Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

INDKØB. Det Kongelige Teater og en række andre statslige kulturinstitutioner får kritik af Statsrevisorerne for at ikke at sørge for at købe »bedst og billigst«, når de køber varer og tjenester.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Balletsko, it-udstyr og kontorstole: Skarp kritik af kulturens indkøb

»Meget utilfredsstillende«. Statsrevisorerne kritiserer museer og biblioteker for ikke at købe »bedst og billigst«. Kulturminister retter ind.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Museer, biblioteker og andre statslige kulturinstitutioner kan gå glip af store besparelser, hvis de ikke overholder reglerne, når de køber nye computere, frokostordninger eller andre varer og tjenester.

Og det sker alt for tit.

Det Kongelige Teater har eksempelvis brugt cirka 1 million kroner om året på balletsko siden 2010 hos to faste leverandører - uden sende ordren i udbud.

Det fastslår Statsrevisorerne, efter Rigsrevisionen har undersøgt seks af landets kulturinstitutioners indkøb. Statsrevisorerne finder det »meget utilfredsstillende«, at institutionerne i mange tilfælde ikke har fulgt gældende regler og god praksis for indkøb i staten.

Det kan eksempelvis ske, når institutionerne lader være med at sende ordrer i udbud, dropper at indhente flere tilbud eller ikke køber ind via statens indkøbsaftaler.

Indkøbene kan spænde fra køb af mobiltelefoner, tryksager og design af ny hjemmeside til indkøb af balletsko. Det Kongelige Teater har eksempelvis brugt cirka 1 million kroner om året på balletsko siden 2010 hos to faste leverandører - uden at sende det i udbud.

Jørn Langsted, ekspert i kulturøkonomi og professor emeritius ved Aarhus Universitet, siger, at sagen får institutionerne til at fremstå »meget usmarte« :

»Flere af de her kulturchefer går ud og råber og skriger om, at nu rammer besparelserne hårdt. Hvis Rigsrevisionen kan påvise, at der er besparelsesmuligheder på deres indkøb, så er det altså ikke videre heldigt«, siger han.

Stikprøve på 187 indkøb

Stikprøven blandt seks kulturinstitutioner viser blandt andet, at institutionerne ikke har overholdt lovgivningen i 60 procent af de indkøb, der skulle annonceres ifølge tilbudsloven.

Mere end hver fjerde af de indkøb, der var omfattet af EU-udbudsregler, er heller ikke foregået efter reglerne. Det Kgl. Bibliotek og Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme har dog færre overtrædelser af EU-lovgivningen.

Statsrevisorerne kritiserer også, at institutionerne i cirka 20 procent af indkøbene ikke har benyttet aftalerne i Statens Indkøbsprogram, »selv om de har pligt til det«. Et program, der blandt andet giver gode tilbud til for eksempel arbejdscomputere, kontorrengøring og kontormøbler.

Det kritiseres også, at institutionerne i mere end 60 procent af tilfældene »ikke har indhentet flere tilbud i de tilfælde, hvor det var anbefalet i Kulturministeriets koncernfælles retningslinjer for indkøb«, ligesom at der ved mere end 35 procent af bygge- og anlægsopgaverne på over 300.000 kroner ikke var indhentet underhåndsbud eller afholdt licitation efter tilbudsloven.

»Det lyder alt i alt ikke særlig smart«, siger Jørn Langsted.

»Hvis det er fordi, man ikke har været opmærksom på det eller springer over, hvor gærdet er lavest, så er det rimelig alvorligt. Men hvis det er, fordi der er specielle indkøb, som kun har én leverandør i hele verden - og det kan man sagtens forestille sig, at der i forbindelse med de her institutioner - så er det omvendt fuldstændig pip for eksempel at lave udbud hver gang«.

I Rigrevisionens gennemgang fremgår det eksempelvis, at der ifølge Det Kongelige Teater kun findes 2 leverandører af balletsko, »som lever op til teatrets kvalitetskrav, hvorfor teatret alene har købt ind hos disse 2 leverandører«.

Jørn Langsted, du er jo en af dem, der i forbindelse med regeringens kulturbesparelser på 600 mio. kroner selv har sagt, at der altså ikke er et »fedtlag« derude. Det her viser vel netop, at der er en del steder, der kan strammes op?

»Når jeg har sagt et 'fedtlag', så har jeg talt om, om der skulle være et væld af djøf'ere og hk'ere, der bare sad og førte tal op i kolonner og Excel-ark. For det tror jeg ikke, der er«, siger han.

»Men et fedtlag kan selvfølgelig også være, at man køber de ting, man skal bruge, for dyrt. Og det burde jo være det første, man som institutionschef gik efter«.

Minister: Ikke tilfredsstillende

Statsrevisorerne understreger, at stikprøven ikke repræsentativ for institutionernes indkøb eller for indkøb på Kulturministeriets område.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kulturministeriet får samtidig kritik af Statsrevisorerne for ikke at

have hånd i hanke med institutionernes indkøb. Statsrevisorerne skriver, at ministeren i højere grad burde have »fulgt op på, om institutionerne overholder gældende love og regler samt ministeriets retningslinjer for køb af varer og tjenesteydelser«.

Kulturminister Bertel Haarder (V) oplyser i en pressemeddelelse, at han nu indskærper reglerne for indkøb over for institutionernes chefer.

LÆS OGSÅ

»Jeg finder Rigsrevisionens undersøgelse væsentlig og har noteret mig Rigsrevisionens og Statsrevisorernes kritik af institutionernes indkøbspraksis. Det er ikke tilfredsstillende, at gældende regler om indkøb og EU-udbud ikke er fulgt«, siger Bertel Haarder.

Ministeren vil ifølge pressemeddelelsen blandt andet lave opfølgninger på institutionernes brug af statens forpligtende indkøbsaftaler og tilbyde undervisning i indkøbs- og udbudsregler til af institutionernes indkøbsmedarbejdere.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden