Kunst. Ai Weiwei skulle have brugt legoklodserne til en udstilling, der skulle begynde 11. december på Australiens ældste kunstmeusem.
Foto: Frank Augstein/AP

Kunst. Ai Weiwei skulle have brugt legoklodserne til en udstilling, der skulle begynde 11. december på Australiens ældste kunstmeusem.

Kultur

Boykot Lego, raser folk efter nej til kunstner

På de sociale medier er der tæsk til Lego, der nægter at sælge legoklodser til kinesiske Ai Weiwei, der netop er kåret som en af verdens mest magtfulde kunstnere.

Kultur

Det er blevet døbt som ‘Lego gate’. Den danske legetøjsfabrikant skal boykottes. Og der er fotos af folk, som holder deres hænder og en udstrakt langemand ud mod Legobutikker.

Kritikken hagler i det hele taget ned over Lego, fordi danskerne ikke vil sælge sælge legoklodser til Ai Weiwei, fordi hans kunst er »politisk«.

I weekenden offentliggjorde Ai Weiwei på Instagram, at Lego ikke ville sælge en større mængde legoklodser til ham, fordi legetøjsfabrikanten »ikke kan godkende brugen af Lego til et politisk projekt«, lød begrundelsen fra Lego ifølge Ai Weiwei.

Beskeden har fået folk over hele verden til at ville donere deres legoklodser til den 58-årige kinesiske kunstner.

BAGGRUND

Samtidig raser folk over Lego og truer med at boykotte legetøjsfabrikanten.

Samtidig er Ai Weiwei kommet med en ny udtalelse på Instagram, hvor han også har offentliggjort et foto af legoklodser, der bliver skyllet ud i toilettet.

»Lego er en magtfuld virksomhed, der har kulturel indflydelse og er politisk aktør i en globaliseret økonomi, men som har tvivlsomme værdier. Når Lego nægter at sælge deres produkter til kunstneren er det censur og diskrimination«, skriver Ai Weiwei.

Et billede slået op af Ai Weiwei (@aiww) den

Hos Lego har pressechef Roar Rude Trangbæk lørdag sagt til Politiken, at Lego »laver legetøj til børn«, og at virksomheden blot følger sine globale retningslinjer om ikke aktivt at støtte politiske projekter.

Ifølge Roar Rude Trangbæk vil Lego ikke sælge klodserne direkte til Ai Weiwei og sættes officielt i forbindelse med projektet, men han kan skaffe legoklodserne på anden vis.

Tidligere i år standsede Lego et projekt i USA, hvor man ville hylde de kvindelige dommere i den amerikanske Højesteret ved at lave dem i legoklodser. Legos begrundelse var, at det var politisk.

Men på Twitter er Lego havnet i strid modvind.

Her skriver Ai Weiwei selv på sin konto @aiww:

»Det er Lego, som giver os definitionen på, hvad der er ‘politisk’, og alle de store koncerner, som fortæller os, hvad vi skal elske eller hade. det fantastisk«, skriver Ai Weiwei, der har 292.000 følgere.

En anden bruger skriver:

»Stærkt diskriminerende beslutning af @Lego_Group at afvise @aiww’s ordre. De vil forgæves forsøge (og fejle) at forsvare dette«, lyder det i en kommentar.

Andre mener også, at Lego ikke vil sælge Legoklodser til Ai Weiwei, fordi man er bange for at skade forretningen i Kina.

»Er @Lego_Group den seneste virksomhed, der er blevet opkøbt af kineserne«, spørger en anden bruger på Twitter.

Mens folk raser over Lego og blandt andet bruger #legoforaiweiwei, #LegoBoycott og #Legogate til at kome af med deres frustration, er den danske legetøjsfabrikant selv tavs på Twitter. Her handler @Lego_Groups seneste tweet fra den 24 oktober om, at man kan lege med Legos minifigurer på internettet.

Ai Weiwei skulle have brugt legoklodserne til en udstilling, der skulle begynde 11. december på Australiens ældste kunstmeusem, National Gallery of Victoria.

På den seneste liste fra Artreview, der blev offentliggjort i slutningen af oktober, sætter det indflydelsesrige britiske magasin ArtReview Ai Weiwei ind på en andenplads over de 100 mest indflydelsesrige personer i den globale kunstverden. På førstepladsen er de schweiziske kunsthandlere, ægteparret Iwan og Manuela Wirth.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce