Noir. De Gyldne Laurbær kommer på et perfekt tidspunkt for Jesper Stein, der valgte at blive fuldtidsforfatter for et år siden.
Foto: NIELS HOUGAARD /POLFOTO

Noir. De Gyldne Laurbær kommer på et perfekt tidspunkt for Jesper Stein, der valgte at blive fuldtidsforfatter for et år siden.

Kultur

Gyldne Laurbær til krimiforfatter

Den 50-årige krimiforfatter Jesper Stein bliver belønnet af landets boghandlere for sin seneste roman 'Aisha'.

Kultur

Landets boghandlere har i dag belønnet krimiforfatteren Jesper Stein med De Gyldne Laurbær. Den 50-årige forfatter og journalist får prisen for sin seneste roman med titlen 'Aisha'. Romanen er den fjerde i en serie, som forfatteren selv har betegnet som '2200 Noir' efter postnummeret på københavnerbydelen Nørrebro, hvor seriens helt, vicepolitikommissær Axel Steen, lever sit mildt sagt kaotiske liv.

Flot liste

De Gyldne Laurbær uddeles en gang om året efter en afstemning blandt de ansatte i landets boghandler, og ved årets afstemning var Jesper Steins hårdeste konkurrenter debutanten Morten Pape og krimiforfatteren Michael Kretz Krefeld. Prisen blev første gang uddelt i 1949, og dengang tilfaldt hæderen Martin A. Hansen. Siden da er listen fyldt op med en række af de mest kendte, danske forfattere fra Karen Blixen til Thorkild Hansen, Klaus Rifbjerg, Suzanne Brøgger og Carsten Jensen.

Blodige Amager

Jesper Stein debuterede i 2012 med romanen 'Uro', og han har siden skrevet en ny roman hvert år. De første tre romaner skrev han, mens han havde fuldtidsarbejde som journalist på Jyllands-Posten, hvor han både har været kriminalreporter, madanmelder og litteraturjournalist. For et år siden valgte han imidlertid at sige sit job op, og 'Aisha' er dermed den første roman, han har skrevet som fuldtidsforfatter. Det er også den første i krimiserien, hvor Jesper Stein har valgt at forskyde fokus en smule fra Nørrebro. Handlingen i den nye roman bliver igangsat af et spektakulært drab i bebyggelsen Ottettallet på Amager.

Romanerne om Axel Steen, som gennem flere bøger har kæmpet med både søvnproblemer, et umuligt privatliv og store misbrugsproblemer, har fået stadig flere læsere. I dag er de fire bøger solgt i omkring 180.000 eksemplarer, og serien er solgt til udgivelse i ni lande. Bøgerne er tillige solgt til filmatisering.

Når landets boghandlere skal vælge den bog og forfatter fra det netop overståede kalenderår som vinder af De Gyldne Laurbær, sker det efter følgende principper:

'Giv din stemme til en nulevende dansk forfatter, der i år har udsendt en bog af skønlitterær karakter, som efter din bedømmelse vil vinde en plads i litteraturen, og som fortjener al den påskønnelse og opmuntring, som vi boghandlere og medhjælpere gennem denne manifestation kan bidrage til. Prisen kan kun vindes én gang, og der kan således ikke stemmes på tidligere vindere'.

De Gyldne Laurbær udløser ikke en svimlende præmiesum. Årets vinder får et boggavekort på 2.500 kr., men prisen er et godt visitkort over for kommende læsere ude i landets boghandler og kan udløse et ekstra bogsalg, både aktuelt og fremover.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce