De grønlandske landskaber, her fra Arsukfjorden, er ikke bare smukke. De er også dunkle og øde og drager nu kriimiforfatterne.
Foto: Joachim Adrian

De grønlandske landskaber, her fra Arsukfjorden, er ikke bare smukke. De er også dunkle og øde og drager nu kriimiforfatterne.

Kultur

Dansk krimi om Grønland storsælger

Udenlandske forlæggere har budt et sjældent stort beløb for en dansk krimiforfatter, de ikke kender. De isnende arktiske scenerier er på vej ind i kriminalgenren.

Kultur

Grønlandsk krimi sælger. Ikke bare er de vildsomme og øde landskaber som skabt til krimiscener.

Landet har også en social underskov og en sjældent høj mordrate, og flere krimiforfattere er i de senere år begyndt at flytte deres mord op i det arktiske. Nu oplever Politikens Forlag, hvordan udenlandske forlag hiver og flår i den danske forfatter Mads Peder Nordbos Grønlands-krimi, ’Pigen uden hud’.

»Jeg har aldrig oplevet noget lignende«, siger chefen for Politiken Literary Agency, Sofie Voller, der lige er kommet hjem fra bogmesse i London.

»Vi lukkede 13 aftaler på små  14 dage, selv om Mads Peder Nordbo nærmest er at sammenligne med en debutant: Ingen i den internationale forlagsverden har hørt om ham, men pludselig var hans bog blandt den håndfuld af bøger, alle talte om«.

Efter messen i London har der været holdt auktion i blandt andet Tyskland, hvor otte store forlag er gået i krig mod hinanden med bud, der har rundet syv cifre. Flere af dem har lavet bundne aftaler om køb af to Nordbo-bøger, så også Mads Peder Nordbos næste roman, der altså ikke er skrevet endnu, er allerede solgt.

I alt 13 lande har købt romanen, herunder de nordiske samt Italien, Spanien, Frankrig, Holland, Polen og altså Tyskland. Nu går Politikens Forlag i gang med at lave kontrakter med England og USA.

Forlaget sælger romanen under etiketten 'Arctic Noir'. Hidtil har skandinaviske rammer og 'Nordic Noir' været hot, og selv om britiske aviser har erklæret populariteten for dalende, kan Sofie Voller stadig sælge nordisk. Men der er opstået en ny fascination af de rå, grønlandske rammer, fortæller hun.

Grønlands Radio, KNR, har selv for nylig bragt et indlæg om ’Nuuk Noir’, og flere, også danske forfattere har placeret mord og dramatik i Grønland i de senere år, herunder blandt andre Steffen Jacobsen, Rune Stefansson, Lotte & Søren Hammer samt Nina von Staffeldt.

Ifølge sit forlag kombinerer Mads Peder Nordbo det grønlandske med de elementer fra den skandinaviske krimi, som er populære. Det gælder især den sociale indignation, i det her tilfælde over det voldsomme misbrug af grønlandske børn.

Mads Peder Nordbo, der flyttede til Nuuk i 2014, understreger selv, at han nok er forelsket i den grønlandske natur og har mødt de fineste mennesker i Grønland:

»Men samtidig har Grønland stort set verdensrekord i alt det, man ikke ønsker verdensrekord i, fra vold mod kvinder til misbrug af børn«, siger han om sin interesse for også at åbne verdens øjne for Grønlands skyggeside.

»Grønland er et utroligt kontrastfuldt sted. Her er både smukt og hårdt, og jeg tror, at enten falder man for stedet, eller også flygter man«.

Sin egen pludselige succes har han knap fattet.

»Det er så voldsomt, at jeg ikke helt har forstået det«, griner han.

Skal han alligevel give sit gæt på salgs-succesen, hænger den sammen med, at bogen ikke kun iscenesætter Grønland som arena for 'råstoffer og politisk fnidderfnadder', men handler om mennesker, siger Mads Peder Nordbo.

»Og så tror jeg, at man kan mærke, at min bog er skrevet af en, der lever heroppe og ikke bare en, som sætter scenen her«.

Mads Peder Nordbo, der er uddannet i nordisk sprog og litteratur samt filosofi, har studeret runer, og hans debutroman fra 2012, ’Odins Labyrint’, var en spændingsroman med afsæt i runernes historie. Med sin nye og første rendyrkede krimi har han skrevet en bog om en dansk journalist, som rejser til Grønland for at dække en verdens-sensation, opdagelsen af en mumificeret viking. Mumien forsvinder, en betjent findes opsprættet og uden indvolde, og sporene fører ned i fortiden - og dermed i en kold verden af svigt, socialt armod og tilisede landskaber.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden