Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prins Henrik er utilfreds med sin status og vil gerne kaldes konge. Men hvad betyder ordet egentlig?
Foto: Mikkel Berg Pedersen

Prins Henrik er utilfreds med sin status og vil gerne kaldes konge. Men hvad betyder ordet egentlig?

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ugens ord: Kære Henrik, titlen som konge er ikke mere glamourøs end prins - sprogligt set

I moderne dansk kan en 'konge' være fire forskellige ting.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Prins Henrik har igen skabt røre. Denne gang med udmeldingen om, at han ikke vil begraves ved siden af dronningen. Årsagen skulle være, at han hellere vil være konge end prins. Lad os se nærmere på, hvad de to ord har at byde på sprogligt set.

I moderne dansk kan en konge være fire forskellige ting: Det er først og fremmest en mandlig regent i et monarki eller en, der hersker over et rige eller bestemmer enerådigt inden for et område.

Et eksempel på det sidste er min families selvbevidste gravhund, der på grund af sin lettere arrogante holdning kaldes ’Kongen af Holbækvej’.

’Konge’ kunne dengang betyde ’kilderen’, det vil sige klitoris! Den havde du vist ikke set komme, Henrik?

’Konge’ kan også bruges om en person, der er førende inden for et område, det vil sige den ypperste repræsentant for noget, for eksempel inden for sport eller musik. Som eksempel på dette har vi Elvis, der var ’King of Rock and Roll’ eller bare ’The King’ – kongen. Under denne betydning har vi også dyr som konger, for eksempel laksen, der kan være fiskenes konge, eller løven, der er dyrenes konge.

Og så er en konge jo også en skakbrik. Den vigtigste, som det gælder om at nedlægge. Men til gengæld kan han kun flytte sølle et skridt ad gangen, og mange skakspillere regner derfor dronningen, der har de bedste bevægemuligheder, som den mest betydningsfulde brik. Hørte du det, Henrik?

Endelig finder vi også kongen i kortspil, hvor han i modsætningen til i skakspillet ligger over dronningen i værdi. Men i mange spil tæller han dog blot som et billedkort og er altså lige med dronningen.

Vi kender herudover ’konge’ i udtrykket ’kong Vinter’, som meteorologerne bruger hver vinter, når der er lidt rim i græsset: Så »rasler kong Vinter med sablen«. Det bliver som bekendt aldrig til så meget.

En anden konge, der ikke vinder megen hæder, er ’kong Gulerod’. Ham kender vi fra udtrykket »Du skal ikke komme her og spille kong Gulerod«, som altså betyder, at man opfører sig på en indbildsk, overlegen og arrogant måde.

’Kong Smart’ er endnu en konge, som man helst ikke vil være. Her er der nemlig tale om en mand, der på pralende måde foregiver at være dygtigere, rigere og klogere, end han er. Googler man ’Kong Smart’, kommer der en del eksempler med Prins Joachim frem ...

Et udtryk med konge, som ikke har fundet vej til ordbøgerne endnu, er ’det er konge’. Det bruges om noget, man er glad for eller synes er fantastisk. For eksempel »Chokolade er konge«, eller »det er konge, at vi har fri«. Eller som nogle måske går og tænker: »Det er konge at være konge«.

Kigger man efter ’konge’ i den gamle Ordbog over det danske Sprog fra 1928, finder man nogenlunde de samme betydninger som dem, vi kender i dag. Dog er der en enkelt meget overraskende betydning: ’Konge’ kunne dengang betyde ’kilderen’, det vil sige klitoris! Den havde du vist ikke set komme, Henrik?

Hvad kan vi så sige sprogligt om ordet ’prins’? Er det et fattigere udtryk end ’konge’?

Der er i hvert fald ikke så mange betydninger af ordet ’prins’, som der er af ’konge’. ’Prins’ kan sådan set kun betyde »mandligt medlem af en kongelig familie, især en monarks søn, svigersøn eller barnebarn – eller en regerende dronnings ægtefælle«, som Henrik er så smerteligt bekendt med. Af faste udtryk med ’prins’ har vi det lidet flatterende udtryk »en gang til for prins Knud«, der går på, at man gentager noget, fordi nogen er lidt langsomtopfattende.

Udtrykket er kendt fra 1958, hvor Bent Thorndahl i Politiken brugte udtrykket i forbindelse med beskrivelsen af, hvordan en scene i en balletforestilling blev gentaget specielt for arveprins Knud.

Udtrykket blev især kendt fra en revyvise året efter. Arveprins Knud var som bekendt dronning Margrethes farbror, hvis familie stod til at overtage tronen, fordi dronningens far kun havde døtre. Men ved folkeafstemningen i 1953 blev det til manges lettelse Margrethe, der fik tronen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ud over at en prins altså kan være fatsvag, kan han også være en pilfinger. Det vil sige en, der ikke kan holde fingrene for sig selv – om det så gælder legetøj eller er ovre i den mere lumre og kødelige afdeling.

At ’prinse den’ betyder ’slappe af’ eller ’dandere den’, og at ’prinse sig’ at ’prale’. Disse udtryk er ikke afledt af en vis prinsgemals adfærd: De fandtes allerede i det danske sprog, da Prins Henrik kom til landet. Det gjorde han, da han i 1967 blev gift med dronningen. Han var hendes ’prins på den hvide hest’, altså en yderst attraktiv ung mand – drømmemanden.

Så hvad vil du helst være, Henrik, kong Smart/Gulerod/Klitoris eller ’prinsen på den hvide hest’?

Jeg tror godt, jeg ved, hvad jeg ville vælge.

-----------

Rettelse: Der stod i en tidligere version, at Arveprins Knud var Dronning Margrethes morbror, men han var hendes farbror. Der stod også. at  betegnelsen prins kan bruges om 'en regerende konges ægtefælle'. Der skulle have stået en regerende dronnings ægtefælle.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden