Kulturminister Mette Bock var i går i samråd om bibliotekernes udlån af digitale bøger.
Foto: Jens Dresling (Arkiv)

Kulturminister Mette Bock var i går i samråd om bibliotekernes udlån af digitale bøger.

Kultur

Minister sætter frist for balladen om e-bøger

Bogbranchen får et år til at finde en løsning for bibliotekernes udlån af digitale bøger. Oppositionen ønsker politisk handling nu.

Kultur

Den danske bogbranche kan indtil videre ånde lettet op.  Kulturminister Mette Bock (LA) har ikke tænkt sig at gribe ind i den konflikt, som hele året har betydet, at tusindvis af digitale udgivelser fra de store forlag ikke længere er til udlån fra bibliotekerne. Men parterne får maksimalt et år til at nå til enighed.

Vi er på vej til at afvikle biblioteksvæsenet

»Lovgivning er noget, man griber til, hvis det er helt udelukket, at man kan finde en løsning mellem parterne«, sagde ministeren på et samråd i Folketingets kulturudvalg onsdag eftermiddag.

På samrådet, som var indkaldt af socialdemokraten Mogens Jensen, understregede Mette Bock, at hun ikke vil blande sig i, hvorvidt striden om e-bøgerne finder sin løsning ved en fælles brancheaftale, eller om løsningen bliver, at hvert enkelt forlag indgår en aftale med bibliotekerne.

»Men hvis ikke der foreligger en aftale i løbet af det næste års tid, så tager jeg gerne sagen op igen, hvor vi kan drøfte, hvilke veje vi skal gå«, sagde kulturministeren på samrådet. Hun vil dog ikke lægge sig fast på, hvilke midler hun vil tage i brug, hvis partner mod forventning ikke bliver enige i løbet af 2017.

Start på afvikling

Efter Mogens Jensens mening er fristen på et år alt, alt for lang. Som han ser det, har forhandlingsparterne haft rigeligt med tid til at finde en løsning. Derfor bør politikerne efter hans mening finde en løsning her og nu. Mogens Jensen ønsker en rammelov, som sikrer, at udlån af fysiske bøger og udlån af digitale bøger ligestilles. I dag kan forlag og forfattere ikke modsætte sig, at deres fysiske bøger bliver udlånt på bibliotekerne. Når det gælder udlån af digitale bøger, gælder den samme pligt ikke.

»Vi er på vej til at afvikle biblioteksvæsenet, som vi kender det, hvis vi lader forlagene bestemme, hvad der kan udlånes«, sagde Mogens Jensen på samrådet.

Når han netop nu har kaldt Mette Bock i samråd, skyldes det ikke kun den langvarige konflikt, men også at der for nylig faldt en EU-dom, som siger, at der principielt ikke er nogen forskel på udlån af fysiske bøger og digitale bøger.

På samrådet medgav kulturministeren, at EU-dommen giver mulighed for at sidestille de traditionelle medier med de nye, digitale medier.

»EU-dommen medfører, at Danmark og andre stater får mulighed for, at de kan udlåne e-bøger på linje med fysiske bøger. Men dommen indebærer ikke, at det er en pligt. Man kan gribe muligheden eller lade den ligge«, sagde ministeren.

Som Mogens Jensen ser det, ville det bedste være, hvis politikerne her og nu gennemførte en lovgivning, som sikrer, at forlag ikke kan afvise udlån af digitale bøger, og imens kunne bibliotekerne og bogbranchen forhandle sig frem til, hvordan den fremtidige betaling skulle være. Han model ville være en rammelov, som sikrer ligestilling mellem fysiske og digitale bøger.

»Så behøver vi ikke vente to-tre år på at se, om det virker. Det SKAL virke«.

Brændt fingrene

Hertil sagde kulturministeren:

»Jeg ville ønske, at mange ting kunne løses ved at sige, de SKAL virke. Jeg er heller ikke enig i, at man nødvendigvis skal få det her til at ligne udlån af fysiske bøger. Andre brancher har brændt sig på netop det«.

På samrådet havde Mogens Jensen opbakning fra Carsten Kudsk (DF). Begge mener, at kulturministeren maksimalt bør give branchen seks måneder til at finde en løsning.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce