Ballerina. På Det Kongelige Teater har man siden 2010 købt balletsko for cirka 1 million kroner om året uden at sende ordren i udbud. Det er i strid med EU-reglerne.
Foto: Peter Hove Olesen (Arkivfoto)

Ballerina. På Det Kongelige Teater har man siden 2010 købt balletsko for cirka 1 million kroner om året uden at sende ordren i udbud. Det er i strid med EU-reglerne.

Kultur

Det Kgl. Teater kunne spare millioner ved at købe ind efter reglerne

Statslige institutioner får kritik for ikke at overholde reglerne, når de køber alt fra frokostordninger til balletsko og kloakarbejde.

Kultur

De har brokket sig, sløjfet udstillinger og fyret medarbejdere på grund af regeringens besparelser, der koster kulturlivet 600 millioner over de næste 4 år. Men der kunne blive flere penge at rutte med på landets teatre, museer og biblioteker, hvis institutionerne blev bedre til at købe ind.

Det handler helt sikkert om nogle millionbesparelser

Politiken har fået aktindsigt i notater fra Rigsrevisionen, der dokumenterer, at seks af landets største kulturinstitutioner i mange tilfælde har overtrådt reglerne for indkøb i staten ved ikke at undersøge, om de kan få varer og ydelser billigere.

Rigsrevisionens undersøgelse er foretaget på baggrund af 187 stikprøver, og det er ifølge Statsrevisorerne »meget utilfredsstillende«, at reglerne i stribevis af tilfælde ikke bliver overholdt.

LÆS MERE

Per Nikolaj Bukh, professor i offentlig økonomistyring ved Aalborg Universitet, anslår på baggrund af Rigsrevisionens beretning, at kulturinstitutionerne vil kunne spare 10-20 procent på indkøbene, hvis de købte ind efter gældende regler.

»Det handler helt sikkert om nogle millionbesparelser«, siger Per Nikolaj Bukh.

Rigsrevisionens undersøgelse viser, at de seks institutioner i forbindelse med indkøb, der er omfattet af EU-udbudsreglerne, i mere end hvert fjerde tilfælde ikke har overholdt loven.

LÆS ARTIKEL

Ved over 60 pct. af de indkøb, der skulle annonceres efter reglerne i tilbudsloven, overtrådte kulturinstitutionerne også reglerne, ligesom mange køb blev foretaget uden om statens indkøbsaftaler, der skal sikre rabatter for institutionerne.

Rigsrevisionen sætter ikke tal på, hvor store besparelser institutionerne kan være gået glip af, men da revisionsfirmaet Deloitte sidste år undersøgte Det Kongelige Teater, var vurderingen, at en effektivisering af indkøb kunne spare teatret for mellem 5 og 7,5 mio. kr. om året.

Er kulturen ’særlig’?

Statens Museum for Kunst får kritik af Rigsrevisionen, bl.a. for ikke at sende kloakarbejde og frokostordning i udbud.

»Vi tager kritikken meget alvorligt«, siger administrationschef Kim Gundersen.

Men, siger han og flere andre, der er ofte en god grund til, at reglerne ikke overholdes.

Det kan godt være, at man som kultursektor vil kalde sig 'særlig', men sådan er der mange, der ser sig selv

Eksempelvis har Statens Museum for Kunst – i strid med Kulturministeriets retningslinjer – i de sidste 4 år ikke tjekket, om de kunne finde et billigere alternativ til deres faste malerfirma, fordi museet har et »trygt og professionelt« samarbejde med et bestemt firma, der kender museet og dets sikkerhedsforanstaltninger.

På Det Kongelige Teater har man siden 2010 købt balletsko for cirka 1 million kroner om året uden at sende ordren i udbud. Det er i strid med EU-reglerne, men ifølge kommunikationschef Magnus Restofte, ved teatret på forhånd, at der kun er to leverandører i verden, der lever op til kravene.

»Der mener vi netop, at vi handler sparsommeligt ved ikke at bruge unødige resurser – og dermed skattekroner – på at sætte ting i udbud«, siger han.

Men hvis ikke man sender ordrer i udbud, finder man ikke ud af, om der dukker et bedre tilbud op, siger ekspert i EU-udbudsret, lektor Grith Skovgaard Ølykke fra CBS. »Det kan godt være, at man som kultursektor vil kalde sig ’særlig’, men sådan er der mange, der ser sig selv. EU-reglerne er til for at blive overholdt. Det gælder også for kultursektoren«, siger hun.

Det var tirsdag ikke muligt at tale med kulturminister Bertel Haarder (V). Ministen har i en pressemeddelelse kaldt Rigsrevisionens konklusioner for »utilfredstillende« og har indskærpet reglerne over for kulturinstitutionerne, ligesom man har igangsat undervisning af institutionernes indkøbsmedarbejdere i indkøbs- og udbudsregler og god praksis på området.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce