Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skuespiller Hella Joofs udlægning af begrebet disruption fremhæves som et eksempel på, hvordan et ellers udmærket buzzord kan blive udvandet og derved miste sin gyldighed. Joof er medlem af regeringens disruptionråd og forklarede begrebet med »indianerstammer, der hvert syvende år brænder hele lortet ned og starter forfra«.

Skuespiller Hella Joofs udlægning af begrebet disruption fremhæves som et eksempel på, hvordan et ellers udmærket buzzord kan blive udvandet og derved miste sin gyldighed. Joof er medlem af regeringens disruptionråd og forklarede begrebet med »indianerstammer, der hvert syvende år brænder hele lortet ned og starter forfra«.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aner du heller ikke, hvad de betyder? Nyt projekt vil rense de poppede ord for varm luft

Få ved, hvad buzzord som disruption, onboarding eller forretningsledelse betyder. Det vil en flok fageksperter gøre op med.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Disruption. Ordet er blevet så flittigt anvendt af erhvervsspidser, mediefolk, eksperter og politikere, at regeringen i maj 2017 nedsatte et ’disruptionråd’. Smart. Bortset fra, at mange ikke ved, hvordan disruption skal udtales, eller hvad det egentlig betyder.

En spørgeundersøgelse, som analyseinstituttet Wilke i sommer lavede for Avisen.dk viste, at kun 35,5 procent af danskerne sagde, at de vidste, hvad disruption dækker over.

På samme måde luftes andre poppede ord – såkaldte buzzwords – i den offentlige debat og på alverdens konferencer. Men kan du eksempelvis gøre rede for, hvad der ligger bag begreber som content marketing, forandringsledelse eller millennials? Bare sådan helt kort?

En folkeliggørelse af det elitære

Et nyt tiltag vil gøre disse buzzord forståelige for folket og har derfor fået navnet Unbuzz, der i tidens ånd er udstyret med et såkaldt hashtag foran – altså #Unbuzz.

hjemmesiden forklarer en stribe erhvervsledere, iværksættere, kommunikationsrådgivere og psykologer populære ord inden for deres respektive fagfelt. Det sker i små videoer, og brugere kan byde ind med nye buzzord, der kræver en nuanceret forklaring.

Bag det, der betegnes som et nonprofitprojekt – altså et projekt uden indtjening for øje – står iværksætter og rådgiver Jonathan Løw. Han fortæller, at målet er at demokratisere magtelitens sprog:

»Der er en fare ved, at sådanne ord bliver elitære, så man nærmest smider dem ind i en sætning for at vise sit store vokabular. Man kobler folk af, og så bliver det et magtinstrument. Jeg arbejder i iværksætterverdenen og oplever ofte, hvordan der bruges en masse flotte ord, men langt fra alle er lige skarpe på, hvad de betyder. Derved mister man folk i sin kommunikation, og kommunikationen bliver dårlig«, siger Jonathan Løw.

Hella Joof og indianerne

Han forklarer, at projektet alene udlægger de popord, der – ifølge bidragyderne – rummer et værdifuldt indhold. Sigtet er også at beskytte de bevaringsværdige begreber, så de ikke bliver fortolket i alle mulige retninger og på den måde udvandes.

Som eksempel giver han netop ordet disruption, hvilket skuespiller og medlem af disruptionrådet, Hella Joof, har defineret som »indianerstammer, der hvert syvende år brænder hele lortet ned og starter forfra«.

»Når der ikke er en fælles forståelse af et ord, så opstår der et meningsvælde. Folk bliver trætte af ordet, og det mister sit egentlige potentiale«, siger Jonathan Løw.

Er du 'robust'?

En af bidragyderne er erhvervspsykolog og stressekspert Pernille Rasmussen, der i en 2,42 minutter lang sekvens forklarer buzzordet ’robusthed’. Hun har registreret, at begrebet bliver misbrugt og misforstået, og det vil hun gerne være med til at rette op på:

»Når der i mange jobannoncer søges efter en ’robust’ medarbejder, så er det kikset, for skal man være robust for at være i firmaet, fordi det er vildt stressende? Psykologisk robusthed handler om at kunne klare modstand, komme igen efter at have mødt modstand i livet – eksempelvis at rejse sig efter et brudt parforhold og ikke få en psykisk lidelse«, siger Pernille Rasmussen, ejer af Grow People, der arbejder med behandling af stressramte.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg vil gerne støtte det her, fordi folk tit taler forbi hinanden. Sprog kan misbruges til at skabe distance, så andre føler sig udenfor eller føler sig dumme. Men man skal gøre sig umage i sin kommunikation, så andre forstår den. Hvorfor ellers sige noget overhovedet«, spørger hun.

Behovet for at fremstå klogere

Men handler det ikke netop for erhvervsbosser om at tale et komplekst managementsprog, så de derved kan fremstå utrolig meget kløgtigere end den lille mand på gulvet?

Kommunikationsrådgiver Kresten Schultz Jørgensen, der også bidrager til projektet, siger nej:

»Nogle pynter sig med lånte fjer og bruger buzzord for at imponere andre. Men de vil blive udstillet som i ’Kejserens nye klæder’. De fleste rejsende i buzzord bliver afsløret, og de konsulenter og erhvervsledere har en udløbsdato – heldigvis«, siger Kresten Schultz Jørgensen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden