Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian

Kontroversiel. Udstillingen 'Martyrmuseum' er ved at blive sat op i Kødbyen i København. På billedet ses en handske magen til dem, terroristerne skjulte deres detonatorer i, før de spræng te sig selv og uskyldige i luften i Bruxelles i marts. Foto: Joachim Adrian

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Martyrudstilling med døde terrorister vækker forargelse

Teatret Sort/Hvid udstiller terrorister som martyrer i lighed med Sokrates og socialisten Rosa Luxemburg. »Jeg vil ikke sætte mine ben på den udstilling«, siger kulturminister Bertel Haarder (V).

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi er alle helte i vores egen historie. Det var brødrene Khalid og Ibrahim El Bakraoui også, da de 22. marts i Bruxelles’ lufthavn sprængte sig selv i luften og dræbte mindst 17 uskyldige mennesker.

Det mener i hvert fald folkene bag en ny udstilling, ’Martyrmuseum’, hvor nogle af de senere års værste terrorister bliver udstillet under fællesbetegnelsen ’martyrer’ side om side med andre, som er gået i døden for deres overbevisninger. Den græske filosof Sokrates og den polsk-tyske revolutionære socialist, Rosa Luxemburg, der blev myrdet i 1919, er udstillet ved siden af moderne terrorister.

»I Danmark har vi svært ved at forestille os at gå i døden for noget som helst. At flyve ind i Twin Towers, skyde mennesker på Bataclan og sprænge sig selv i luften i Bruxelles i troen på en bedre verden. Derfor åbner vi et museum, hvor disse mennesker indgår i udstillingen«, siger Ida Grarup, der er en del af kunstnergruppen The Other Eye of The Tiger, TOETT, som står bag udstillingen i København. Det er teatret Sort/Hvid, der lægger lokaler til, og teatrets kunstneriske leder, Christian Lollike, har tidligere skabt debat med et teaterstykke om Anders Behring Breivik.

Udstillingen vil bestå af »reproduktioner af autentiske genstande, fortællinger om heltemod og billeder af martyrer, der har ofret deres liv i en større sags tjeneste«, skriver Sort/Hvid i en pressemeddelelse om udstillingen.

Kulturminister Bertel Haarder (V) kalder udstillingen »vanvittig«. Formanden for Trykkefrihedsselskabet, Katrine Winkel Holm, kalder den »pervers«. Selv om ingen af dem har set den.

»Jeg er forarget over, at de sætter en bundhæderlig socialist som Rosa Luxemburg i samme kategori som selvmordsbombere og terrorister. Man kunne lige så godt sætte dem i samme kategori som frihedskæmpere. Men Rosa Luxemburg og frihedskæmperne slog ikke så mange mennesker ihjel som muligt«, siger Bertel Haarder.

Men er det ikke vigtigt at finde ud af, hvad der foregår inde i hovedet på den slags mennesker?

»Nej. Det næste er jo, at vi så også skal prøve at forstå dem. Det bør kun fordømmes. Jeg vil ikke sætte mine ben på den udstilling«, siger kulturministeren

Katrine Winkel Holm mener i lighed med Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Arendtsen, at det er fuldstændig malplaceret at kalde islamiske selvmordsbombere for martyrer.

Katrine Winkel Holm sammenligner det med at lave et museum om Rudolf Höss, der var kommandant i den nazistiske koncentrationslejr Auschwitz, og forsøge at vise, hvordan verden så ud fra hans side.

»Det ville man jo aldrig gøre. Med den her udstilling kommer de til at glorificere selvmordsbomberne, de kommer til at hvidvaske dem, men der er ikke noget at forstå, det er ondt at slå folk ihjel i Guds navn«, siger Katrine Winkel Holm.

Alex Arendtsen mener, at folkene bag udstillingen køber den islamiske definition på, hvad der er en martyr.

»Det er folk, vi i den kristne verden kalder mordere. Kristne martyrer dræber ikke nogen. På den måde kommer udstillingen til at missionere for islam. Det er ikke et martyrmuseum, men et mordermuseum, de er ved at lave«, siger han.

Alex Arendtsen mener, at udstillingen viser, hvor ubegavede og uvidende »kulturradikale kunstnere og intellektuelle« er: »Det er pinligt, at de på den måde køber den islamiske propaganda«.

Udstillingen vækker dog heller ikke begejstring i Grimhøjvejmoskeen i Aarhus, der på det seneste igen har været under heftig beskydning for islamisk ekstremisme, siden TV 2 sendte programserien ’Moskeer under sløret’.

»Jeg tror ikke, at den er nogen god idé«, siger formanden for Grimhøjvejmoskeen, Oussama El Saadi, om udstillingen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er kun Allah, der ved, hvem der i hjertet er martyrer. Og folk, der dræber civile og uskyldige, laver terror. De begår en stor synd. De er ikke helte«.

Kan selvmordsbombere ikke være martyrer?

»Det er kun Allah, der ved det«.

Direktør i tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, siger, at det er vigtigt, at man i Danmark kan lave udstillinger som ’Martyrmuseum’.

»Og så må man selv vurdere, om den bidrager til en forståelse eller er en moralsk relativering af massedrab«, siger han.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden