Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Steve Helber
Arkivfoto: Steve Helber

Forhenværende præsident og kommende thrillerforfatter, Bill Clinton.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ugens bogsladder er ude: Indsigt i Bills ovale liv? Helt sikkert, James

Bill Clinton springer ud som thrillerforfatter, mens venstrefløjsforlaget Modtryk opruster. Og så er fantasy også god litteratur ... Mener fantasyforfatter.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bill Clinton skal være thrillerforfatter. Han skal skrive en bog i samarbejde med James Patterson. Nyheden druknede i ugens løb. Måske, fordi en anden nyhed var, at Curtis Sittenfeld i romanform fortæller, hvordan Hillarys liv kunne have været. Uden Bill.

Det nye parløb er ellers interessant nok. Det viser, hvordan blockbusterindustrien arbejder. Det var selvfølgelig ikke hovedpersonerne selv, der fik ideen. Ifølge New York Times var det en advokat, der arbejder i firmaet Williams & Connolly, som har både Clinton og Patterson som kunde.

Det er ikke første gang, nogen har fået den slags ideer, når det gælder James Patterson, forståeligt nok. For nogle år siden fik han fotograferet sit arbejdsbord, hvor der lå 27 bogmanuskripter, der var i forskellige faser af skrive- og redigeringsprocessen. Pattersons navn skulle stå på alle forsiderne, men det meste af skrivearbejdet blev foretaget af folk, som fik deres navn på titelbladet med lidt mindre typer. Patterson er en fabrik. I en portrætartikel i 2010 blev hans forfatterskab omtalt som James Patterson Inc.

Cirka samtidig slog han pjalterne sammen med svenske Liza Marklund, som dengang solgte flere bøger end de fleste i Norden. To bestsellerforfattere på titelbladet af samme krimi. Det kunne umuligt gå galt. Alene lanceringen i Stockholm viste, hvordan maskinen kørte. Efter et tidsskema defilerede journalister og tv-kameraer forbi de to forfattere fra morgen til aften. Fire dage i træk. Bogen hed ’Postkortmorderne’, men spurgte man kritikerne, var det krimien, der blev slået ihjel. For lidt sjæl, for meget plotmaskine. Her i avisen fik bogen ét hjerte, og den fik også lammende dårlige anmeldelser i mange andre aviser her og i udlandet.

Dobbelt bestseller

James Patterson bekymrer sig ikke om anmelderne. Han ser på, om hans bøger bliver købt. Da jeg mødte ham og Marklund, havde han totalt solgt 180 millioner bøger. Tallet er vokset til 365 millioner bøger. I denne uge har han to romaner på bestsellerlisten i New York Times.

Patterson er en venlig mand, så når man taler med ham om kvaliteten af hans bøger, svarer han helt roligt, som han gjorde i Stockholm.

»På min gravsten må der gerne stå: Han var den rene underholdning. Hvis folk slapper af i en times tid, er det formentlig godt for dem. Mange går igennem store del af livet uden at føle noget som helst«.

For Marklund må det også have været en blandet oplevelse. Bogen blev en af dem, hun fik hårdest kritik for. Til gengæld var den nok en af hendes allermest solgte.

Mik Eskestad
Arkivfoto: Mik Eskestad

Bill Clinton kan godt åbne en ny bankkonto til sine royalties. De store amerikanske forlag Knopf og Hachette, som ellers er konkurrenter, ser så store indtægtsmuligheder i projektet, at de udgiver romanen ’The President Is Missing’ i fællesskab. Patterson siger, at læserne selvfølgelig får en spændingshistorie, men at de med Clintons bidrag også får et særligt indblik i, hvordan det er at være præsident. Helt sikkert, James. Alt det, som Clinton ikke fik plads til i sin 1.008 sider tykke selvbiografi.

Velpolstret venstrefløj

Der er langt fra advokat- og forlagskontorerne i New York til Anholtsgade i Aarhus, men hos venstrefløjens gamle frontkæmper Modtryk ved de godt, hvordan man tjener penge. Overskuddet blev ganske vist kun det halve af 2015, men det blev alligevel til 8,5 mio. kr. Året før var usædvanligt indbringende med udgivelsen af både svenske David Lagercrantz og norske Jo Nesbø, og begge forfattere er bogaktuelle i år, så forlagschef Ilse Nørr forudser et stigende overskud i 2017.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Allerede nu har Modtryk en formue på lige under 50 mio. kr., og nogle af pengene kommer i arbejde allerede i år. Forlaget åbner Forlaget Momenta i samarbejde med BT’s tidligere chefredaktør Olav Skaaning Andersen. Blikket er rettet mod biografier, journalistiske bøger og fagbøger, som Modtryk traditionelt ikke har haft.

Sjovt nok har Lindhardt og Ringhof fået en tilsvarende idé. Forlaget var vist endda lidt hurtigere til at fortælle om sit nye initiativ, som hedder Storyhouse og skal ledes af Ole Sønnichsen. Hvis nogen synes, de kan huske en forbindelse mellem de to navne, er den god nok. Sønnichsen havde for en del år siden et kommunikationsbureau af samme navn. Også dengang var ambitionen at fortælle historier fra virkeligheden på en spændende måde. Ambitionen er at kunne rykke hurtigt på emner, der optager danskerne nu og her. Forlagene vil blive målt på, om de både kan være hurtige, dybe og underholdende.

Titler som ’Syv år for PET’ af Morten Skjoldager, ’To søstre’ af Åsne Seierstad og den efterhånden gamle bestseller ’Blekingegadebanden’ af Peter Øvig Knudsen viser, at det tager tid at nå til bunds i en historie.

En ladeport til magien

Endnu har ingen store danske forlag åbnet en aflægger, der skal opdyrke science fiction, men det kunne ellers være på sin plads, forstår man på forfatteren Kristian Leth.

Niels Hougaard
Arkivfoto: Niels Hougaard

Kristian Leth står på spring med en fantasyroman for voksne.

I et indlæg på Forlagsliv.dk skriver han, at i Danmark kan en bog enten være sci-fi eller fantasy eller god litteratur. Begge dele er ikke en mulighed. Han opfordrer til at droppe denne skepsis. Se på ’Game of Thrones’, siger han. Det er ikke anderledes og grænsesøgende ny fantasy. Det er bare god fantasy.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Leth minder om, at kendte og anerkendte forfattere som Doris Lessing, Margaret Atwood, Jorge Luis Borges, Haruki Murakami og Kazuo Ishiguro alle har skrevet glimrende værker inden for sci-fi og fantasy. Deres held var, at de allerede var anerkendte, mener Leth, som synes, der laves et kunstigt skel mellem genrebøgerne og god litteratur.

O.k., du har gættet det. Leth er på vej med en fantasyroman. Titlen er ’Mithos’.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden