Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Tobias Selnæs Markussen.
Foto: Tobias Selnæs Markussen.

Borgerpligt. Forfatter Ida Jessen er formand for litteraturudvalget under Statens Kunstfond. Det hverv tager man først og fremmest af pligt, siger hun. Derfor er det en fornærmelse, at der er så stor frygt for nepotisme, at man fremover årligt skal redegøre for, hvilke tidligere medlemmer af udvalget der får støtte.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunstfond afviser åbent støttesystem: Vi bliver mistænkeliggjort

Statens Kunstfond skal offentliggøre fhv. medlemmer af udvalget, der får støtte.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statens Kunstfond advarer i et åbent brev kulturminister Marianne Jelved (R) mod at gennemføre den del af en ny reform af kunststøtten, der indebærer, at fonden hvert år skal redegøre for, om kunstnere, der tidligere har været med til at fordele penge i fondens fagudvalg, nu selv får støtte.

»Hermed indikerer man direkte, at de til enhver tid siddende udvalg skulle være influeret af usaglige hensyn og ikke alene tildele støtte ud fra det kvalitetskriterium, der er grundlag for al støtte fra fonden«, skriver Statens Kunstfond i et åbent brev til kulturministeren.

LÆS OGSÅ

Skarp kritik fra afvist forfatter
Kravet om, at fagudvalgene fremover skal redegøre for, hvem af de tidligere medlemmer der får støtte, kommer efter en årelang diskussion om nepotisme og sammenspisthed og beskyldninger om at tilgodese bestemte kunstnere.

Forfatteren Jens Christian Grøndahl har kritiseret systemet skarpt, efter at han selv fik afslag – og efter at han i en aktindsigt i afslagene kunne se, at en række andre dygtige forfattere havde fået afslag, mens andre forfattere fik støtte år efter år.

Men Statens Kunstfond mener ikke, at diskussionerne om nepotisme og vennetjenester vil forstumme, bare fordi udvalgene fremover skal redegøre specifikt for, hvilke tidligere medlemmer der har fået støtte.

Borgerligt hverv
»Diskussionerne vil bare komme hvert eneste år og tidligere udvalgsmedlemmer blive hængt ud, fordi de har fået støtte. Og det er en mærkelig mistænkeliggørelse af deres arbejde«, siger formand for Statens Kunstfond Lars Juel Thiis, der kalder alle mistanker om nepotisme og indspisthed for »en by i Rusland«.

»Det er først og fremmest et borgerligt hverv at sidde i fagudvalgene. Det beskedne vederlag står slet ikke mål med arbejdsindsatsen. Den mistænkeliggørelse, der nu er lagt op til, kan i værste fald betyde, at ingen gider sidde der«, siger han.Ifølge Lars Juel Thiis er der intet mærkeligt i, at tidligere medlemmer af fagudvalgene også modtager kunststøtte. For man går efter at få nogle af de dygtigste på hver deres felt ind i udvalgene, og de vil selvfølgelig af samme grund også stå stærkt, når de senere søger om støtte.

»En fornærmelse«
Det er især tildelingen af litteraturstøtte, der har været omgærdet med beskyldninger om, at de samme forfattere tilgodeses igen og igen. Men den nuværende formand for litteraturudvalget under Statens Kunstfond, Ida Jessen, kan ikke se, at de nye regler gavner nogen. Tværtimod.

»Systemet kommer i stedet til at demonstrere mistillid til sine egne forvaltere«, siger hun.

Systemet kommer i stedet til at demonstrere mistillid til sine egne forvaltereOgså Ida Jessen fremhæver, at hvervet som udvalgsmedlem og arbejdet med at tildele støtte til kolleger i forvejen langtfra er noget ønskejob. Hun får som formand et vederlag på 145.000 kroner om året for sin indsats, mens de menige medlemmer får 80.000 kroner i vederlag.

»Det er ikke nogen behagelig post. Man stiller sin karriere i bero i tre år og modtager en meget lille godtgørelse for det. Og det er faktisk ikke særlig rart at være dommer over for sine kolleger. Kunstnere er jo ikke mennesker, der ønsker magt. Vi gør det, fordi vi opfatter det som vores pligt, og fordi vi mener, at vi står i gæld til kunststøttesystemet, der har sikret, at vi fik lov til at udvikle os som kunstnere. Den mistænkeliggørelse, der nu er lagt op til, er en fornærmelse«, siger hun.

Mistillid

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også Ida Jessen tror, at det i fremtiden kan blive sværere at finde folk til at påtage sig opgaven i fagudvalgene, der er i forvejen er trætte af de beskyldninger og den mistænkeliggørelse af deres arbejde, de bliver udsat for i kraft af deres rolle. »Nu kommer det oven i købet også fra systemet. Hvem vil træde ind i et system, der viser, at det på forhånd ikke har tillid til en?«, siger hun.

LÆS OGSÅ Selv om Statens Kunstråd nu bliver nedlagt og dets opgaver lagt ind under Statens Kunstfond, vil der også i fremtiden være to udvalg inden for de fleste fag.

Det ene tildeler støtte til kunstneren og har fået navnet legatudvalget. Det andet til det kunstneriske projekt. Det udvalg hedder projektudvalget. Udvalgsmedlemmer vil efter reformen fortsat kunne få støtte fra det udvalg, de ikke selv er medlem af.

Kulturminister Marianne Jelved (R) ønsker ikke at kommentere kritikken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden