Den vil medføre omfattende censur og reelt betyde et farvel til det frie internet, som millioner af mennesker dagligt ånder gennem.
Modstanderne af EU’s reform af ophavsretten sparer ikke på advarslerne, når de argumenterer for deres sag. Eksperter og aktivister mener, at direktivet om ophavsret på det digitale indre marked, som det rettelig hedder, vil bryde med de fundamentale frihedsrettigheder, som det europæiske samarbejde hviler på. Særligt ytringsfriheden er truet.
Reformen har været flere år undervejs og skal onsdag til afstemning i retsudvalget i Europa-Parlamentet. Op til afstemningen har modstanderne skrevet åbne protestbreve og kørt massiv kampagne på de sociale medier, blandt andet med hashtagget #censorshipmachine.
»For internettets fremtids skyld opfordrer vi jer til at droppe dette forslag«, skrev opfinderen af world wide web, Tim Berners-Lee, og mere end 70 andre aktivister og eksperter med speciale i internettet i en fælles protestskrivelse i sidste uge.
Særligt den del af reformen, den såkaldte artikel 13, der handler om YouTube, Facebook og andre delingstjenesters ansvar for brugernes indhold, møder kritik. Direktivet vil nemlig pålægge tjenesterne ansvaret for de videoer og andet materiale, som brugere lægger op.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her