dronninglund. Han nåede imidlertid kun at bo i Danmark i otte år. I 1963 døde Ejnar Oberbech-Clausen, og slottet inklusive kunstsamlingen overgik til en fond, der lige siden har vist slottet og kunstsamlingen frem for offentligheden.

Tyveriet på slottet

Det var måske som gæster på slottet, at tyvene, første gang så malerierne. Den nat i 2008 gik de i hvert fald målrettet efter netop de to malerier, da en af dem i martsmørket kravlede op ad en stige, smadrede et vindue og tog malerierne ned fra væggen.

Billedernes gipsrammer blev forvandlet til støv, efter de ramte slotspladsen, da manden smed dem ud af vinduet. Så kørte de to af sted med malerierne i bilen.

Det var kun ved et ufatteligt lykketræf eller et utroligt uheld - alt afhængig af hvem der fortæller historien - at kunsttyvene blev opdaget. På vej hjemad blev de nemlig stoppet af en motorcykelbetjent, der havde mistanke om spritkørsel.

Betjenten så malerierne i bilen, men havde på det tidspunkt ingen grund til at mistænke en forbrydelse. Det var først, da tyveriet senere blev anmeldt til politiet, at man huskede malerierne i bilen.

Da man opsøgte mændene, var billederne imidlertid umulige at finde. Flugtbilen var til gengæld fyldt med gipsrester, som politiet kunne matche med gipsresterne fra slotspladsen. Gipsen sammen med en kortlægning af deres færdsel førte i 2009 til en dom i Landsretten. Den ene mand fik 2 års fængsel, den anden 8 måneder. Ingen af dem havde lyst til at fortælle, hvad der var sket med billederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ OM DOM I RETTEN I HJØRRING

Hvor malerierne har befundet sig de seneste syv år, eller hvad der skete med dem, er stadig ikke kommet frem. I dag hænger de i hvert fald igen på deres plads på Voergaard Slot.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce