Haven Festival er en ny festival, der foregår i København.
Foto: Thomas Borberg

Haven Festival er en ny festival, der foregår i København.

Kultur

På Københavns nye musikfestival hitter smørrebrødsdyst og kunstnersnakke

Til gengæld mener gæsterne, at der er for lange køer til toiletter og madboder.

Kultur

Københavns nye musikfestival Haven satser ikke kun på musik, men også øl, mad og ikke mindst kunst skal være en del af festivaloplevelsen ude på Refshaleøen.

Uden for festivalen fandt vi et arrangement ved kunstcentret Copenhagen Contemporary på Papirøen, hvor omkring 15 mennesker lå på et gulv i en industrihal, mens de lyttede til klassisk koncert med værket ’Schnee’ af Hans Abrahamsen.

Bagefter satte Bryce Dessner, der er guitarist i rockbandet The National, sig ned med komponisten Hans Abrahamsen. De skulle snakke. Eller ikke bare snakke, vi var vidne til en talk, et fænomen der i de seneste år har bredt sig til flere - ja, nærmest alle - festivaler i Danmark.

Til Folkemødet på Bornholm diskuterer politikere og journalister presseetik og politikerlede, mens maskulinitet, falske nyheder og krigsturisme bliver vendt på Heartland Festival.

I Copenhagen Contemporary er der både musikere og en tovholder. Hun spørger, om Hans Abrahamsen vil fortælle om baggrunden for værket ’Schnee’:

»Der er ikke noget så stille som sne«, siger han og nævner, at han i mange år har samlet inspiration fra kunsten, bl.a. Det selv at male og det at lytte til andre musikværker.

Bryce Dessner fra The National supplerer:

»Jeg tror, at i forhold til andre komponister har du kunnet tage alt, du gør, og putte nye referencer i din egen musik. I dette stykke er der en følelse af, at man kommer på rejse i en verden, der transformerer dig«.

Gæster: For lange køer

Navnet på Haven udtales ’hæjven’ på engelsk og betyder et ’fristed’ eller et ’helle’.

Udover kunstnersnakke kan gæster inde på festivalpladsen opleve ølbrygning, smørrebrødskonkurrencer eller f.eks. lytte, når Aaron Dessner fra The National, jazztrommeslager Kresten Osgood og Justin Vernon, der er kendt fra bandet Bon Iver, jammer. Altså improviserer sig frem gennem koncerten, sådan helt spontant.

»You better not fuck this up«, synger Vernon, mens 34-årige Jakob Bausager står i baggrunden og lytter til minikoncerten.

Jakob Bausager står sammen med sin kone og siger, at »Haven har et vanvittigt line-up«.

For parret har musikken lokket dem ud til festivalen på Refshaleøen frem for spontane begivenheder eller øl- og madudvalget.

»Jeg synes også, det er fedt med maden, så længe der ikke er kø. Ud på aftenen gik det helt over gevind«, siger Mathilde Bausager om lange køer til madboder, øltelte og toiletter.

»Sikkerhedsmæssigt er det heller ikke rart, at der er en bro, som er knudepunktet mellem de to koncertområder«, siger Jakob Bausager og giver festivalen et lille firtal på en skala fra et til fem.

Også kæresteparret Erning Kyed og Birgitte Farre, begge 44 år, har oplevet køer og kalder broen for »liiige lille nok«.

»Man skal planlægge, når man skal over den bro. Nu varer festivalen to dage, så folk bliver mere opmærksomme på, at de skal gå roligt, men broen er et problem«, siger Erning Kyed.

Begge er imponerede over musikprogrammet, men også en øl med blåbærsmag fra Mikkeller, som Erning Kyed tager en slurk af, gør indtryk.

»Der er ikke bare to øl at vælge imellem, det er super fedt«, siger han, mens Birgitte Farre tilføjer:

»Vi har før været på festivaler, som blev afholdt for første gang. Der har det været som om, at arrangørerne aldrig havde været på en dansk festival, så Haven skal have ros for, at der ikke har været mange begynderfejl«, siger hun og giver også festivalen et firtal.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En godkendt førstedag

Bag festivalområdet kan musikerne slappe af, blive barberet og få pudset deres sko af en skomager.

I en egetræsstol sidder Havens presseansvarlige Sigurd Hartkorn Plaetner og fortæller, at førstedagen har været godkendt.

»Vi vil give gæsterne indsigt og tanker i produktionsmetoder, det kan være ølbrygning eller en samtale mellem musikere«, siger han.

I talsmandens øjne er festivalens kerneområder musik, øl og mad, men han mener også, at kulturforbrugerne i dag ønsker mere indsigt og fordybelse, og ikke bare underholdning.

»Det vi gerne vil med programmet«, siger Sigurd Hartkorn Plaetner, er, at »give plads til overraskelser«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce