Den anonyme, britiske kunstner Banksy, kendt for politisk kunst og street art, åbner hotel på den besatte Vestbred med garanti for 'verdens værste udsigt' til den israelske mur fire meter væk. Hotellet, der åbner for booking på lørdag, opfordrer gæsterne til at tænke uden om stereotyper og fastlåste holdninger i den israelsk-palæstinensiske konflikt.  
 (AP Photo/Dusan Vranic)
Foto: Dusan Vranic/AP

Den anonyme, britiske kunstner Banksy, kendt for politisk kunst og street art, åbner hotel på den besatte Vestbred med garanti for 'verdens værste udsigt' til den israelske mur fire meter væk. Hotellet, der åbner for booking på lørdag, opfordrer gæsterne til at tænke uden om stereotyper og fastlåste holdninger i den israelsk-palæstinensiske konflikt. (AP Photo/Dusan Vranic)

Kultur

Banksy åbner politisk ladet hotel på Vestbredden

Den anonyme kunstner, der før har lavet politisk kunst i de israelsk besatte områder, har skabt en mellemting mellem et politisk statement, en installation og et hotel: Tanken er at få turister til Vestbredden og tænke sig om.

Kultur

Rejsearrangører er kreative, når det gælder om at udbyde ekstreme feriemål, men det bliver svært at slå den anonyme, britiske kunstner Banksy’s nyeste tilbud:

Et hotelophold på Vestbredden med garanteret udsigt til intet andet end den omstridte israelske mur, der ligger fire meter fra hotelværelsernes vinduer.

»Det er hot med mure for tiden, men jeg var i gang med det her, længe inden Trump gjorde det cool«, forsikrer Banksy i et statement om hotellet, der åbner i det konflikthærgede palæstinensisk-israelske område her i marts.

Kunstneren Banksy garanterer 'verdens værste udsigt' på sit nye hotel på den besatte Vestbred. Her værelse med hyggeudsigt til israelsk vagttårn.  (AP Photo/Dusan Vranic)
Foto: Dusan Vranic/AP

Kunstneren Banksy garanterer 'verdens værste udsigt' på sit nye hotel på den besatte Vestbred. Her værelse med hyggeudsigt til israelsk vagttårn. (AP Photo/Dusan Vranic)

Med indbygget kunstgalleri, politisk budskab og museum over områdets blodige  historie. Hotellet er en ’kur mod fanatisme med begrænset parkering’, som kunstneren, der er kendt for politiske installationer og streetart, udtrykker det på hotellets hjemmeside.

I en leg med luksushotel-brandet Walldorf hedder Banksy’s trestjernede hotel Walled Off (direkte oversat: adskilt af en mur), og det åbner i 100-året for aftalen om Palæstina og Storbritannien, der tog kontrol over området: Et godt tidspunkt at reflektere over, hvad der sker, når et land som Storbritannien tager en vidtrækkende politisk beslutning ’uden helt at overskue konsekvenserne’, som Banksy siger til The Guardian.

Luksus og tåregas

Hotellets indretning mimer kolonistilen med søjler, tung velour og vilde dyreimitationer, og præsidentsuiten er forsynet med ’alt, en korrupt statsleder måtte behøve’, inklusive en jacuzzi, der forsynes med vand fra en tank, som dem, der ses på tagene overalt på den besatte vestbred. Pianobaren med dekadent selvspillende klaver serverer selvfølgelig te hver eftermiddag, og indretningen mimer i det hele taget kolonistil og fordums storhed.

Buste i en sky af tåregas på Vestbreddens svar på Walldorf: Walled Off Hotel. (AP Photo/Dusan Vranic)
Foto: Dusan Vranic/AP

Buste i en sky af tåregas på Vestbreddens svar på Walldorf: Walled Off Hotel. (AP Photo/Dusan Vranic)

Men zebrapuderne har indvolde hængende ud, og omkring en buste i en niche hænger en lille sky af tåregas. Banksy's basunengle bærer gasmasker, og budgetværelserne er udrustet med udstyr fra israelske soldaterbarakler. Over hovedgærdet i et Banksy-dekoreret værelse er malet en israelsk soldat og en palæstinensisk oprører i pudekamp. Malede fjer drysser ned ad væggen og ned mod hovedpuderne med de rigtige fjer på sengen nedenunder.

Banksy har selv dekoreret flere af hotellets ni værelser, her med en kommentar til kampene mellem israelske soldater og palæstinensiske oprørere. (AP Photo/Dusan Vranic)
Foto: Dusan Vranic/AP

Banksy har selv dekoreret flere af hotellets ni værelser, her med en kommentar til kampene mellem israelske soldater og palæstinensiske oprørere. (AP Photo/Dusan Vranic)

Mediet Al Jazeera kan også beskrive, hvordan en pompøs statue af Storbritanniens 1917-udenrigsminister, Arthur Balfour, ved et tryk på en knap giver sig til at underskrive den famøse aftale om jødernes ret til et hjem i Palæstina.

Banksy garanterer dog, at hotellet ikke er en joke:

»Vi byder velkommen til alle fra alle sider af konflikten og fra hele verden«, forsikrer hjemmesiden, der angiveligt åbner for booking i den kommende weekend.

Israelere velkomne

Meningen med hotellet er at skabe dialog om en fastlåst konflikt samt at fortælle murens historie, set fra alle sider, så besøgende selv kan danne sig en mening om konflikten.

»Vi byder særligt velkommen til unge israelere. Absolut ingen fanatisme er tilladt på stedet«, hedder det i hotelmaterialet, som også fortæller, at hotellet udgør tiltrængte arbejdspladser for lokale.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Over for The Guardian har hoteldirektør Wisam Salsa gentaget den særlige invitation til israelske gæster:

»Vi vil gerne have, at de lærer os bedre at kende, for når de ved noget om os, opløses stereotyperne, og tingene vil forandres«, siger han.

Gæster skal ikke frygte for deres sikkerhed, skriver hjemmesiden. Ifølge det britiske udenrigsministerium er området 500 meter fra checkpointet til Jerusalem sikkert land, men rejsende bør altid tjekke myndighedernes råd, skriver hotelteamet.

Overnattende eller besøgende skal igennem palæstinensisk område for at komme til det israelsk kontrollerede område, og hotellet minder om, at der nok er ’legendarisk’ sikkerhed i Tel Avivs lufthavn, men erklærede intentioner om at besøge Vestbredden kan udløse en tilbagebeholdelse. Mange rejsende ødsler derfor ikke med informationer om ’den del af deres ferie’, som det hedder.

Man skal ikke forvente swimmingpool eller festlighed på taget, hvor man kun kan opholde sig med særlig tilladelse fra det israelske militær. Man skal i det hele taget opføre sig fornuftigt, og man frarådes på det kraftigste at lyse med røde laserpenne mod hærens vagttårne i nærheden ...

Til gengæld bor man midt i et værk. Og så får man historien om en konflikt, der som få andre har præget nutidens politiske billede, lige som galleriet som det eneste i Bethlehem viser palæstinensisk kunst. Med den israelske mur er Vestbreddens kunstnere ’walled off’.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden