2017 er det første år, hvor Distortion har lavet en 'gennemgående terrorindsats', oplyser festivalens direktør, Thomas Fleurquin.
Foto: Boll Ivan Riordan

2017 er det første år, hvor Distortion har lavet en 'gennemgående terrorindsats', oplyser festivalens direktør, Thomas Fleurquin.

Kultur

Skjult beredskab: Terror udløser skærpet sikkerhed ved danske musikfestivaler

Der er skruet op for sikkerhedsnivauet ved musikfestivalen Heartland på Fyn og gadefesten Distorition i København i denne weekend.

Kultur

Fredag aften evakuerede politiet festivalgæsterne på musikfestivalen Rock am Ring i Bayern på grund af mistanke om terrorplaner.  For knap to uger siden blev 22 mennesker dræbt, da en bombe sprang under en koncert i Manchester med den amerikanske sanger Ariana Grande.

Og der er skruet op for sikkerhedsniveauet i forhold til sidste år ved de to danske musikbegivenheder, hvor  tusindvis af mennesker samles denne weekend, nemlig gadefesten Distortion i København og musikfestivalen Heartland på Fyn.

Første år med terrorindsats

Distortions sikkerheds- og risikovurdering er over 80 sider lang, skriver direktør for og stifter af Distortion Thomas Fleurquin i en mail til Politiken.

»Vi kan ikke afsløre sikkerhedsapparatet, men det er større, end folk aner«, skriver han.

2017 er ifølge ham det første år, hvor Distortion har lavet en »gennemgående terrorindsats«, som blev sat i gang for ni måneder siden. Men de seneste begivenheder i Tyskland og Manchester har ikke givet anledning til yderligere sikkerhedsforanstaltninger.

Thomas Fleurquin skriver, at det er »fuldstændigt sikkert« at deltage i Distortion:

»Dog skal man huske hvad den gode sikkerhedschef altid siger: The only 100% safe event is no event«.

Mange flere sikkerhedsfolk

På Fyn har musikfestivalen Heartland denne weekend 12.000 gæster om dagen. Og langt flere sikkerhedsforanstaltninger og sikkerhedsfolk end sidste år, fortæller festivalens direktør Ulrik Ørum-Petersen.

»Det er blandt andet fordi, vi er dobbelt så mange mennesker som sidste år, så der er mange, mange flere sikkerhedsfolk. Vi er fortsat i kontakt med de danske politi- og sikkerhedsmyndigheder og agerer efter deres anbefalinger«, siger han.

Heller ikke Ulrik Ørum-Petersen vil  ind på hvilke sikkerhedsforanstaltninger, festivalen har udvidet med.

»Men vi er i det beredskab, vi skal være«, siger han.

Betonklodser på Roskilde Festival

Danmarks største festival, Roskilde Festival, der finder sted 24.juni-1.juli,  indfører i år en række nye sikkerhedstiltag. Festivalen har en sikkerhedsplan, men ikke en »terrorplan som sådan«, oplyste sikkerhedschef Morten Therkildsen til Ekstra Bladet efter bombeangrebet i Manchester for knap to uger siden.

Gæsterne kommer blandt andet til at se betonklodser på festivalen i år. Og sidste år begyndte PET at undervise Roskilde Festivals  frivillige ledere for at gøre dem bedre i stand til at få øje på afvigende adfærd og mistænkelige personer.

»Det er helt sikkert, at vores gæster vil opleve nogle nye tiltag i år, og fra festivalens side har vi også gjort en masse ting i kulissen, som gæsterne ikke oplever. Normalt siger man, at alt inden for hegnet er festivalens område, og uden for hegnet er det myndighedernes område. Men vi har også kigget på, hvad vi kan gøre i fællesskab i festivalens nærmiljø, så man kan føle sig tryg dér. Så der bliver en ændring, men det er ikke på baggrund af angrebet i Manchester«, sagde Morten Therkildsen til Ekstra Bladet.

Rammstein aflyst

Rock am Ring i Bayern, der blev afbrudt fredag på grund af en terrormistanke,  fortsætter lørdag efter at tysk politi natten mellem fredag og lørdag undersøgte festivalområdet.

Der er solgt 90.000 billetter til festivalen, og  mange tusinde koncertgængere måtte fredag aften forlade området. Det betød blandt andet, at en koncert med festivalens topnavn, Rammstein, måtte aflyses, skriver Ritzau.

Sidste år blev Rock am Ring også  lukket efter et lynnedslag, der  kvæstede mindst 82 mennesker.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden