Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kulturforbruger. May el-Toukhy er filminstruktør, født i 1977, fik Nordisk Film Prisen i går. Opvokset i Herlev med egyptisk far og dansk mor. Uddannet på Statens Teaterskole og Den Danske Filmskole. Med på blandet andet 'Borgen', 'Arvingerne' og manuskriptforfatter og instruktør på spillefilmen 'Lang historie kort', 2015.
Foto: Lasse Kofod (arkiv)

Kulturforbruger. May el-Toukhy er filminstruktør, født i 1977, fik Nordisk Film Prisen i går. Opvokset i Herlev med egyptisk far og dansk mor. Uddannet på Statens Teaterskole og Den Danske Filmskole. Med på blandet andet 'Borgen', 'Arvingerne' og manuskriptforfatter og instruktør på spillefilmen 'Lang historie kort', 2015.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturforbrugeren: May el-Toukhy vinder Nordisk Film Prisen og 110.000 kroner

Filminstruktøren May el-Toukhy, der blandt andet instruerede spillefilmen 'Lang historie kort', har netop vundet Nordisk Film Prisen. Udover æren følger der 110.000 kroner med. Mød ugens kulturforbruger.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvilken musik hører du i øjeblikket?

»Jeg hører pladen ’Coming Home’, som er lavet af Leon Bridges og er ... sådan R&B-soul-60’er-inspireret. Han har gospel-baggrund, der er noget inderligt over det, og det er blottet for ironi. Og så er der en nostalgisk klang, som musik fra en svunden tid«.

Hvornår var du senest i teatret?

»I september var jeg i Det Kongelige og se ’Ødipus og Antigone’, instrueret af Elisa Kragerup, og det var en stor oplevelse! I sin iscenesættelse formåede hun at gøre de to dramaer relevante og legitimere, at stykkerne skal sættes op i vores tid. De handler om forholdet mellem forældre og børn, og hvordan vi også i dag står på skuldrene af vores forældre. Og i ’Antigone’ handler det også om at brænde så meget for en sag, at man er villig til at ofre sit liv for den sag«.

Hvilken film har du senest set i biografen?

»’Captain Fantastic’, som var rigtig god. Den har også et forældre-børn-tema, det optager mig åbenbart ret meget ... Viggo Mortensen spiller en far, der opdrager sine børn i et nutidigt, selvforsynende skov-univers. Han lader børnene læse Chomsky og klassiske værker ud fra en idé om, at verden er fascistisk og kapitalistisk, og at det er bedst at gøre sig fri og kunne klare sig selv. Men forældre har jo også et ansvar for at ruste børn til den verden, der venter«.

Hvilken bog har du senest læst?

»Hen over sommeren læste jeg ’Alt må vige for natten’ af Delphine de Vigan, og jeg var helt opslugt. Det er en form for romanportræt af forfatterens mor. Moren begår selvmord, og bogens jeg beskriver hendes barndom igennem hendes søskende og de myter og fortællinger, der er om hende. Jeget kommer langsomt dybere ind mod kernen af hemmeligheder, der gemmer sig i hendes egen familie«.

Hvilken koncert var du senest til?

»Beyoncé i Parken. Min veninde og jeg skulle ud at spise, men blev enige om, at i stedet for at bruge 1.000 kroner på mad og drinks skulle vi hellere give os selv den oplevelse, så vi købte billetter to timer før. Jeg kan godt lide at gå til koncert, uanset hvor god den er.

Kunne man forestille sig den omvendte situation, hvor en kvinde sagde nasty man?

For mig er det en stor del at betragte kulturen om den stjerne, der optræder – her med de sindssygt mange unge piger. Og jeg kan lide at opleve den sårbarhed, der er over at stå på en scene, men jeg savnede at se Beyoncé som musiker. Jeg er ret vild med hendes pop-feministiske korstog og emanciperings-projekt, men hun tillod sig ikke helt at være i momentet. Det var, som hun hun skulle videre til næste nummer på set-listen. Vi kunne mærke maskinen«.

Hvilket tv-program har gjort indtryk på dig for nylig?

»Præsidentdebatten mellem Hillary og Trump, hvor han kalder hende nasty woman. Jeg bliver ved med at gå ind og se det sted, hvor hun står og udreder socialøkonomiske retningslinjer i sin politik – og han så bryder ind med sit nasty woman. Det er helt absurd. Helt malplaceret. Kunne man forestille sig den omvendte situation, hvor en kvinde sagde nasty man? Udtrykket er befængt med kønsreferencer!«.

Hvilken hjemmeside bruger du meget tid på?

»Forældreintra. Jeg prøver at få det implementeret i hverdagen, som når jeg tjekker vejret hver morgen«.

Hvilken kulturoplevelse er du ked af, du gik glip af?

»Jeg er ked af, at jeg gik glip af P. J. Harvey på Roskilde. Jeg var træt og tog hjem, men det eksploderede jo, og uanset hvem jeg talte med bagefter, havde de været hypnotiseret«.

Hvilken kunstart gider du ikke bruge tid på?

»Madkunst. Ikke fordi jeg ikke synes, at mad er berettiget til at få et kunst- label. Jeg får simpelthen bare dårlig samvittighed, hvis jeg bruger for mange penge på mad og vin. Der er noget usmageligt ved det, og jeg skammer mig«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden