Jørgen Grunnet var chef på Politiken fra 1973 til 1992.
Foto: LARS HANSEN

Jørgen Grunnet var chef på Politiken fra 1973 til 1992.

Kultur

Jørgen Grunnet død

Politikens chefredaktør fra 1973 til 1992 Jørgen Grunnet er død, 70 år.

Kultur

Hvor paradoksalt det end kan lyde på pacifisten Viggo Hørups gamle blad, har Jørgen Grunnet været et bevis for, at militær præcision og strategi kan være vitale ingredienser i opskriften på succesfuld bladdrift.

Det beviste han, da han i 1973 indgik i triumviratet af redaktionelle ledere, der formåede at vende Politiken fra en kurs mod forlis til oplagsfremgang.

Sammen med det øvrige ledelseskollegium bragte han skuden på ret køl – og retning – igen.

I sine erindringer beskriver Herbert Pundik, der var treenighedens kaptajn sammen med Grunnet og Agner Ahm, ’kunststykket’: Politiken blev den eneste avis i den vestlige verden i nyere tid, som det lykkedes at blive nummer et med hensyn til oplag og læsere uden at være det førende annonceorgan – det var Berlingske Tidende. Den lykkeligste tid

Perioden og processen blev nok den lykkeligste tid i militær- og bladmanden Jørgen Grunnets karriere, om end der faldt personlige skygger over den, da han trådte af i 1992.

I går bukkede den 70-årige Grunnet under for en nådeløs cancers hærgen i hans ellers robuste fysik, vel hjulpet på vej af, hvad vi med et tvivlsomt ord kalder nydelsesmidler, selv om de kan have dødbringende adresse til lever og lunger.

Det vidste han godt, og i sin sidste svære tid kunne han se sin nærmeste familie og venner i øjnene med et smukt, men langtfra ulykkeligt blik og sige:

»Ja, jeg har jo selv gjort, hvad jeg kunne for det her…«. Efterfulgt af et svagt, men fortroligt smil, som var et af de udtryk, der gjorde, at man holdt meget af ham. Jørgen Grunnet var min ven, kollega og chef gennem 46 år. Han koketterede, hvilket ellers lå ham fjernt, med, at vi måtte nå at fejre vores venskabs guldbryllup. Det skete ikke. Mild myndighed

Grunnet udstrålede en mild myndighed.

Han var en flot mand, skabt til uniform og dobbeltradet habit, men der hørte også altid et par fodboldshorts til hans garderobe: militærmand, bladmand og sportsmand. Korrekt, beslutsom og altid fair.

Svaghederne var der også, men når de meldte sig, søgte han at håndtere dem med konsekvens, om ikke altid med held. Det gjorde hans liv og karriere mere sammensat, end der nok var lagt op til, da den unge løjtnant følte, at den del af hans samfundsengagement, der lå ud over militæret, kunne opfyldes i dagspressen.

Den fødte bladsnedker

Vi mødte hinanden på Ritzaus Bureau, han på udland, jeg på indland, i 1962 og kom begge til Politiken i 1966. Med sin stærke internationale orientering og professionalisme i faget blev han leder af udlandsredaktionssekretariatet og et par år efter redaktionschef med ansvar for den samlede, daglige avis. Her så man den fødte bladsnedker i aktion. Hans overblik og beslutsomhed var eminent, og hans fundamentale venlighed i omgang med selv de skæveste og stædigste journalister resulterede i aviser til tiden. I forbindelse med en udnævnelse i chefredaktionen i 1971, som ikke passede den dynamiske Grunnet, valgte han at tage til Washington som bladets korrespondent. Det var de politisk klamme år med Nixon, da Vietnam og Watergate kastede skygger over amerikansk politik. Her var Grunnet en sober, analyserende observatør, men udsigten til at blive medlem af chefredaktionen bragte ham tilbage til Rådhuspladsen efter knap tre år. Klare begreber om avisens substans

Med Pundik, Ahm og Grunnet styrede Politiken fremad.

Pundiks iderigdom og aktivistiske holdning, tilsat Ahms politiske tæft og Grunnets evne til at trække i nødbremsen hos dem begge med sit sikre jugement og klare begreb om avisens substans og realistiske muligheder, fungerede optimalt for avisen.

Han vidste, hvordan en forside skulle se ud, hvis den skulle have seriøs appel til Politikens læsere, både de traditionelle og de potentielle.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Grunnet flyttede på det nærmeste ind på sit kontor, for han var i døgndrift i de år. Det var ham, der udviklede den nye sektionering af bladet, som blev lanceret i foråret 1975, todelingen med nyhederne i første sektion og baggrund og debat i den anden. Politiken blev landets mest succesrige morgenavis. Løjtnant af reserven

Det hændte, at Grunnet var fraværende på grund af ’familiebesøg i Jylland’, men det gjaldt nu ikke så ofte fødegården Abildbæk ved Horsens som manøvrerne med Kongens Jyske Fodregiment i Fredericia, hvor han var løjtnant af reserven og endte med den for reserver ikke så almindelige status som oberstløjtnant.

Det var ikke alle i redaktionen, der forstod hans næsten hjertelige forhold til den militære enhed i Jylland, men her havde han sine ligesindede kammerater som en vital del af sit netværk.

Man højtideligholdt hvert år Fredericias mindedag 6. juli med afsyngelse af ’I Natten klam og kold bag Fredericias Vold’. Det var så godt som et familiebesøg. Fra Politiken til diplomatiet

Da Grunnet forlod Politiken i 1992 – her må det indskydes, at Politiken aldrig forlod ham – begyndte hans liv i internationalt diplomati, først i udenrigstjenesten med charge som ministerråd ved ambassaden i Washington, hvor hans indsigt i amerikanske forhold sammen med hans oprigtige væsen gjorde ham lige så afholdt, eller næsten da, som han havde været på Politiken.

Efter seks år på posten vendte han hjem til en stilling som redaktionschef på TV 2, men Odense var ikke Washington, og TV 2 var ikke en avis, så da OSCE indbød ham til en række poster, først som director of information ved organisationens mission i Kosova og senere som valgobservatør bl.a. ved det albanske parlamentsvalg i 2005, folkeafstemningen om selvstændighed og senere parlamentsvalg i Montenegro, slog han til og udførte et fint arbejde.

Også i EU-sammenhæng optrådte Grunnet på den internationale arena. Han var Europarådets missionschef i Albanien, og så sent som i januar sidste år skulle han lede EU-kommissionens overvågning af parlamentsvalget i Pakistan, men under forberedelserne i Islamabad i december 2007 blev han alvorligt syg af lungebetændelse og måtte rejse hjem.

Vil blive mindet med smil

Blandingen af Jørgen Grunnets mange kompetencer – han fik tid til både læsning, Thorkild Hansen var en yndling, teater og ballet – og hans helstøbte, menneskelige væsen gjorde ham til en sjælden personlighed i både pressen og militæret.

Tilværelsen formede sig undertiden ujævn, men der var en konstant substans, som alle, der har arbejdet med ham eller delt venskab, altid vil savne og mindes med stor varme. Jørgen Grunnet vil også blive mindet med mange smil som det glade menneske, han helst ville være, så lad mig slutte med en anekdote, der for mig sammenfatter hans hjælpsomhed, hans handlekraft og diplomati: En lille anekdote

Sammen med Politikens tidligere chefredaktør Bo Bramsen skulle jeg redigere bogen ’Pundiks verden’, der skulle udkomme, da Pundik havde 25-års jubilæum på Politiken i 1992. Jeg havde samlet en række citater af Pundik, som skulle strøs rundt i bogen. Da fortrykket kom, så jeg, at Bramsen havde udstyret alle citaterne med overskrifter som ’Den pragmatisk Pundik’, ’Den humoristiske Pundik’ osv., og jeg kunne ikke få ham fra den for mig at se akavede ide.

Jeg opsøgte Grunnet, der var vognstyrer på projektet, og klagede min nød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Den ordner jeg«, sagde han.

»Sæt dig ned«, og så ringede han på stedet Bramsen op:

»Hør, Bo, det er sgu’ da en fuldkommen tåbelig ide, Ebbe har fået med at sætte overskrifter på de Pundik-citater. Kan du ikke se at få ham fra det?«.

»Joh, joh, naturligvis, hvis du synes…«, lød det fra Bramsen.

Og så var den sag klaret.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce