Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Stjernedrys. Med luftakrobatik og pramdragere og Oh Land (her fra Northside i år) ved mikrofonen, bliver friluftsforestillingen Watermusic ved  Randers Havn næste år et af kulturbyårets store begivenheder.
Foto: ENGEL JANUS

Stjernedrys. Med luftakrobatik og pramdragere og Oh Land (her fra Northside i år) ved mikrofonen, bliver friluftsforestillingen Watermusic ved Randers Havn næste år et af kulturbyårets store begivenheder.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturbyåret har skrabet millionerne hjem

Efter sværdslag med staten om at få penge er 2017-sekretariatet i Aarhus ved at have dækket budgettet for kulturby-værtsskabet næste år. Nu tør kulturbyen love fri entré til over halvdelen af årets arrangementer.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når Aarhus om godt tre måneder åbner for et år som kulturhovedstad i EU, vil over halvdelen af årets kulturarrangementer kunne opleves gratis.

Det lover 2017-sekretariatet efter at en større EU-donation er dumpet ned i Aarhus: Med offentliggørelsen af kulturbyårets fulde kunstprogram på onsdag, 100 dage før kulturbyåret skydes i gang, modtager sekretariatet EU's Melina Mercouri-pris på 11 millioner kroner. Prisen udbetales, når en kulturby har vist, at programmet holder og er værd at dække.

Med den pengeportion mangler sekretariatet i Aarhus få millioner kroner i at være i mål.

Oprindeligt var budgettet på 500 millioner kroner, men det måtte sekretariatet skære ned, da Aarhus fik 129 millioner kroner og ikke et forventet statstilskud på 200 millioner kroner. I dag er kulturbyens samlede budget på godt 450 millioner kroner, hvoraf størstedelen er finansieret af stat, region og kommuner. Derudover har Aarhus 2017 selv skullet fundraise 95 millioner kroner, og af dem er de 91 nu hjemme, konstaterer administrerende direktør Rebecca Matthews.

»Vi har en lille vej at gå endnu, men pengene er mere eller mindre i hus. Vi er virkelig glade, for det afspejler, at vi har et stærkt indhold med gode projekter og ideer, som potentielle sponsorer finder interessante. har man ikke det, kan man ikke rejse penge«.

Med sparegrisen næsten fuld bebuder hun fri entré til mere end hverandet arrangement næste år:

»Vi vil gerne være attraktive for folk, der måske ikke før har været kulturbrugere, og som ikke er vant til at bruge penge på kultur«, siger Rebecca Matthews.

Røde orm og Oh Land

Kun en del af programmet er afsløret endnu. Herunder en spektakulær udendørs opsætning af vikingefortællingen om Røde Orm. Op mod 100.000 tilskuere ventes i maj og juni at komme til at opleve gungrende heste på eller i hvert fald i landskaberne omkring Moesgaard Museum syd for Aarhus.

Også oplandet er med. Randers Kommune, der som kommune i Region Midtjylland er med til at betale gildet, har lige haft 2-3000 mennesker til en slags generalprøve på et andet af årets milepæle: Med dalende faldskærme, lasere og akrobatik i luften og pramdragere og lys på vandet fyldes Randers Havn næste år med musik og sang af blandt andre sangerinden Oh Land i forestillingen Watermusic.

»Det bliver ekceptionelt«, mener Randers-borgmester Claus Omann Jensen.

»Når 2-3000 kommer en almindelig hverdagsaften klokken ti - uden Oh Land ved mikrofonen - så forventer jeg noget virkelig stort næste år«.

Claus Omann Jensen er ikke bange for, at Aarhus som den centrale by i projektet vil løbe med hele festen:

»Det er klart, at Aarhus kan lokke med store ting, men vi kunne slet ikke opnå den rækkevidde, 2017 får, hver for sig. Vi har ikke muskelkraft til selv at række ud mod tilrejsende publikum fra Manchester eller Madrid eller endnu længere væk. Det kan vi i fællesskab«.

Blandt andre højdepunkter rundt i regionen nævner Rebecca Matthews projektet Artists Coast to Coast. Her vil publikum langs landeveje og på åbne pladser og inde i regionens byer kunne opleve »international samtidskunst i verdensklasse«, lover hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Syddjurs, Viborg og Horsens Kommuner sætter henholdsvis tidligere maltfabrik, militærområde og fængsel i spil med kunst og kultur, og i Silkeborg fyres der ekstra op under ildregattaen, mens Aarhus får børnelitteraturfestival og eksempelvis en ballet, skabt i samarbejde mellem blandt andre Olafur Eliasson og komponisten Jamie xx.

Uden Granhøj

En højt profileret danseforestilling over Susanne Biers film, »Elsker dig for evigt«, hænger til gengæld i en usikker tråd og bliver ikke som oprindeligt bebudet: Det Reumert-hædrede dansekompagni, Granhøj Dans, bliver ikke hovedkraft alligevel, da kompagniets leder, Palle Granhøj, i denne uge har måttet meddele, at han lukker kompagniet til nytår i udmattelse over gennem flere år at have halset af sted efter midlertidige bevillinger.

Rebecca Matthews ærgrer sig, men kompagniets lukning vil ikke betyde aflysning, siger hun:

»Det er altid trist, når et etableret kompagni lukker, men vi er nødt til at arbejde videre med produceren, Musikhuset, som nu ser sig om efter en ny koreograf«.

2017-årets arrangementer er placeret, så hvert kvartal vil have et såkaldt mega-event med et publikumstal på omkring 60.000 tilskuere, mens hver måned vil få arrangementer for omkring 15.000 tilskuere. Hertil kommer 350 andre shows og events hen over året. Det fulde program afsløres i Aarhus på onsdag.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden