Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Truet. Bølgerne gik højt omkring Vikingeskibs- museet, da stormen Bodil slog til i december 2013. Museet håber nu, at Dansk Folkepartis forslag om at rive den gamle beton- konstruktion ned og bygge et helt nyt museum til vikingeskibene vil finde støtte fra politisk hold og fra fonde.
Foto: Foto: Werner Karrasch, Vikingeskibs- museet

Truet. Bølgerne gik højt omkring Vikingeskibs- museet, da stormen Bodil slog til i december 2013. Museet håber nu, at Dansk Folkepartis forslag om at rive den gamle beton- konstruktion ned og bygge et helt nyt museum til vikingeskibene vil finde støtte fra politisk hold og fra fonde.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF vil rive Vikingeskibsmuseet ned og opføre nyt i 'vikingestil'

Forslaget har fået opbakning fra kommune og museum. Kulturminister Bertel Haarder (V) afviser at tage stilling.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Museumsfolk og vikingeskibselskere holdt vejret, da meterhøje bølger under stormen Bodil dundrede mod hallens facade, mens de ansatte nødtørftigt forsøgte at beskytte Roskildes vikingeskibe mod vandet med interimistiske trækonstruktioner og afdækningsplast.

Stormen tog hårdt på vikingeskibshallens i forvejen problemramte betonkonstruktion, som Vikingeskibsmuseet gennem en årrække har forsøgt at finde over 75 millioner kroner til at renovere. Men det giver ingen mening, mener Alex Ahrendtsen, Dansk Folkepartis kulturordfører på Christiansborg.

Hans parti vil gå anderledes radikalt til værks og foreslår nu, at staten i stedet lægger 100 millioner kroner til at bygge en helt ny hal i stedet for den nuværende. Pengene vil han afsætte på finansloven over de kommende 3 år.

»Betonen smuldrer, og kommer der en ny tilsvarende storm, er skibene reelt truet. Der er problemer med opvarmningen, der er problemer med sollyset. Og så er den nuværende bygning, for at sige det pænt, en rædsel fra sidst i 60’erne, som ikke fortæller visuelt, at dette er en helt enestående vikingeattraktion. Så i stedet for at renovere noget, som ikke er særlig attraktivt at renovere på, fordi det både bygningsmæssigt og æstetisk er lavet forkert, er det bedre at fjerne bygningen og opføre en ny«, siger ordføreren om forslaget, der har som forudsætning, at en eller flere af landets store fonde vil skyde »125 til 175 millioner kroner« i puljen.

Museum tager imod forslag

I stedet for den nuværende hal forestiller kulturordføreren sig et »ikonisk museum i vikingestil«, fremgår det af forslaget.

»Vi befinder os altså i en international vikingekonkurrence, hvor især Norge er langt fremme. Der satser de virkelig stort. Og så er det ærgerligt, hvis vi sidder tilbage i Danmark med smuldrende betonmuseum, som skræmmer turisterne væk«, siger Alex Ahrendtsen.

Drømmen bremses dog af, at arkitekt Erik Christian Sørensens hal fra 1969 blev fredet af myndighederne i 1997. Den beslutning vil Dansk Folkeparti derfor nu have Kulturstyrelsen til at omgøre.

Vi går rent ud sagt og ryster i bukserne, hver gang der er udsigt til storm. Så vi har altså et behov forat finde en langsigtet løsning

Vikingeskibsmuseets direktør, Tinna Damgård-Sørensen, tager vel imod forslaget fra Christiansborg.

»Vi går rent ud sagt og ryster i bukserne, hver gang der er udsigt til storm. Så vi har altså et behov for at finde en langsigtet løsning. Man kan mene, hvad man vil om bygningen, men vi er blevet meget bevidste om, at dens primære formål jo bør være at skabe en beskyttende skal omkring fem umistelige vikingeskibe. Så når der nu kommer nogen og siger, at det vil de gerne hjælpe med, så ser jeg det som en mulighed for at komme videre med en proces, jeg ellers har oplevet som fastlåst«, siger hun.

SE OGSÅ:

Også Roskildes borgmester, Joy Mogensen (S), der selv sidder som bestyrelsesformand for museet, glæder sig.

»Det er intet mindre end et gennembrud, efter at vi i 10 år har prøvet på at få skiftende regeringer i tale. Dette er et statsanerkendt museum og en national attraktion, som bliver nævnt i udlandet som en grund til at tage til Danmark«, siger hun.

»Vi ved, at fondene er interesserede i at støtte, men de forventer altså også et engagement fra staten. At et parti i Folketinget nu siger, at de både vil støtte os på det planmæssige og på det økonomiske område, er simpelthen det, der skal til«.

Borgmester håber på hjælp

Kommunen har selv afsat 25 millioner kroner til den eksisterende helhedsplan for museet, som indtil nu har regnet med et scenarie, hvor den eksisterende hal renoveres. Roskilde Kommune har dog under ingen omstændigheder økonomi til at løse hverken en nybygning eller en totalrenovering alene, understreger borgmesteren:

»Jeg håber derfor virkelig, at de øvrige partier på Christiansborg vil se positivt på dette forslag. Det nuværende museum er simpelthen bygget af den forkerte beton. Og selv om vi naturligvis har fuld respekt for fredninger og alt muligt, så står der nogle skibe inde i den bygning, og vi ved ikke, om den kan klare en stormflod til«.

På Christiansborg ser borgmesterens partikollega, kulturordfører Mogens Jensen (S), positivt på ønsket om affredning, »hvis det er et ønske fra museet og kommunen«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han er overbevist om, at et nybyggeri vil skabe gode betingelser for at få fondene med om bord, men at staten også skulle lægge 100 millioner kroner til dette ene projekt, er han noget mere loren ved og henviser til de nye besparelser, som regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti og de øvrige borgerlige partier har rullet ud over statens drift i år og påregner fortsætte de næste tre år.

»Dansk Folkepartis forslag om at afsætte 100 millioner kroner alene til dette museum er et stort svigt af de mange museer i Jylland, på Fyn og resten af Sjælland, som Dansk Folkeparti sammen med øvrige kulturinstitutioner har skåret ind til benet med nedskæringer for over 600 millioner kroner over de kommende år. Og så mangler vi at få svar på, hvordan Dansk Folkeparti vil finde pengene«, siger Mogens Jensen.

Kulturminister Bertel Haarder (V) siger i et skriftligt svar til Politiken hverken ja, nej eller måske til Dansk Folkepartis forslag:

»Det er en kendt sag, at Vikingeskibsmuseets store bygning kræver massiv istandsættelse. Om DF’s forslag er den eneste og bedste løsning på det problem, vil jeg nødig afgøre. Ideen om at tage penge fra andre dele af kulturlivet må i øvrigt stå helt for DF’s egen regning«, lyder det her.

Finansiering mangler

Hvor pengene til et nyt museum skal komme fra, vil Alex Ahrendtsen dog ikke ud med før i forhandlingslokalet til efteråret, siger han. Han vil dog godt »garantere, at de ikke bliver taget på det sociale område, på overførslerne og heller ikke på kulturområdet«.

Når du siger, at et nyt museum skal bygges i vikingestil, tænker jeg sådan noget med drager eller udskårne træfigurer som dem på de norske stavkirker?

SE OGSÅ:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg forestiller mig, at der udskrives en international arkitektkonkurrence i kommunalt regi, og der kan vi jo så sammen formulere, at vi gerne vil have en arkitektur, der leder tankerne hen på vikingearkitekturen. Hvordan de vil løse den opgave, skal jeg jo ikke fortælle dem, for jeg er ikke arkitekt. Men inspirationen skal ikke have fuldstændig frit spil. Det er altid godt med en ramme, og det tror jeg faktisk, at vi kan få nogle spændende løsninger ud af og et museum, der tiltrækker i stedet for at frastøde«.

Nogle vil mene, at politikere skal lade være med at blande sig i den skabende proces?

»Da Odense lavede et nyt eventyrhus, satte man jo også den ramme, at det skulle være noget med eventyr og H.C. Andersen. Det synes jeg egentlig er god kulturpolitik at gøre. Jeg er imod bare at give carte blanche til arkitekter. Deres forslag skal selvfølgelig respektere, at der er en historisk eller en arkitektonisk ramme. Og siger vi vikingestil her, så giver det en dygtig arkitekt masser af muligheder at arbejde med«, siger Alex Ahrendtsen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden