IKON. Terry Wogan hyldes som et ikon inden for britisk tv og radio. Nu er manden, alle i kongeriget elskede, gået bort.
Foto: JF/AP

IKON. Terry Wogan hyldes som et ikon inden for britisk tv og radio. Nu er manden, alle i kongeriget elskede, gået bort.

Kultur

'Doktor Død og Tandfeen's onde - men hylemorsomme - ånd mindes af alle briter

Briter fra top til bund ærer et af BBC's store ikoner, radio- og tv-værten Terry Wogan, der om nogen samlede det forenede kongerige.

Kultur

»Hvem ved, hvilken djævelsk fremtid, der venter forude? Det gør jeg faktisk. Jeg har set generalprøven«.

Med de ord åbnede den berømte britiske radiovært og kommentator Terry Wogan i 2007 BBC' transmission af Melodi Grand Prix, der det år fandt sted i Finland.

Hvis der ikke er plads til Terry Wogan i Himmelen, så er Gud langt ude.

Nu er Wogan gået bort og den britiske æter har mistet en elsket og til tider ætsende stemme, som blandt andet ramte to danske tv-værter med et piskesnært.

For ingen kunne som ham levere udsøgte, men yderst elskværdige fornærmelser af allerhøjeste kvalitet.

Især under Eurovision-udsendelserne brillerede han med tydelig vellyst i diabolske betragtninger om det fælleseuropæiske glittershow.

Blev en kultstemme i og uden for Storbritannien

Hans skarpe tunge gjorde, at BBC's dækning af tv-fænomenet blev foretrukket af mange seere uden for Storbritannien, lokket til kanalen af Terry Wogans kontante komik. Wogans kommentarer blev kult.

Foto: AGERSTEN KIM

Herhjemme ramte Wogans vid værterne for Melodi Grand Prix i København i 2001, hvor skuespilleren Søren Pilmark og tv-værten Natasja Crone uden skånsel blev omtalt som 'Doktor Død og Tandfeen' og præsenteret med ordene: »Det her par slår jer ihjel«.

Andre mærkede også hans savtakkede humor under transmissionerne fra de europæiske melodishows eller fra det morgenprogram på BBC's Radio 2, der gjorde ham til allemandseje i Storbritannien.

Den britiske avis The Guardian og andre dele af landets presse har samlet lidt af Wogans verbale vitriol om Eurovision og alt andet:

  • »Hvert år forventer jeg, at det vil være mindre fjollet og hvert år er det mere fjollet« - om de udklædte finske tungrockere Lordi, der vandt i 2006.
  • »Du kommer aldrig til at kunne leve som vært i Storbritannien med et navn som Leppy Lampen. Komiker, måske. Men ikke tv-vært« - om den finne, der i 2007 præsenterede Melodi Grand Prix.
  • »Vi vandt Den Kolde Krig, men vi tabte Eurovision« - sagt i 2007 om østblokkens stemmefællesskab.
  • »Jeg gør ikke den fejl at antage, at det er en stor musikbegivenhed. Jeg elsker Melodi Grand Prix og det vil fortsætte, længe efter at jeg er borte. Men lad venligst være med at bede mig tage det alvorligt« - sagt i 2008 om musikshowet.

Terry Wogan risikerede alt i sine grænseløse og -søgende betragtninger.

  • »Hvis den nuværende fru Wogan har en fejl - og jeg må træde varsomt her - så er denne perle i kvindelighedens diadem en samler. Hun smider aldrig noget ud. Hvilket kan forklare vort ægteskabs længde« - sagde han om sin hustru siden 1965.
  • »Hvorfor tror mænd, at de kan lave mad udendørs, når de ikke har den fjerneste idé om at gøre det indendørs?« - om grillning.
  • »Unødvendigt krænkende mennesker hævder, at jeg er meget populær på sygehuse, fordi de sengebundne patienter er for svækkede til at række ud og slukke for mig«.
  • »Når jeg opdager, at jeg ikke længere er så skarp som en tegnestift, men snarere skarp som en pølse, så er det på tide at give op«.

Hans indsats som mangeårig kommentator af Melodi Grand Prix får musikkonkurrencens organisation til at begræde hans bortgang:

BBC-kollegaen Jeremy Vine mindes radioværten med beretningen om Wogans møde med den britiske dronning, der spurgte ham, hvor længe han egentlig havde arbejdet hos BBC og fik et svar, der illustrerede hans tilbagelænede tilgang til jobbet: »Deres majestæt, jeg har aldrig arbejdet der«.

Ledende britiske politikere begræder nu hans bortgang, blandt dem premierminister David Cameron.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Terry Wogan var født i Limerick i Irland, hvis præsident Michael Higgins mindes ham med ordene: »Hans opstigen til toppen af lytterpopulariteten i Storbritannien var en hyldest til hans brede viden og især hans enestående, meget personlige sans for humor«.

Den skotske førsteminister Nicola Sturgeon reagerer på meddelelsen om Wogans bortgang med ordene: »En trist nyhed. En institution inden for radio. Jeg er ikke sikker på, at vi laver dem som Terry Wogan mere«.

Samme toner lyder fra den nordirske regeringsleder Arlene Foster: »Hans vid var legendarisk«.

Hans ven og præst, Brian D'Arcy, giver den nu afdøde radiovært følgende anbefaling med på den videre rejse: »Hvis der ikke er plads til Terry Wogan i Himmelen, så er Gud langt ude«.

Kilder: The Guardian, The Telegraph, Daily Mail og BBC.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce