Støtte til ytringsfrihed: København giver husly til arabisk satiriker

København er igen friby – nu for en multikunstner med et kritisk øje til magt.

Kultur

Han er berømt på gaden - knapt så værdsat i paladser og regeringskontorer, hvor kritik og satire modtages som en fornærmelse.

Men Khalid Albaih, sudansk bladtegner og forfatter, klør på – nu som gæst i København, der genoptager sit tidligere værtskab for en multikunstner, der behøver frirum og beskyttelse.

Værtskabet finansieres med midler, som ellers anvendes til vores egen kulturelle selvtilfredsstillelse...

Albaih fyrer sine satiriske tegninger af på nettet, hvor de har inspireret unge aktivister i den arabiske verden. Han har også fået essays og kommentarer publiceret af fornemme medier som The Atlantic, Al-Jazeera, The Guardian og flere til.

De næste to år skal det ske fra København, som dermed vil give international ytringsfrihed en håndsrækning.

Jacob Næsager, medlem af Borgerrepræsentationen for Det Konservative Folkeparti, foreslog allerede sidste år, at København – ligesom tidligere – skal give husly til en trængt kunstner gennem det internationale friby-netværk, Icorn. Og i dag er Khalid Albaih i København.

»Det er opmuntrende, at København igen tager ansvar som friby«, siger Jacob Næsager. »Vores håb er, at vi har fået en mangefacetteret kunstner, som fortsat vil blive fulgt i sit eget land«.

Bag det arabiske forår

Albaih har sin familie med. Han har en plan om at skrive og tegne sit lands historie og fortsat kommentere verdens udvikling.

»Pointen er ikke, at fribygæsterne skal vælges ud fra danske partipolitiske motiver. Vi håber, at den ny kunstner kan fremme sit lands udvikling herfra«, siger Jacob Næsager.

Albaih udgiver sine tegninger på sociale medier under titlen ’Khartoon’.

»Alt bør være så enkelt som muligt – men så heller ikke mere enkelt«, lyder overskriften på hans flickr-side.

I sine tegninger har han plæderet for genbrug af det arabiske forårs revolutioner – ikke af den vold, som demokratiforkæmperne er blevet mødt med, men af deres krav om politisk frihed. Det kan give ham mange ’likes’ i sociale medier, men gør ikke nødvendigvis livet lettere.

»Værtskabet finansieres med midler, som ellers anvendes til vores egen kulturelle selvtilfredsstillelse. Nu vil de fremme et bredere udsyn – både til gavn for fribygæsten og os«, siger Jacob Næsager.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce