Legogate. Ai Weiwei fik nej fra legetøjsgiganten. Men nu tager hans fans action.
Foto: Rainer Jensen/AP

Legogate. Ai Weiwei fik nej fra legetøjsgiganten. Men nu tager hans fans action.

Kunst

Ai Weiwei: Her kan du aflevere legoklodser

Lego har afvist at sælge klodser direkte til Ai Weiwei, der skal bruge klodserne til et værk om ytringsfrihed.

Kunst

»Hvor kan jeg sende mit lego hen?«.

»Jeg har kasser fyldt med Lego med Ai Weiweis navn på. Hvis ikke Lego vil sende til ham, vil jeg«.

»Fuck Lego!«.

»Jeg er dansker, og jeg skammer mig over Lego«.

Legetøjsgiganten Lego er ramt af en shitstorm på de sociale medier, efter at firmaet bag de berømte klodser har afvist at sælge legoklodser direkte til den kinesiske kunstner Ai Weiwei.

Klodserne skulle han bruge til kunstudstillingen 'Andy Warhol/Ai Weiwei' på National Gallery of Victoria i den australske by Melbourne, der åbner til december. Værket skulle ifølge Ai Weiweis Instagram-side handle om ytringsfrihed.

Hos Lego har pressechef Roar Rude Trangbæk lørdag sagt til Politiken, at Lego »laver legetøj til børn«, og at virksomheden blot følger sine globale retningslinjer om ikke aktivt at støtte politiske projekter.

Til gengæld vil Ai Weiweis fans hellere end gerne hjælpe ham. Siden han i fredags på Instagram fortalte, at han havde fået afslag fra Lego, har adskillige støtter via de sociale medier tilkendegivet, at de gerne vil sende ham deres gamle legoklodser.

Og Ai Weiwei er ikke sen til at udnytte mediestormen: I en opdatering på Instagram lagde han i går et nærbillede af en rød bil ud med en følgetekst, hvor der blandt andet stod, at han nu havde besluttet at lave et nyt kunstprojekt for at forsvare ytringsfrihed og politisk kunst - og at han ville annoncere opsamlingssteder i forskellige byer, hvor folk kunne aflevere deres legoklodser.

Få timer senere kom der endnu et billede af den samme røde bil på Instagram - nu med den første opsamlingsadresse: 'Ai Weiwei Studio, 258 Caochangdi, Chaoyang District, Beijing China, 100015'. På billedet ses en person, der er ved at hælde legoklodser ned gennem en revne i bilens tag.

Et billede slået op af Ai Weiwei (@aiww) den

De første donationer er da også landet - på bilens forsæder, noterede Ai Weiwei mandag morgen, dansk tid:

The morning droppings

Et billede slået op af Ai Weiwei (@aiww) den

'Legogate', som Legos afvisning omtales som på de sociale medier, afføder også en masse debat på Twitter, Instagram og Facebook. Ytringerne er i de fleste tilfælde i Ai Weiweis - og ytringsfrihedens - favør.

Men andre mener, at Lego er i sin gode ret til at holde sine klodser uden for enhver form for politisk spil. Som Per Beck Hansen skriver på Politikens Facebook-side: »Det bliver en spændende kultur, hvis firmaer skal tvinges til at sponsorere politisk kunst«.

Eller som brugeren 'wupohan' skriver på Twitter:

»Er jeg den eneste, der kan se, at Lego har ret til ikke at blive gennemvædet af politik? Det har ikke noget at gøre med ytringsfrihed«.

Hvortil brugeren 'GNaomiMartin' svarer: »Formentlig«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce