Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Svinsk. Kurt Vonnegut, hvis skrivemaskine du kan nyde her, er en af de forfattere, hvis bøger blev censureret for at være for fræk.
Foto: Beth J. Harpaz/AP

Svinsk. Kurt Vonnegut, hvis skrivemaskine du kan nyde her, er en af de forfattere, hvis bøger blev censureret for at være for fræk.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Washington holder skattejagt efter censurerede bøger

Flere hundrede bøger, der engang var forbudte, kan i løbet af denne måned findes rundt omkring i den amerikanske hovedstad.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mellem kaffedåserne på hylden i Compass Coffee i Washington D.C. gemmer der sig en overraskelse.

Tilsyneladende umotiveret står der en bog med titlen 'Smut', skrevet med hvid skrift på en sort forside. Et engelsk ord for 'sjofelheder'.

Men i virkeligheden er bogen bag omslaget 'The Colour Purple' fra 1982, eller på dansk 'Farven Lilla', af Alice Walker, en fortælling om livet som afroamerikansk kvinde i 1930'ernes amerikanske sydstater. Ikke ligefrem blød porno, men i firserne og halvfemserne en bog, som kunne få skolebestyrelser i USA til at nedlægge forbud mod at lade selv de store elever læse om tidligere tiders racisme og kvindeundertrykkelse.

Nu gemmer den sig der i kaffebaren i fin forklædning som en del af en skattejagt, der vil vare hele september, og som er det offentlige bibliotekts stille protest imod at censurere litteratur.

De seks forskellige titler, som man kan finde, er alle forklædt i et omslag, der forklarer, hvorfor bogen engang blev anset for at være for hård kost for skoleelever, biblioteksbrugere eller læseheste generelt. Primært fordi de var for frække, men i et enkelt tilfælde også fordi, bogen blev anset for at være 'anti-hvid' (det var 'Griberen i Rugen' af J.D. Salinger).

Der er flere hundrede kopier at finde derude, så hvis du er i nærheden, er det et forsøg værd. Af og til vil der blive delt små hints på Twitter under hashtagget #UncensoredDC, hvor folk også allerede deler de stolte fund.

Som nedenstående Twitter-bruger skriver, er det læsehestenes svar på Pokémon Go.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden