Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Mette Dreyer.

Tegning: Mette Dreyer.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Taberen Sønderborg fik også noget ud af kampen om at blive kulturby

Sønderborg satsede stort i kapløbet om at blive kulturhovedstad, og selv om Aarhus løb med guldet, har den sønderjyske by fået selvtillid og nye projekter ud af indsatsen, mener politikere og kulturfolk.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fortællingen om øde udkant og affolkning kan man godt spore her på Sønderborgs havnefront: Ikke et menneske er at se, en rå kulde isner sig vej op under frakken, og hver gang strømmen tager i fortøjningerne, giver de sig med et hyl af ensomhed, som kunne lægge lydsporet til den sorteste film om tab og savn.

Det var også netop den nederlagsfortælling, der fyldte, den dag Sønderborg Kommune for godt fire år siden tabte konkurrencen om at blive dansk kulturhovedstad i 2017 og kunne se en masse forventede millioner euro og kroner fortone sig et sted oppe omkring Aarhus.

»Solen skinnede, men det var, som om der pludselig kom en regnbyge«, fortæller en tidligere museumsinspektør, Inge Adriansen, der var med foran storskærmen på byens Rådhustorv, da Sønderborg efter flere års kamp mistede håbet om for et år at blive kulturelt centrum i Europa eller i hvert fald Danmark.

Men der er også en anden historie. Og den fortælles blandt borgere, politikere, erhvervsfolk og kulturpersoner. Den handler om, at Sønderborg måske nok tabte. Og at det måske nok er Aarhus, der åbner som EU-kulturhovedstad i dag. Men det har ikke været den rene tilsætning for Sønderborg at spille med.

»Byen har fået en ny selvtillid«, som borgmesteren, Erik Lauritzen, formulerer det.

På molerne her ved Kong Christian den X’s Bro kan den selvtillid aflæses om bord på en husbåd på lange, orange pontoner. ’En ny bydel i Sønderborg’ står der på et skilt foran landgangsbroen. Indenfor på husbåden viser en stor arkitekturmodel, hvordan byens nye havnefront kommer til at se ud: Den internationale stjernearkitekt Frank Gehry har sagt ja til at tænke stort for Sønderborg og har lavet masterplan for havnen. Som led i planen skyder et nyt multikulturhus op i forskudte etagedæk lige ved siden af husbåden.

Ovre på den anden side af Als Sund ligger byens kulturelle kraftcenter, Alsion. Koncerthuset var planlagt, inden 2017-kapløbet gik i gang, men Alsion har alligevel spillet en rolle for processen, vurderer Inge Adriansen, forfatter, tidligere museumsinspektør og adjungeret professor ved Syddansk Universitets Center for Grænseregionsforskning:

»Det var måske dét projekt, der gav byen modet til at tro på, at den overhovedet havde en chance i en konkurrence om at blive kulturhovedstad«, siger hun.

Sønderborg troede så meget på det, at byen sammensatte en ansøgning med et samlet budget på 400 millioner kroner. Med om bord var kommuner og delstat på henholdsvis den danske og tyske side af grænsen, og dét i en egn, hvor man for ikke ret mange årtier siden var i krig, og for endnu færre årtier siden stadig ikke kunne være i samme stue. Nu sendte man en fælles ansøgning. Som initiativtager til ansøgningen siger Stephan Kleinschmidt, i dag formand for for kulturel og regional udvikling i Sønderborg:

»Vi viste, at vi er et grænseland, der er gået fra at være imod hinanden til at være med hinanden. Den historie har dyb relevans i hele Europa«.

Udkant og modvind

Men Sønderborg vandt som bekendt ikke. Foran byggepladsen ved havnen ærgrer en kvinde foran Multikulturhuset sig, mens hun skutter sig under en lilla vindjakke.

»Aarhus har så meget«, siger Karin Beck, 69: »Vi ligger lidt i et udkantsområde , kasernen lukker, og specialer forsvinder fra sygehuset. Vi forbigås igen og igen«.

Borgmesteren Erik Lauritzen oppe på Rådhuset ser de unge flytte fra Sønderborg og hører erhvervslivet skrige på uddannet arbejdskraft. Sønderborg som kulturhovedstad kunne have gjort en forskel, mener han: »Kultur er en væsentlig brik, når man vil tiltrække veluddannede borgere«.

Lidt længere oppe ad Sønderborgs gågade giver Hanne Risgaard kaffe på Café Kislings. Hun er tidligere journalist ved Danmarks Radio, men har haft base i Sønderjylland i årevis. Her har hun været med i en lokal tænketank, som blandt andet fik sparket ideerne om havnen op i et nyt leje ved at tage kontakt til arkitekt Frank Gehry og få ham til at kigge mod Sønderborg. Hanne Risgaard ser et Sønderborg, der har rejst sig efter skuffelsen i 2012.

»Man mister alle de nemme penge, som følger med, når sponsorer og andre gerne vil eksponeres sådan et år, men jeg må rose landsdelen: Sønderjylland har formået at skabe en dynamik og gejst om kultur og bæredygtighed. Det kan måske ikke måles i kroner og øre, men der er opstået en bevidsthed om, at vi kan noget her i byen – trods alle odds«, siger hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Byen har fået en ny selvtillid

Over for cafeen ligger Det Sønderjyske Hus, som præsenterer, hvad Sønderjylland og Sønderborg kan. En kropsstor landsoldat af en mannequindukke tager imod i døren, og indenfor er egnsprodukter linet op, fra saft og sirup til stenkværnet ølandshvedemel fra Skærtoft. En dukke i lokal folkedragt er placeret ved brochurerne, og når man bladrer i dem, går noget igen: de grænseoverskridende projekter. Forstået bogstaveligt som: landegrænsen. 3. februar underskrives en dansk-tysk kulturaftale, som Stephan Kleinschmidt kalder den måske vigtigste udløber af det arbejde, Sønderjylland og Schleswig-Holstein fik løbet i gang, da de i tæt samarbejde forsøgte at nuppe EU’s kulturelle hovedsæde.

»Der er kommet så meget positivt ud af det her«, siger han, da vi møder ham på Alsion først på aftenen. Han nikker ud over vandet mod den kommende havnebydel med nyt multikulturhus og bibliotek.

»Kultur er blevet en meget synlig del af bybilledet. Ikke kun på grund af kulturhovedstadsprojektet, men forberedelserne åbnede folks øjne for, at kultur kan være en løftestang i et udkantsområde. Vi gjorde et kulturelt spring«.

Kan man måle det på kulturbudgettet?

»Det kan man nok ikke i kulturens driftsbudgetter, men vi investerer i kulturen, og vi mærker en ny energi og fælles identitet hen over grænsen«, siger han.

»Vores projekt handlede om at skabe vækst og nedbryde historiske skel, og de temaer lever: Det er stadig relevant at få fredelig sameksistens hen over grænsen«.

Spørger man Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen, hvilke af byens kulturinitiativer der er blevet til noget i kraft af EU-projektet, remser han op: Aprilfestival med børneteater, træskulpturfestival, initiativer for musikskoler og kor, spejderlandslejren og et arrangement for 4.000 brandmænd til maj ...

»Nogle af arrangementerne var måske blevet til noget i en mindre skala«, medgiver han og tilføjer:

»Men vi havde aldrig kunnet tiltrække så mange store kulturbegivenheder, hvis ikke vi havde kandideret til at blive kulturhovedstad. Konkurrencen fremavlede en opmærksomhed om, hvad vi har, og en lyst til at skabe mere«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Inge Adriansen taler om en ny, stærk bevidsthed om det at bo i et grænseland, og Als’ markante erhvervsprofil, Jørgen Mads Clausen fra Danfoss, er enig. Han mener, at værdierne fra kulturhovedstadsprojektet vil leve videre, siger han i en knitrende telefon fra Colombia.

»Processen har skabt en ny forståelse for, at vi kan samarbejde i et grænseland, hvor der for ikke så længe siden har været stor bitterhed«, siger han.

»Både Sønderjylland og Schleswig-Holstein har sat klare mål for at øge det grænseoverskridende samarbejde. Der er virkelig kommet skub i det, og det kan vi bruge«, siger Jørgen Mads Clausen, som vil gøre sit til, at jubilæet om tre år for genforeningen i grænselandet vil blive »noget, vi kommer til at tænke tilbage på«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden