Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Thom Yorke og resten af Radiohead har tidligere udtrykt sympati for tibetanernes frihedskamp.
Foto: Chris Pizzello/AP

Thom Yorke og resten af Radiohead har tidligere udtrykt sympati for tibetanernes frihedskamp.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kunstnere vil have Radiohead til at boykotte Israel

I et åbent brev opfordrer kendte kunstnere som Ken Loach og Roger Waters bandet Radiohead til at droppe deres koncert i Tel Aviv

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En stor gruppe kunstnere opfordrer Radiohead til at aflyse et show i Israel som en del af en »kulturel boykot«, fordi Israel »har pålagt det palæstinensiske folk et apartheid-system«, som de skriver i et åbent brev.

Blandt de 47 underskrivere er prominente navne som musikeren Roger Waters, filminstruktøren Ken Loach og Cape Towns tidligere ærkebiskop, Desmond Tutu.

I brevet peger de på, at Radiohead har afvist palæstinensiske aktivisters opfordring til boycot og skriver:

»Da Radiohead advokerer for tibetanernes frihed, undrer vi os over, at I afviser en forespørgsel om at vise solidaritet med et andet folk under fremmed besættelse«, lyder det i brevet.

Her henviser underskriverne til, at Radiohead tidligere har bakket op om organisationer som Amnesty international og peger på, at organisationen i rapporter fortæller om, at »Israel nægter de besatte palæstinensere frihed«, så de ikke kan leve, hvor de vil, rejse som de vil, men bliver tilbageholdt - og ofte tortureret - uden anklage eller rettergang, lyder det videre i brevet.

Som en undertone brevet igennem ligger beskyldningen om hykleri fra Radioheads side, hvis de ikke aflyser koncerten i Tel Aviv, der er planlagt til 19. juli. Og at der bliver spillet jødisk-arabisk-musik ved samme arrangement er ingen formildende omstændighed:

»Vi beder jer gøre, som andre kunstnere gjorde i Sydafrika: Hold jer væk til apartheid er forbi«.

Radioheads management har til The Guardian oplyst, at de ikke har nogen kommentarer til brevet.

Mø blev også presset

Ideen om kulturel boykot af Israel er ikke ny. I 2015 underskrev 700 kunstnere en erklæring om netop dette indtil Israels »koloniale undertrykkelse af palæstinenserne« var ovre, skriver The Guardian, der også nævner en nylig underskriftindsamling, hvis formål var at få Chemical Brothers til at droppe et spillejob i Tel Aviv.

Den danske sangerinde Mø mødte også modstand, da hun i 2015 annoncerede en koncert i Israel. Her ønskede en protestgruppe også at få hende til at aflyse.

Det gjorde hun ikke, men donerede overskuddet til en israelsk.-plæstinensisk organisation, der bruger musik som brobygger.

»Min beslutning om at optræde for et israelsk publikum er ikke en blåstempling af den israelske stats handlinger. At jeg spiller en koncert i Israel betyder ikke, at jeg lukker øjnene for virkeligheden. Jeg spiller i Tel Aviv den 8. maj fordi jeg mener, dialog er vejen frem«, skrev hun dengang på Facebook.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden