PRISVINDER. Journalist Jakob Sheikh har vundet Berlingskes store journalistpris på 100.000 kroner
Foto: PHILIP DAVALI /POLFOTO

PRISVINDER. Journalist Jakob Sheikh har vundet Berlingskes store journalistpris på 100.000 kroner

Kultur

Politiken-profil vinder Berlingskes journalistpris

Politikens Jakob Sheikh modtager Den Berlingske Fonds Journalistpris på 100.000 kroner for sit journalistiske virke.

Kultur

Det blev Jakob Sheikh, der løb med 100.000 kroner, og ikke mindst æren, da Berlingske i dag uddelte sin prestigefyldte journalistpris.

»Gennem flere år har journalist Jakob Sheikh afdækket menneskers liv i det, vi ofte kalder ghettoer og parallelsamfund. Han har gjort det med en enestående sans for at beskrive det enkelte menneske i det, der ellers ofte bliver diskuteret som statistikker eller via anekdotisk stof, som måtte bekræfte den ene eller den anden opfattelse af, hvordan tingene er«, lød det her til eftermiddag fra Berlingskes chefredaktør Tom Jensen.

Han sagde videre:

»Jakob Sheikhs baggrund kunne i dén sammenhæng teoretisk set være ligegyldig. For det er forkert, at kun journalister med indvandrerbaggrund kan skrive indsigtsfuldt om integration og indvandring. Men Jakob Sheikh har valgt ikke altid at lade sin egen baggrund være ligegyldighed«.

Politikens journalist, Jakob Sheikh (født 1987), har arbejdet på avisen i knap fire år og skriver primært om terror og radikalisering.

I 2015 udgav han bogen, 'Danmarks børn i hellig krig' og vandt samme år Kristian Dahls Mindelegat, også kaldet 'den lille Cavling'.

Får pris for sit samlede arbejde

Berlingske-chefen fremhævede især en featureartikel, som Jakob Sheikh skrev i Politiken i 2014.

LÆS FEATUREN HER

I artiklen fortæller Jakob Sheikh om sin egen opvækst i et boligbyggeri ved Enghave Plads sammen med den jævnaldrende Amir, der præcis som Jakob Sheikh har en dansk mor og en pakistansk far.

»De to voksede op i samme område, spillede fodbold sammen, delte i enhver tænkelig forstand baggrund, vilkår og opvækst. Men den ene endte som prisbelønnet journalist. Den anden som hellig kriger i Syrien.

Netop dette, at have modet til ikke alene at tage fat om noget af det sværeste, man kan påtage sig som journalist i Danmark i 2015, at forsøge at forstå mekanismerne bag fejlslagen integration og radikalisering, men samtidig undervejs turde bruge sig selv, sine egne erfaringer og sin egen person aktivt i formidlingen – netop dette gør Jakob Sheikh til en helt enestående journalist.

Arbejdet har senest her i efteråret resulteret i bogen 'Danmarks børn i hellig krig', men det er for sit samlede arbejde over de seneste år, at Jakob Sheikh modtager Berlingske-fondens journalistpris«, lød det fra Tom Jensen.

'More is more' i kvalitetsjournalistik

Jakob Sheikh er selvfølgelig stolt af prisen:

»Det er fedt at blive anerkendt for noget arbejde, som jeg lægger meget faglig såvel som personlig stolthed i. Mange af de her historier tager lang tid at lave, og det gør mig glad at blive bakket op i, at i journalistik er tid guld. En god artikel tager måske kun to dage at skrive, men så er der gået 10 kaffemøder og to opkald til en tante forud. Det tager tid at opbygge tillid og respekt i det kildekorps, som jeg benytter mig af, folk med en militant tankegang, pårørende og myndighedspersoner, og jeg er meget taknemmelig for, at jeg får den tid til mit arbejde«, siger han.

Sheikh mener, »uden det skal blive for højtflydende«, at det er vigtigt at huske på, at i journalistik gælder det, at more is more, og at vejen frem for kvalitetsjournalistik er færre, men bedre historier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»De mennesker, som jeg skriver om, har vi en tendens til enten at se som helte eller skurke. Men jeg tror på, at sandheden er et sted midt imellem de to poler, og det er den tone og den menneskelighed, jeg prøver at skrive frem.Terror og radikalisering er nogle sindssygt betændte emner, og Christiansborg er med til at bidrage til den skyttekrig«.

Masser af ubehagelige mails og trusler

Jakob Sheikh er nok en af de journalister i Danmark, der modtager flest vrede mails og trusler. Men selvfølgelig mindst lige så mange positive tilkendegivelser for sit arbejde med at beskrive, hvad der får nogle unge til at drage til Syrien og kæmpe med Islamisk Stat.

»Måske er det derfor, jeg både bliver beskyldt for at være terrorprædikant og en Onkel Tom. Men det er fint med mig, det får mig ikke til at ryste på hånden«, siger han.

Jakob Sheikh er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og American University of Beirut i 2012. Han er født og opvokset på Vesterbro i København og deltager ofte i den danske integrationsdebat og holder foredrag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce