Sjov. Dyr, politik og parforhold er blandt de berømte emner i de aktuelle comedyshows. Også selfies er et populært emne, som Simon Talbot er mester i at lave sjov med.

Sjov. Dyr, politik og parforhold er blandt de berømte emner i de aktuelle comedyshows. Også selfies er et populært emne, som Simon Talbot er mester i at lave sjov med.

Kultur

Vi griner af selfies, parforhold og dyr

Året standupsæson er nu for alvor i gang, men hvad griner vi af? Vi har tjekket nogle temaer ud, som præger emnepaletten.

Kultur

Selfies

Et af tidens mest oplagte emner at gøre grin med, fordi de ganske enkelt er alle vegne; hvor man engang talte om feriebilleder, er det i dag mobilfotos af en selv i følgeskab med diverse familiemedlemmer eller venner, der bruges når diverse begivenheder fra livet skal illustreres. Og selv i de intime relationer, spiller fotodokumentation af diller, dusk eller dåse en væsentlig rolle, hvorfor det er nærliggende at gøre selfies til genstand for jokes. Tænk Helle Thorning og Obama, tænk Michael Dyrby.

Mestre: Tobias Dybvad og Simon Talbot.

At blive ældre

Man mærker tydeligt, at landets toneangivende standup-komikere for visses vedkommende har passeret den tidligste ungdom og nu mærker alderen trykke. For den uundgåelige midalder dukker oftere og oftere op i rablerierne, ligesom overvægt, umulige teenagers, gnavenhed og konservatisme finder vej til talestrømmen. Sådan må det nødvendigvis være, når standupkomik næsten altid tager udgangspunkt i komikernes egen tilværelse.

Mestre: Lars Hjortshøj og Lasse Rimmer.

Parforhold

Ikke noget nyt emne, men til gengæld noget, såvel publikum som komikere har tæt inde på livet. Vore dages diverse familiemønstre med såvel klassiske far-mor-børn-konstellationer samt diverse aftapninger af regnbueløsninger plus singlekulturen og de høje skilsmissetal er en nærmest uudtømmelig kilde til vittigheder, og som komiker kan man udvikle sig med emnet: først single, så forhold, så gift, så skilt, så gift igen og så fremdeles.

Mestre: Christian Fuhlendorff, Jakob Tingleff og Sanne Søndergaard.

Dyr

Vi spiser dem, vi har dem i vores huse, og vi har alle en holdning til dyr, hvad enten det er svin, katte, hunde eller får. Siden Dan Jørgensens dobbelte strategi – forbud mod dyresex og kåringen af stegt flæsk med persillesovs til nationalret – har det være oplagt for komikere at lave jokes om det politiske syn på svin: man må gerne dræbe dem og æde dem, men ikke knalde dem. Og så har de uudgrundelige katte også alle dage været populære objekter for komikeres observationer.

Mester: Anders Matthesen.

Politik

Standupkomik er ofte blevet beskyldt for ikke at forholde sig til det omkringværende samfund, men blot handle om komikernes egne små navler og førsteverdensproblemer. Det er da også sandt, at standuppen ikke leverer politisk satire på samme måde som 1970’ernes ’Hov-Hov’ eller Cirkusrevyen, men der er masser af politisk komik i dagens Danmark, meget ofte er det bundet op på konkrete sager, specifikke udsagn og situationer. Men Dansk Folkeparti får da seriøst på hattepulden også denne vinter.

Mester: Jonatan Spang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og – os selv

Gode gamle Ludvig Holberg sagde i sin tid – og det var mange penge den gang – at al god komedie handler om at få folk til at le af deres egen dårskab. Og det søger standupkomikken at efterleve så godt, den nu engang kan. Det kan iagttages allerede i en af de hyppigst benyttede sætninger i genren: Kender I det, når ... som er selve observationskomikkens præmis. Kan folk ikke se enten et gran af sandhed eller en smule af sig selv i vittighederne, så er de ikke sjove. Sådan var det, sådan er det, og sådan bliver det givet ved med at være.

Mester: Ludvig Holberg.

Fotos: Peter Hove Olesen, Mie Brinkmann, Niels Hougaard, Lars Krabbe og Polfoto

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce