0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Frevert: 'Dogville' er for politisk til offentlig støtte

Dansk Folkeparti sætter spørgsmålstegn ved statsstøtte til film som 'Dogville'. »Sindssygt«, lyder svaret fra Socialdemokraterne.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Dresling Jens,,,Politiken
Foto: Dresling Jens,,,Politiken

Louise Frevert (DF): 'Folk begynder at spørge mig, om det virkelig kan lade sig gøre, at skatteydernes penge bruges på denne måde'. - Arkivfoto: Jens Dresling

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Dagen før Danmarkspremieren på Lars von Triers nye film 'Dogville' sætter Dansk Folkepartis kulturordfører Louise Frevert et kraftigt spørgsmålstegn ved, om en film med et så stærkt 'propagandisk politisk indhold' skal kunne få en statsstøtte på 9,3 mio. kr. Fra Socialdemokraterne lyder svaret, at der er tale om en 'fuldstændig sindssyg' udtalelse.

'Klar propaganda'
Det er det påståede antiamerikanske indhold i 'Dogville', der har fået Louise Frevert til at reagere. Herunder ikke mindst filmens slutning med rulletekster henover billeder af fattigdommens ofre i depressionstidens USA.

»Jeg så 'Dogville' under filmfestivalen i Cannes, og for mig er den et klart propagandisk politisk manifest, og jeg ikke bare bør, men har også pligt til at rejse en debat om, hvor vidt det er rimeligt eller ej, at en sådan film skal støttes med en så stor statsstøtte. Vi har trods alt 22 mandater i Folketinget. Folk har fulgt med i debatten om filmen og begynder at spørge mig, om det virkelig kan lade sig gøre, at skatteydernes penge bruges på denne måde«, siger Louise Frevert.

'Folk vil sige, jeg er blevet tosset igen'
Taler du for at indføre politisk censur på statsstøtten til film?

»Jeg sætter spørgsmålstegn ved, om et politisk slagnummer som 'Dogville' virkelig skal kunne hente 9,3 mio. kr. af skatteydernes penge. Vi trænger til en sådan debat. Jeg ved godt, at folk vil sige, at nu er jeg blevet tosset igen, men alt for længe har den kulturpolitiske dagsorden været sat af en lille snæver kulturelite. Det er på tide, at almindelige mennesker kommer til orde«.

Stærk begrænsning
Hvem skal afgøre, hvad der er politisk propaganda og altså ifølge dig ikke skal have statsstøtte?

»Jeg taler ikke for en ensretning. Jeg vil ikke stille mig op som en smagsdommer, men jeg ønsker en begrænsning i støtten til klare, propagandistiske politiske film. Vi har i dag to støtteordninger: 60/40-ordningen og konsulentordningen. Jeg kunne godt forestille mig en tredje pulje, som kunne støtte de mere smalle og politiske film. Men denne pulje skulle være meget begrænset i forhold til de to andre puljer. Det er fint nok med film, der revser det bestående samfund, men der må være en stærk begrænsning på skatteydernes bidrag til sådanne film«.

'Jeg er imod alt, som er ekstremt'
Havde du reageret på samme måde, hvis 'Dogville' havde været kritisk over for et land med et venstreorienteret styre?

»Højreorienteret, venstreorienteret. Jeg er fuldstændig ligeglad. Jeg er imod alt, hvad der er ekstremt. Og ja, jeg ville have sagt det samme«, siger Louise Frevert, der formentlig ikke skal forvente større opbakning til synspunktet uden for sit eget parti.

Brian M. uden kommentarer
Venstres Esther Larsen har f.eks. karakteriseret Louise Freverts udspil for »politisk censur«.

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) føler sig ikke kaldet til at blande sig i debatten, men henviser til, at han senere på måneden med Folketingets Kulturudvalg skal drøfte evt. stramninger i reglerne for statstøtte til film.

Frygter selvcensur
Socialdemokraternes kulturpolitiske ordfører, Mette Frederiksen, mener, at Louise Freverts udspil er »fuldstændig sindssygt«.

»Dansk Folkeparti ha