Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forsvundet. DR er kommet til at smide en meteorit væk, som var lånt af Statens Naturhistoriske Museum. Meteoritten er stykke af en større meteorit, der styrtede ned på Lolland for fire år siden. Indtil for nylig har stumpen været udstillet i en glasmontre i Koncerthusets foyer.
Foto: Statens Naturhistoriske Museum

Forsvundet. DR er kommet til at smide en meteorit væk, som var lånt af Statens Naturhistoriske Museum. Meteoritten er stykke af en større meteorit, der styrtede ned på Lolland for fire år siden. Indtil for nylig har stumpen været udstillet i en glasmontre i Koncerthusets foyer.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unik meteorit forsvundet hos DR

Museumsdirektør troede, det var en aprilsnar, at DR ikke kunne tilbagelevere meteorit.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En meteorit, som Danmarks Radio har fået lov at låne og udstille, er blevet væk.

Meteoritten landede for fire år siden på en kirsebærplantage på Lolland. Samme dag åbnede Koncerthuset i DR Byen på Amager, og da Koncerthuset fyldte et år, blev Statens Naturhistoriske Museum spurgt, om DR måtte låne meteoritten og udstille den.

I 2010 udlånte Geologisk Museum helt ekstraordinært et stykke af meteoritten til DR Byen. Den blev lagt i en glasmontre af en specialist fra museet, så den kunne stå i det meteoritlignende Koncerthus' foyer.

Aftalen var, at meteoritten skulle afleveres tilbage, når den havde været udstillet i tre år.

LÆS OGSÅ

Men nu må Danmarks Radio indrømme, at man ikke kan tilbagelevere den lille sten. Den er simpelthen blevet væk.

»Da jeg hørte det, tænkte jeg, at det måtte være løgn. Der er al mulig sikkerhed omkring den meteorit, blandt andet en specialbygget montre, der var sikret på alle leder og kanter. Jeg tænkte, det måtte være en aprilsnar«, fortæller Morten Meldgaard, der er direktør på Statens Naturhistoriske Museum.

Han fik beskeden fra DR for en uge siden.

Eftersøgt i skraldet
DR's koncerthuschef Leif Lønsmann oplyser, at meteoritten blev væk, da den blev flyttet, fordi den skulle leveres tilbage til Geologisk Museum.

»Den bliver taget ud af montren, og på et tidspunkt i processen bliver den opbevaret i en beholder, som uheldigvis er identisk med beholdere, som vi bruger til noget andet. Den beholder, der har den lille stump, ryger så af sted sammen med alle de andre beholdere, og så forsvinder den ud af syne«, siger Leif Lønsmann.

DR har iværksat en en intens eftersøgning i DR Byen. Selv skrald er blevet gennemsøgt for at finde ud af, om nogen måske er kommet til at smide meteoritten ud.

»Teoretisk kunne den være endt der, og henover weekenden stoppede vi for al bortkørsel af affald for at lede i skraldet«, forklarer Leif Lønsmann.

Jeg tænkte, det måtte være en aprilsnar

Efter tre dage opgav man dog at finde meteoritten, og DR har nu måtte sande, at den nok er blevet væk for bestandig.

»Det er et usædvanligt uheldigt og beklageligt tilfælde, som man kan forsikre sig imod, men som stadig kan hænde, når man har med komplicerede processer at gøre, hvor der er mennesker involveret«, siger koncerthuschefen.

»Det er brandærgerligt og meget irriterende, og det har givet os megen anledning til granskning og grå hår«.

En ulykkelig situation

Meteoritten er en del af en større meteorit, som er udstillet i den danske meteoritsamling på Geologisk Museum i København.

LÆS OGSÅ

Stumpen, som blev udlånt til DR, var lidt mindre end svovlhovedet på en tændstik, men den var dog forsikret for 50.000 kroner.

»Det er en ulykkelig situation, for den her meteorit havde nogle helt særlige karakteristika og var unik på en måde, der gør den særligt interessant«, fortæller Morten Meldgaard.

Det er et usædvanligt uheldigt og beklageligt tilfælde, som man kan forsikre sig imod, men som stadig kan hænde, når man har med komplicerede processer at gøre, hvor der er mennesker involveret

Han forklarer, at Statens Naturhistoriske Museum nu vil bruge forsikringspengene, som de får udbetalt, til at købe en ny meteorit. Næste gang vil museet være mere påpasselige, når de låner himmelnedfald ud.

»Vi vil måske sørge for, at i montren, hvor meteoritten ligger, skal der stå, at den ikke må åbnes, uden der er fagfolk tilstede«, siger Morten Meldgaard.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden