Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kunst. Ai Weiwei skulle have brugt legoklodserne til en udstilling, der skulle begynde 11. december på Australiens ældste kunstmeusem.
Foto: Frank Augstein/AP

Kunst. Ai Weiwei skulle have brugt legoklodserne til en udstilling, der skulle begynde 11. december på Australiens ældste kunstmeusem.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boykot Lego, raser folk efter nej til kunstner

På de sociale medier er der tæsk til Lego, der nægter at sælge legoklodser til kinesiske Ai Weiwei, der netop er kåret som en af verdens mest magtfulde kunstnere.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er blevet døbt som ‘Lego gate’. Den danske legetøjsfabrikant skal boykottes. Og der er fotos af folk, som holder deres hænder og en udstrakt langemand ud mod Legobutikker.

Kritikken hagler i det hele taget ned over Lego, fordi danskerne ikke vil sælge sælge legoklodser til Ai Weiwei, fordi hans kunst er »politisk«.

I weekenden offentliggjorde Ai Weiwei på Instagram, at Lego ikke ville sælge en større mængde legoklodser til ham, fordi legetøjsfabrikanten »ikke kan godkende brugen af Lego til et politisk projekt«, lød begrundelsen fra Lego ifølge Ai Weiwei.

Beskeden har fået folk over hele verden til at ville donere deres legoklodser til den 58-årige kinesiske kunstner.

BAGGRUND

Samtidig raser folk over Lego og truer med at boykotte legetøjsfabrikanten.

Samtidig er Ai Weiwei kommet med en ny udtalelse på Instagram, hvor han også har offentliggjort et foto af legoklodser, der bliver skyllet ud i toilettet.

»Lego er en magtfuld virksomhed, der har kulturel indflydelse og er politisk aktør i en globaliseret økonomi, men som har tvivlsomme værdier. Når Lego nægter at sælge deres produkter til kunstneren er det censur og diskrimination«, skriver Ai Weiwei.

Et billede slået op af Ai Weiwei (@aiww) den

Hos Lego har pressechef Roar Rude Trangbæk lørdag sagt til Politiken, at Lego »laver legetøj til børn«, og at virksomheden blot følger sine globale retningslinjer om ikke aktivt at støtte politiske projekter.

Ifølge Roar Rude Trangbæk vil Lego ikke sælge klodserne direkte til Ai Weiwei og sættes officielt i forbindelse med projektet, men han kan skaffe legoklodserne på anden vis.

Tidligere i år standsede Lego et projekt i USA, hvor man ville hylde de kvindelige dommere i den amerikanske Højesteret ved at lave dem i legoklodser. Legos begrundelse var, at det var politisk.

Men på Twitter er Lego havnet i strid modvind.

Her skriver Ai Weiwei selv på sin konto @aiww:

»Det er Lego, som giver os definitionen på, hvad der er ‘politisk’, og alle de store koncerner, som fortæller os, hvad vi skal elske eller hade. det fantastisk«, skriver Ai Weiwei, der har 292.000 følgere.

En anden bruger skriver:

»Stærkt diskriminerende beslutning af @Lego_Group at afvise @aiww’s ordre. De vil forgæves forsøge (og fejle) at forsvare dette«, lyder det i en kommentar.

Andre mener også, at Lego ikke vil sælge Legoklodser til Ai Weiwei, fordi man er bange for at skade forretningen i Kina.

»Er @Lego_Group den seneste virksomhed, der er blevet opkøbt af kineserne«, spørger en anden bruger på Twitter.

Mens folk raser over Lego og blandt andet bruger #legoforaiweiwei, #LegoBoycott og #Legogate til at kome af med deres frustration, er den danske legetøjsfabrikant selv tavs på Twitter. Her handler @Lego_Groups seneste tweet fra den 24 oktober om, at man kan lege med Legos minifigurer på internettet.

Ai Weiwei skulle have brugt legoklodserne til en udstilling, der skulle begynde 11. december på Australiens ældste kunstmeusem, National Gallery of Victoria.

På den seneste liste fra Artreview, der blev offentliggjort i slutningen af oktober, sætter det indflydelsesrige britiske magasin ArtReview Ai Weiwei ind på en andenplads over de 100 mest indflydelsesrige personer i den globale kunstverden. På førstepladsen er de schweiziske kunsthandlere, ægteparret Iwan og Manuela Wirth.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden