Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tinka, spillet af Josephine Chavarria Højbjerg, er nissepigen, der farer vild i menneskenes verden, og dermed er juleeventyret i 24 afsnit begyndt på TV2.
Foto: Agnethe Schlichtkrull/TV 2

Tinka, spillet af Josephine Chavarria Højbjerg, er nissepigen, der farer vild i menneskenes verden, og dermed er juleeventyret i 24 afsnit begyndt på TV2.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Næste uges kultur: Nissepigen Tinka forvilder sig ind i menneskenes verden

Med december begynder nedtællingen til jul, og i år står TV 2 for årets danske julekalendersatsning med ’Tinkas juleeventyr’. Men Politikens anmeldere har også fundet norske gys, en overklasseoperette omplantet til tiden for det store krak i 1929 samt vores helt nære historie i den kommende uge.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kulturhistorie

Din ting – vores historie. Nationalmuseet. Åbner 30. nov.

Rumdragten fra den første dansker i rummet. En espressomaskine. Den beskudte dør fra Krudttønden fra attentatet i 2015. En tampon! 17 års danmarkshistorie rummer og gemmer på ikke så lidt. Det er Nationalmuseet, der med udstillingen ’Din ting – vores historie’ viser brudstykker og fortæller om vores egen historie fra de senere år. 30 genstande i alt er blevet udvalgt. Spørgsmålet er, om det så er de rigtige og mest tidstypiske ting, der bliver vist.

Beat

U2: Songs of Experience. Nyt album ude 1. dec.

Planen var egentlig, at ’Songs of Experience’ skulle være udkommet for et år siden. Den modne og personlige opfølger til ’Songs of Innocence’ – U2’s ode til deres ungdom i 1970’ernes Dublin – var klar. Men så valgte England Brexit, og Trump vandt i USA, en turbulent verden blev politisk. Det vil U2 også være. De har været tilbage i studiet for at dreje teksterne i retning af nutidens brændpunkter og er nu klar til endelig at udgive ’Songs of Experience’. Spørgsmålet er, om Bono kommer ind på emner som skattely og global finansspekulation.

Film

Thelma. Instr. Joachim Trier. Biografpremiere 30. nov.

Norske Joachim Trier etablerede sig med ’Reprise’ og ’Oslo, 31. august’ som en af de mest personlige og intuitive filmskabere i Norden. Men siden har Trier kæmpet for at udvide sit territorium. Efter den internationale satsning ’Louder Than Bombs’ har Trier og makkeren Eskil Vogt skrevet en norsk gyser med overnaturlige træk. Kan sådan et kjempegys mon være uhyggeligt? Ja, det vil jo vise sig i næste uge, når ’Thelma’ har dansk premiere!

TV

Tinkas juleeventyr, TV 2. Fra 1. dec.

Det kan ikke skjules, at julen står for døren, og det betyder i en tv-sammenhæng, at det er tid til at se på nisser. Det er jo sådan, at de to store kanaler skiftes til at være den, for så vidt angår familie-julekalendere, og i år er det så TV 2, der har stafetten. Titlen er 'Tinkas juleeventyr', og det er Cosmo Film, der står bag. Hvilket giver god grund til at være forhåbningsfuld. Det er nemlig det produktionsselskab, der tidligere har lavet 'Jesus og Josefine', 'Jul i Valhal' og 'Juleønsket'.

Hovedpersonen er en nissepige, der føler sig lidt anderledes end alle andre, men gerne ville passe ind. På grund af forviklinger kommer hun til menneskenes verden, og her møder hun drengen Lasse. Tinka spilles af Josephine Chavarria Højbjerg, og rollen som Lasse af Albert Rosin Harson. Omkring dem ses en del kendte voksne skuespillere, blandt andre Lars Knutzon som nissekonge. Titelsangen er skrevet af Burhan G og synges af Frida Brygmann.

Klassisk

Operetten ’Den glade enke’. Den Fynske Opera, Odense. Premiere 29. nov.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Undskyld, men er der ikke noget selvmodsigende ved dette arrangement? Franz Léhars operette ’Den glade enke’ handler om en overklasse, der fester ubekymret i sus og dus. »I denne nyopsætning er handlingen placeret i år 1929, året for New York-børsens store krak. En magtfuld våbenfabrikants penge hvidvaskes og forflyttes, alt imens millioner af mennesker er arbejdsløse og sulter«.

Operasalen vil være » indrettet med caféborde, så man under forestillingen har mulighed for at nyde sine drikkevarer. Der er også mulighed for at bestille en særlig jule-tapas-anretning«. Hvordan hænger social indignation og tapas sammen? Nå, hvis selvmodsigelsen ikke skræmmer, så spiller ’Den glade enke’ til og med 20. december.

Scene

Les Misérables. Berliner Ensemble, Berlin. Premiere 1. dec.

Tysk regiteaters berygtede instruktør, Frank Castorf, skal efter 25 års provokationer på Volksbühne nu iscenesætte noget så uskyldigt som en musical – i dette tilfælde ’Les Misérables’ på Berliner Ensemble. Så har vi hørt det med! Nå, det skal han nu heller ikke. Frank Castorf står ganske vist bag opsætningen ’Les Misérables’, der får premiere næste fredag, men det er i hans egen – sikkert dybt provokerende – bearbejdelse af selve tekstforlægget, nemlig Victor Hugos roman fra 1862.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden