Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lotte Møller og Nina Krebs (i lyserøde t-shirts) fra Dansk Kvindesamfund taler om tabuer, seksuelle grænser ogsamtykke med festivalgængere i Roskilde Festivals campingområde.
Foto: Nanna Navntoft

Lotte Møller og Nina Krebs (i lyserøde t-shirts) fra Dansk Kvindesamfund taler om tabuer, seksuelle grænser ogsamtykke med festivalgængere i Roskilde Festivals campingområde.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Festivalgæst: »Samtykke er jo, hvis hun siger ja. Hvorfor spørger man ikke bare?«

Dansk Kvindesamfund vil gerne bruge Roskilde Festival til at sætte fokus på seksuelt samtykke. Der skal en kulturændring til, mener næstforkvinde.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lotte Møller og Nina Krebs bærer begge pink T-shirts med påskriften »If You Wanna Be My Lover – You’ve Gotta Get My Consent«.

»Folk er helt oppe at køre lige nu. Det er et perfekt tidspunkt at tale om sex«, siger Nina Krebs med et smil.

De to unge kvinder går rundt på Roskilde Festivals campingområde som led i Dansk Kvindesamfunds kampagne ’Content With Your Consent’. Tilfreds med dit samtykke. Ordene står også trykt på de kondompakker, de deler ud.

Nogle gange kan man jo ikke vide, om de vil eller ej, medmindre man er synsk. Så hvorfor spørger man ikke bare?

Kampagnens formål er ifølge kvindesamfundet at starte en dialog om seksuelt samtykke med de unge festivalgængere. Om at sige tydeligt fra – og mindst lige så vigtigt: at lytte og acceptere et nej.

»Det er oplagt at gøre det her, ikke«, spørger Lotte Møller retorisk og forsøger at overdøve den tunge dunken fra et tre meter højt anlæg.

»Roskilde er et sted, hvor man ligesom parkerer hæmningerne ved hegnet«.

Holder øje med hinanden

Pinkklædte frivillige bevæger sig hjemmevant fra lejr til lejr, fra den ene cirkel af campingstole til den næste. De sætter sig på hug og spørger. Råt for usødet.

»Har I prøvet at hive en fyr med hjem, og så finder I pludselig ud af, at I egentlig ikke har lyst«, spørger Nina Krebs en gruppe piger i en halvcirkel. Solen er for en gangs skyld brudt ud over Dyrskuepladsen, så ansigt, arme og ben skal luftes.

»Jeg har vildt ofte oplevet, at folk bare griber fat i en og tager en på brysterne eller numsen. Når man står til en koncert eller i en af barerne. Det er enormt grænseoverskridende og … ja, det er ydmygende. Som om jeg ikke er andet end et stykke kød, der er til rådighed«, fortæller 22-årige Hannah Duncker, en af pigerne i halvcirklen.

»Jeg er ikke noget, du bare kan røre ved, som du har lyst. Du ejer mig ikke«.

Hendes veninde Jane Johansen stemmer i. Men det er svært at vide, hvordan man skal gebærde sig, fastslår hun.

»Det er jo klamt, hvis mænd bare tager for sig. Men når man så ligger der i teltet, så er det svært at være direkte. Man siger jo heller ikke, yes, you may penetrate now, vel? Det er mere indirekte«.

De andre griner. Fælles for dem er, at de holder øje med hinanden. De har hinandens ryg, også når promillen bliver for høj.

Lotte Møller og Nina Krebs fortsætter samtalen med campisterne, og ud over kondomer og flyers forsøger de også at lokke folk op til deres såkaldte samtalesalon, hvor blandt andre debattør Emma Holten, tv-vært Esben Bjerre og en sexolog skal debattere samtykke.

Det er en debat, som 23-årige Albert Brønd, der sidder lidt derfra, gerne vil se.

»Det bør virkelig ikke være så svært. Samtykke er jo, hvis hun siger ja. Hvorfor spørger man ikke bare? Nogle gange kan man jo ikke vide, om de vil eller ej, medmindre man er synsk. Så hvorfor spørger man ikke bare«, siger han.

En veninde lidt derfra udbryder, at det da er vildt sødt, hvis en fyr spurgte om det. »Så ved man, at han er en af de gode«, fniser hun.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bryd tabuet

Lotte og Nina falder i snak med to piger, der ligger på store oppustelige sækkestole i forsøget på at maksimere en solskoldning. 22-årige Majbrit Mansø og hendes veninde Amanda tager begejstret imod kondomer og information om samtalesalonen.

»Det er fandme en vigtig samtale«, siger Majbrit Mansø med et stort smil.

»Og især her på Roskilde«, svarer 21-årige Amanda. »Man kan godt ende i nogle situationer, hvor man måske har lagt op til noget og så ombestemmer sig. Men så føler man måske, at man ikke kan tillade sig at sige nej«, siger hun. Det er pludselig et tabu at sige stop, mens legen er god.

»Man skylder ikke nogen noget. Man skal gøre, hvad man har lyst til. Man er ikke i gæld til nogen, bare fordi man danser udfordrende eller flirter«, tilføjer Majbrit Mansø.

Og det er så uendelig vigtigt, at man får fjernet den slags tabuer, fastslår næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund Signe Vahlun, der også deltager i samtalesalonen.

»Det er så vigtigt at få talt om det her, at få taget stilling til sin seksualitet – og ikke mindst sine grænser for den. Vi har fået enormt positiv respons fra folk, når vi går rundt på pladsen, og jeg tror, at man i det små kan begynde at ændre kulturen i forbindelse med samtykket«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden