Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ARKIVFOTO. Flere kulturinstitutioner - blandt andet Arbejdermuseet i København - må vente på politisk hjælp med at betale de penge tilbage, de skylder i feriefonden.
Foto: DRESLING JENS

ARKIVFOTO. Flere kulturinstitutioner - blandt andet Arbejdermuseet i København - må vente på politisk hjælp med at betale de penge tilbage, de skylder i feriefonden.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Museer må vente på politisk hjælp med at betale lånte penge tilbage fra feriefond

Kammeradvokaten, der undersøger en sag om tilbagebetaling af lån til feriefonden, har bedt om mere tid.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

50 museer og kulturinstitutioner, som har lånt penge af Arbejdsmarkedets Feriefond, må vente til efter sommerferien på hjælp fra politikerne.

Fonden kræver, at de betaler lån for flere hundrede millioner kroner tilbage tidligere end ventet.

Men kravet kan udgøre en trussel mod flere af institutionernes fremtid, og derfor har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) lovet politisk handling. I første omgang før sommerferien.

»Jeg må desværre konstatere, at den ambition, jeg stillede op for mig selv, ikke kan lade sig gøre«, erkender han fredag.

Kammeradvokaten skal have mere tid

Ministeren har bedt Kammeradvokaten at kulegrave hele sagen. Kammeradvokaten er statens advokat.

»Og det har Kammeradvokaten bedt om lidt ekstra tid til. Så vi er i den situation, at det bliver efter sommerferien, inden jeg kan præsentere en løsning for de politiske partier«, siger Troels Lund Poulsen.

Han tilføjer, at løsningen for 'den triste sag' skal laves i løbet af august måned.

Arbejdsmarkedets Feriefonds midler stammer fra feriepenge, der ikke er blevet hævet, og fra renter og afkast af kapitalen.

Afvikle lån før tid

Og baggrunden for sagen er, at et politisk flertal bestående af Venstre, Socialdemokratiet, SF, De Radikale og De Konservative i 2014 besluttede at overføre 280 millioner kroner af fondens formue til staten.

Samtidig blev det præciseret, at fondens primære formål er at støtte vanskeligt stillede familier med ferieophold.

Det medførte, at museerne, der blandt andet tæller Randers Regnskov, Arbejdermuseet og Ribe Vikingecenter, blev bedt om at afvikle deres lån hos fonden før tid.

Lånene skal indfris

Beskæftigelsesministeren mener ikke, at det var en fejl at beslutte at overføre millionerne for tre år siden.

»Men der er ikke nogen tvivl om, at der er skabt nogle udfordringer, ved at man jo har taget penge - og det er et bredt flertal, der har gjort det på Christiansborg - fra Arbejdsmarkedets Feriefond«, siger Troels Lund Poulsen.

»Det har også betydet, at man er blevet mere aktiv efter 2014 med at sige, at pengene skal tilbagebetales«.

»Men jeg vil gerne understrege, at uanset hvad skulle pengene betales tilbage under alle omstændigheder. Det er jo ikke donationer, der er givet, men lån. De skal tilbagebetales og indfris«, tilføjer han.

ritzau

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden