Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ruiner. Kirken i bebyggelsen Villa San Lorenzo a Flaviano nær byen Amatrice cirka 140 kilometer fra Italiens hovedstad Rom styrtede sammen, da et jordskælv ramte området natten til onsdag.

Ruiner. Kirken i bebyggelsen Villa San Lorenzo a Flaviano nær byen Amatrice cirka 140 kilometer fra Italiens hovedstad Rom styrtede sammen, da et jordskælv ramte området natten til onsdag.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Utallige af Italiens kulturskatte er styrtet i grus under jordskælv

På søndag opfordres alle italienere til at gå på museum. Entréindtægterne doneres til genopbygning af sammenstyrtede kulturskatte.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når redningsarbejdere endnu kæmper for at grave overlevende og døde fri af ruinerne, bliver historiske bygninger og skulpturer til det, de er bygget af - sten.

Og i sammenligning med det bekræftede tab af 268 menneskeliv i forbindelse med onsdagens jordskælv i det centrale Italien må tabet af selv vægtige kulturskatte nødvendigvis synes som en detalje.

Her to dage efter skælvet i det bjergrige område, hvor regionerne Lazio, Marche, Umbrien e Abruzzo mødes, har det italienske kulturministerium ikke desto mindre gjort skaderne på landets kulturarv op.

Opgørelsen for byen Amatrice nær jordskælvets epicentrum tegner et billede af ødelæggelsens omfang:

Skal rekonstruktionsarbejdet have succes, må arbejdet for at redde kulturarven gå i gang straks, allerede mens murbrokkerne bliver vendt.

Her er sammenstyrtninger på det lokale museum og i basilikaen San Francesco fra det 14. århundrede. Ved siden af de omfattende skader på kirken Sant'Agostino fra 1428, hvor freskerne af Jomfru Maria med Jesusbarnet på himmeltronen havde kigget ned på menigheden siden 1494. Det er ødelæggelserne på det historiske bibliotek med de vælvede lofter og ved de sammenstyrtede byporte mod Rom og Ascoli i murene fra 1300-tallet.

Imens er skæbnen uvis for mange de øvrige omkring 3.000 registrerede kunstværker, som Amatrice ifølge avisen La Repubblica har med sig fra forgangne århundreder.

»I alt er 293 værdifulde kulturgenstande enten styrtet sammen eller blevet alvorligt beskadigede i en radius på 20 kilometer fra epicentret«, sammenfattede Italiens kulturminister, Dario Franceschini, de hidtidige opgørelser på en pressekonference i går.

Antallet vil dog vokse, har myndighederne allerede nu bebudet, for undersøgelser er ikke færdige. De fortsætter, efterhånden som det italienske politis særlige afdeling til bevarelse af kulturarven når frem til de enkelte steder i det uvejsomme landskab, hvor også hjælpeindsatsen blev besværliggjort af sammenstyrtede veje.

Billedet gentager sig i såvel undseelige flækker som kendte turistbyer i området.

Kulturminister: Nødvendigt at gå i gang straks

Sammenstyrtninger i kirken Santa Croce fra 1300-tallet og det middelalderlige tårn i Arquata del Tronto. Alvorlige skader på kapellet Eremo della Madonna della Stella, hvor det første kristne kultsted blev hugget ud af klipperne nær byen Spoleto i år 720. Revner i murværket på domkirken i Urbino. Og selv i Rom, over 100 kilometer fra epicentret, er der nu slået sprækker i de antikke romerske bade Caracallas Termer.

Menneskeliv har fortsat førsteprioritet, understreger kulturminister Franceschini:

»Men skal rekonstruktionsarbejdet have succes, må arbejdet for at redde kulturarven gå i gang straks, allerede mens murbrokkerne bliver vendt. For resterne af de kulturelt vigtige bygninger er helt uundværlige, når de skal genopbygges, og de rummer også individuelle kunstgenstande«, siger ministeren.

Genopbygningen skal sikre kulturarven mod fremtidige skælv, når de ødelagte byer »skal vende tilbage til at se ud, sådan som de gjorde indtil for ganske få timer siden«, lover Franceschini:

Flere af dem »var på listen over de smukkeste landsbyer i Italien. Dette er en stor opgave, men Italien skylder de her bysamfund at løfte den«, siger ministeren fra regeringspartiet Partito Democratico.

Han har som en første gestus dedikeret samtlige den kommende søndags entréindtægter fra alle landets statslige museer til de jordskælvsramte byer og opfordret landets indbyggere til at gå på museum. Hvor langt det beløb rækker, når rekonstruktionsarbejdet for alvor går i gang, vil tiden vise.

Det er langt fra første gang, at et jordskælv lægger uvurderlige kulturgenstande i grus i Italien. Skaderne var således også omfattende under det sidste store jordskælv i 2009, hvor byen Aquila blot 50 kilometer fra Amatrice blev hårdt ramt.

Og i 1997 raslede flere af malerne Giotto og Cimabues verdensberømte fresker ned fra kirkevæggene i Assisi og efterlod et årelangt, bekosteligt rekonstruktionsarbejde. Ifølge italienske medier er de ikke blevet berørt af onsdagens jordskælv.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden