Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arkæologer finder kapellet fra mordet på kong Svend

Grathe Kapel, hvor Svend og Valdemar kæmpede om kongemagten i middelalderen, er netop blevet fundet af arkæologer.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På det sted, hvor Danmarkshistoriens store opgør om kongemagten foregik i 1100-tallet, har arkæologer fundet det, de mener, er en vigtig danmarkshistorisk bygning: Grathe Kapel.

Det var her på den gamle hede syd for Thorning, at kong Svend og kong Valdemar skulle have kæmpet om kongemagten i Danmark i oktober 1157.

»Ved at finde det gamle kapel mærker man virkelig historiens vingesus, og det er stort at få lov at være vidne til«, siger Ole Nielsen, museumsdirektør ved Museum Silkeborg, der befinder sig ved udgravningen.

Ved Grathe Kapel lykkedes det kong Valdemar at forsegle sin magtposition over middelalderens Danmark. Efter mordet på kong Svend blev han enekonge over Danmark og gik over i danmarkshistorien som Valdemar den Store.

Forinden havde kong Svend forsøgt at myrde Valdemar, der var flygtet til Grathe Hede. Under kampene skulle Svend være blevet trængt ud i moseområdet på flugt fra Valdemars hær.

»Angiveligt skulle en bonde fra Grå Gårde have fanget ham og kløvet hans hoved med en økse. Vi har formentlig også Svends kongegrav ved kapellet, hvis den ikke er blevet udgravet tidligere«, siger museumsdirektøren.

Måske en kongegrav

Før opgøret herskede Svend over Skåne, Valdemar over Jylland og Knud over Sjælland. Som man kan læse i Saxos Danmarkskrønike mødtes de tre konger til et stort forsoningsgilde i Roskilde i august 1157. Men kong Svend havde i virkeligheden i sinde at dræbe Knud og Valdemar for at blive enekonge over det samlede Danmark, og det lykkedes hans mænd at myrde kong Knud. Valdemar derimod flygtede, og det endelige opgør mellem Svend og Valdemar fandt sted 23. oktober på Grathe Hede.

Oprindeligt skulle kapellet være blevet fundet i 1860’erne. Dengang efterlod man en række tegninger af udgravningen, og siden satte man en mindesten, hvor man mente, at kapellet var.

»Men de tegninger, vi havde, så mærkelige ud, og vi vidste ikke, præcis hvor kapellet var. Det så slet ikke ud som en kirkebygning. Det, vi har fundet nu, ligner derimod en typisk kirkebygning fra middelalderen med skib og kor«, siger direktøren.

Udgravningerne vil fortsætte på stedet de kommende dage.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden