’Twin Peaks’ er snart tilbage. Da David Lynch lavede den så han aldrig tv.
Foto: Joachim Adrian

’Twin Peaks’ er snart tilbage. Da David Lynch lavede den så han aldrig tv.

Kultur

David Lynch: ’Twin Peaks’ er én film fortalt i 18 dele

Og de kan ses i tilfældig rækkefølge, for det blev vist alligevel byttet rundt på rulle to og fire.

Kultur

Min biografi er: David Lynch, født i Missoula, Montana, spejder med rang af eagle scout«, siger instruktøren David Lynch uden antydning af skævt smil. »Det er af kærlighed til og respekt for min far«.

Han er født 20. januar, hvilket betyder, at hans fødselsdag hvert fjerde år falder sammen med indsættelsen af USA’s nye præsident.

I 1961, på sin 15-års fødselsdag, blev Lynch og hans Eagle Scout-patrulje tilbudt vip-pladser til John F. Kennedys edsaflæggelse. På et tidspunkt stod han ved siden af en kortege af limousiner, der trillede forbi med fire præsidenter: Dwight D. Eisenhower, Kennedy, Lyndon B. Johnson og Richard M. Nixon.

»Jeg kunne have rørt ved bilruderne. Så tæt var jeg på«, siger han og illustrerer det med fagter.

Den ærkeamerikanske opdragelse – med sit skjulte mørke – gennemsyrer mange af Lynchs værker, herunder den banebrydende serie ’Twin Peaks’, der var med til at ændre amerikanernes tv-vaner, da den blev sendt i kun to sæsoner (1990-91).

Jeg elsker den verden, og jeg elsker menneskene i den verden. Mine gamle venner – ja, jeg betragter dem lidt som gamle venner

Om den fiktive by i Pacific Northwest (med 51.201 indbyggere) siger Lynch: »Jeg elsker den verden, og jeg elsker menneskene i den verden. Mine gamle venner – ja, jeg betragter dem lidt som gamle venner. Sådan nogle, man tænker på en gang imellem og spekulerer på, hvordan de har det«.

De lader til at have det godt, i betragtning af at han erklærede dem »stendøde« for år tilbage. Serien har levet, men kun i kraft af sin popularitet, indtil nu: En »ny ’Twin Peaks’«, som Lynch kalder det, får premiere 21. maj på Showtime.

Ifølge Mark Frost, medskaber af serien, talte han med jævne mellemrum med Lynch om en genforening, men først i 2012 var tiden inde. »Jeg sagde til David: »Den måde, serien sluttede på, var utilfredsstillende for alle, især os, og vi har muligheden for at fuldende, hvad vi begyndte«. Det var den tråd, der førte os derhen, hvor vi er nu«.

Som forfatteren David Foster Wallace skrev i et berømt portræt fra 1996, så han Lynch første gang under optagelserne til ’Lost Highway’, hvor instruktøren stod og tissede op ad et træ, alt for opslugt til at tage turen hen til de opstillede toiletter.

Kyle MacLachlan, der spiller special agent Dale Cooper, bekræfter, at Lynch stadig har denne opmærksomhed på detaljer: »Han forlod aldrig filmsettet. Han var der altid, altid«. Og dengang som nu: »Han tænker, tænker, tænker meget fokuseret på det, han er i gang med«.

Lynch selv vil ikke besvare spørgsmål om plottet i den nye ’Twin Peaks’. Derudover insisterer han på, at de 18 afsnit af serien skal kaldes dele, ikke afsnit, og kommer med en overbevisende auteuragtig forklaring: »Det er en fortælling. En 18 timer lang film i 18 dele«.

Sondringen er ikke overraskende. Lynch er ikke begejstret for tv-formatet. Da serien blev sendt første gang, indrømmede han, at han aldrig så tv, og sagde, at det ikke var svært at undgå.

»Det kan fint lade sig gøre. De er ikke særlig store, de der tv-skærme«. En generation senere er han tilsyneladende mere bevidst om betydningen af selv de mindre skærme.

»Det vigtige er at træde ind i en anden verden. Ideelt set skal man sidde i et stille, mørkt lokale ... uden afbrydelser«.

Selv om andre nok har store forventninger til den genoplivede kultklassiker, har Lynch ikke selv skænket publikums reaktion en tanke.

»Man koncentrerer sig om sit arbejde, forsøger at gøre sit bedste, og når tiden er kommet, slipper man kontrollen og indser, at det nu er i hænderne på skæbnen«.

På samme måde er det fint med ham i disse tider med binge-watching (se flere afsnit i træk, red.) og streaming, hvordan man end vælger at se serien.

Men han foreslår selv med et smil, at det bedste måske vil være at se de enkelte dele i tilfældig rækkefølge.

»Ser du, der skete det, at operatøren begik en fejl og satte rulle fire på før rulle to, eller noget«, siger han. »Det gav stadig mening for folk«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce