Foto: Lars Skaaning
Foto: Skaaning Lars

Foto: Lars Skaaning

Kultur

Kim Larsens år

På listen over de 20 bedst sælgende musikere i 2003 optræder Kim Larsen tre gange. Selv om hans seneste cd '7-9-13' udkom sent på året, blev den solgt i flere eksemplarer end nogen anden.

Kultur

2003 blev Kim Larsens år. I hvert fald salgsmæssigt. Hans og Kjukkens album '7-9-13' udkom i midten af november måned, men nåede alligevel at overhale samtlige andre udgivelser, inden året var omme. '7-9-13' topper listen over de mest solgte cd'er i 2003 med et salgstal på 143.189 eksemplarer, oplyser Larsens pladeselskab, EMI.

Kunne ikke følge med efterspørgslen
På niendepladsen på samme liste placerede Kim Larsens gamle gruppe Gasolin sig med et salgstal på omkring 70.000 eksemplarer. Gasolins 'The Black Box' koster 400 kroner og dermed betydeligt mere end et enkelt album. Til trods derfor, og selv om boksen udkom sent på året, er 'The Black Box' så populær, at den kunne have nået et endnu højere salgstal i 2003. Hvis selskabet Sony havde kunnet følge med i efterspørgslen på den.

Det er et år og halvanden måned siden, Kim Larsen & Kjukken var aktuelle med cd'en 'Det var en torsdag aften'. Men den cd sælger stadig så godt, at den havnede på en plads nummer 20 på listen over de mest solgte udgivelser i 2003. Der blev solgt 50.408 eksemplarer af 'Det var en torsdag aften' i 2003 alene. Det gør Kim Larsen til den suverænt mest sælgende musiker i Danmark for tiden. Ligesom han har været det før. Det er hans to ældre plader 'Midt om natten' og 'Forklædt som voksen', der er de to mest solgte i Danmark nogensinde. I 2003 rundede de to gamle plader et samlet salgstal på en million eksemplarer.

Faldende omsætning
Ifølge brancheorganisationen IFPI's marketingdirektør Jesper Bay er der fra 2002 til 2003 sket et fald i omsætningen af dansk musik på 4 procent. Det er ikke nær så meget, som organisationen på forhånd havde frygtet, og det er heller ikke så meget som det samlede fald i salget af cd'er. Tælles udenlandsk musik med, faldt omsætningen af musik med 16 procent fra 2002 til 2003. I julemåneden lå salget af dansk musik i 2003 ligefrem 26 procent over salget af dansk musik i julemåneden i 2002. Det skyldes ifølge Jesper Bay ikke mindst Kim Larsen og Gasolin.

Både 'The Black Box' og '7-9-13' sælger i øvrigt fortsat godt. I nogle uger har de to Kim Larsen-relaterede udgivelser kappedes om førstepladsen på hitlisten. I denne uge er det Gasolin, der ligger øverst, mens Kim Larsen & Kjukken må 'nøjes' med andenpladsen.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce