FONDSPENGE. Uden donationer fra de danske fonde vil kulturlivet have langt svære ved f.ek.s at bygge nyt. Moesgaard Museums (billedet) nye bygninger til 345 mio. kr. blev til virkelighed med penge fra blandt andet Villum Fonden, Oak Foundation og  Augustinus Fonden.
Foto: LASSE KOFOD

FONDSPENGE. Uden donationer fra de danske fonde vil kulturlivet have langt svære ved f.ek.s at bygge nyt. Moesgaard Museums (billedet) nye bygninger til 345 mio. kr. blev til virkelighed med penge fra blandt andet Villum Fonden, Oak Foundation og Augustinus Fonden.

Kultur

Regeringen kommer fonde i møde - sådan da

Vi har lyttet til kritikken, siger skatteminister. Men det gør stadig ondt på fonde og kulturliv, siger eksperter.

Kultur

Regeringens planer om at afskaffe to skatteregler for landets fonde har affødt hård kritik fra fonde, museer og kulturaktører, der har kaldt lovforslaget for en blodtud til kulturlivet.

Nu retter regeringen ind efter kritikken. I hvert fald delvis.

Sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative ønsker Venstre-regeringen nu alligevel at bevare en skattefordel - den såkaldte transparensregel -, der giver fondsejede virksomheder skattefordele, når de donerer til almene fonde.

LÆS OGSÅ

»Vi har lyttet til den kritik, der er kommet fra fondene«, siger skatteminister Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse og understreger, at han på intet tidspunkt har ønsket »at sende en milliardregning af sted« til fondene.

Regeringen vil dog fortsat afskaffe det såkaldte konsolideringsfradrag, der er et skattefradrag på 125 pct. som mange fonde kan få, når de uddeler støtte. Afskaffelsen vil uundgåeligt betyde færre penge til de museer, teatre og orkestre, der er afhængige af fondenes støtte, forudser eksperter.

Forsat farvel til 25 pct.-fradrag

»Der vil være en hel del fonde, der siger, at hvis de ikke længere kan konsolidere grundkapitalen, så bliver de nødt til at reducere deres uddelinger«, siger professor Anker Brink Lund, der forsker i fonde på Copenhagen Business School.

Mens skatteminister Karsten Lauritzen i en pressemeddelelse kalder det »rimeligt nok, at de (fondene, red.) bidrager med en mindre del af finansieringen af skattelettelserne«, forudser både Anker Brink Lund og juraprofessor ved Københavns Universitet Rasmus Kristian Feldthusen, at afskaffelsen af konsolideringsfradraget vil få langt større konsekvenser end man måske vil tro.

»Det er glædeligt, at man bevarer transparensreglen, men det er meget beklageligt, at man fortsat vil fjerne hele konsolideringfradraget - både for fondene og for civilsamfundet«, siger Rasmus Kristian Feldthusen.

Anker Brink Lund vurderer, at et farvel til konsolideringsfradraget vil betyde 125 millioner kroner mindre i støtte til kulturen fra fondene.

Skattereglen har været et værn med at udhule fondenes formue og et incitament for fondene til at uddele donationer. Rasmus Kristian Feldthusen sammenligner det med en guldhøne:

»Guldhønen skal have noget foder for at blive ved med at lægge æg. Derfor er der nødt til at blive lagt penge til side hver gang, den får penge ind. Nu bliver fondene nødt til at uddele lidt mindre, fordi de kun får fradrag krone for krone i stedet for 25 pct. oveni«, siger han.

Rigeligt med penge

De danske fonde giver ifølge Skatteministeriet cirka 8,5 milliarder kroner til samfundet om året. Herunder går i omegnen af 1,5 milliarder til kulturen, viser en undersøgelse fra 2012 fra Politiken Research.

Regeringen fremsatte sammen med DF, LA og Konservative det oprindelige lovforslag i forventning om en ekstraindtægt til staten på 250 millioner kroner. En forventning, der dog var beregnet på et fejlagtigt grundlag, lød det fra en række af landets største fonde ifølge et høringssvar.

De konkluderede ud fra egne beregninger, at staten ville få 3-4 gange så mange indtægter, hvis man sløjfede de to skatteregler.

Rasmus Kristian Feldthusen undrer sig over, at Skatteministeriet ikke har fremlagt en præcis beregning af, hvor mange penge, man regner med at indkassere med det nye, reviderede lovforslag.

»Kunne man nøjes med at gøre fradraget mindre i stedet for helt at afskaffe det? Det savner jeg beregninger af«, spørger han.

Lovforslaget skal behandles i Folketinget i dag, fredag.

Socialdemokraterne har indkaldt kultur- og skatteministeren til samråd om sagen på torsdag 10. december.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce