Vingefang. Rasmus Botoft har som skuespiller for længst bevist, at talentet spænder vidt.
Foto: Lærke Posselt (arkiv)

Vingefang. Rasmus Botoft har som skuespiller for længst bevist, at talentet spænder vidt.

Kultur

Rytteriet-stjerne runder de 40

Rasmus Botoft fejrer i dag sin 40års fødselsdag, imens han vader i succes.

Kultur

Det går stærkt i dansk showbusiness. Man kan i mange år gå omkring og passe sit arbejde dygtigt og flittigt uden at nå ud til den brede offentlighed. Blot for en dag at bidrage til de offentlige løjer med en bagatel og så blive katapulteret op i megastjerneklassen.

Det skete for skuespilleren og komikeren Rasmus Botoft, da han til Zulu Comedy Awards 2009 iført elegant smoking opførte sin lille gumbas, hvor han som en slags diabolsk psykoterapeut førte tilhørerne på en rædselsvækkende rejse ind i sindet, hvor man hele tiden kunne komme »længere ind«.

LÆS OGSÅ

Dagen efter var han verdensberømt som sig selv.

Inden da var han nu også forholdsvis kendt, bare ikke i så brede kredse. Men folk med sans for den lidt skævere komik havde bidt mærke i Botoft som den ene del af duoen 'Dusk og Bomholt' – og gæsterne til Tisvildeleje-revyen 'Kanonhalløj' blev allerede opmærksom på ham – og hans makker Martin Buch – for en del år siden, idet de to snobber Paul og Fritz fik deres debut her og slog til lyd for, at de fattige ville få det meget bedre, hvis ikke de var så skide sure altid.

Fra bohemefamilie

Helt konkret er Rasmus Botoft født på Amager, hvor han voksede op i en bohemefamilie.

Efter studentereksamen foretog han sig forskelligt, indtil han kom på Aarhus Teaters elevskole, hvorfra han blev færdiguddannet i 1999.

Året efter kaldte Det Kgl. Teater, hvor han har spillet en række roste roller – fra Robin Hood i 'Ivanhoe' over Yepikhodov i 'Kirsebærhaven', titelrollen i 'Figaros bryllup', Achilleus i 'Ifigenia' og Borghejm i 'Lille Eyolf' til en af herrerne i Kamilla Wargo Breklings formidable mandeforestilling 'Pis'.

Allerede som ung medvirkede han i filmen 'Smukke dreng', men han trådte for alvor i karakter som rasende vred punker i Anders Rønnow Klarlunds på mange måder mislykkede fremtidsfilm 'Hvordan slipper vi af med de andre'.

Vesterbro
Fra DR Radio og siden fjernsynet elsker vi ham fra 'Rytteriet', hvor han gang på gang må indrømme, at det sgu fungerer bedre med penis. Programmet blev senere – med stor succes – overført som 'Rytteriet Live' til Bellevue Teatret i Klampenborg.

Og som utro og desperat ægtemand i tv-serien 'Lykke' er han en formildende omstændighed. Næste ombæring af serien sendes fra 22. januar.

Rasmus Botoft har modtaget DR's sprogpris for 'Rytteriets' arbejde med det danske sprog, ligesom han er tildelt Erna Hamilton Hermansens rejselegat, Edith Allers mindelegat, Lauritzen Fondets rejselegat og Sam Besekows legat.

Han bor på Vesterbro med skuespillerkone Lisbeth Wulff og parrets søn, og fødselaren oplyser, at han holder rigtig meget af denne bydel.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce