Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Simon Pauly
Foto: Simon Pauly

Joyce DiDonato er en af USA's vigtigste operasangere, men hendes nye album er genreblandende afslapning.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

2 hjerter: Amerikansk operastjerne mikser hotdogs og is

Efter en stribe sejre slapper USA’s store barokdiva Joyce DiDonate af sammen med en gruppe smooth jazzmusikere. Resultatet er barokt på den dårlige måde.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den amerikanske operastjerne Joyce DiDonato har en stemme, der genialt matcher de virtuose vokalkrav, barokmusikken fra 1600- og 1700-tallet stiller.

Hendes indsats i det repertoire har været intet mindre end forrygende. Oven i det er hun en stjerne, der tænker over tingene og har en holdning, og hendes personlige i bund og grund politiske 2017-album, ’In War & Peace’, med barokorkestret Il Pomo d’Oro var til seks jublende hjerter.

Da DiDonato sidste år udgav albummet ’Into the Fire’ med Brentano-strygekvartetten, optaget live i Wigmore Hall i London, der blandt andet indeholder kvidrende Strauss-sange, kvidrede anmelderne med. Men det seneste udspil fra den amerikanske mezzosopran fra Midtvesten er mest af alt noget pjat.

Jo, DiDonato synger fremdeles vidunderligt. Men udstyret med tophat og mikrofon og iklædt kjole og hvidt, som hun er det på coveret, er der alligevel noget lummert over de kalkulerede crossover-manøvrer, der præger ’Songplay’.

Det her er som kaffe med vaniljesirup

Stjernen slapper af sammen med en håndfuld særdeles smooth jazz- og studiemusikere. Men hvorfor skal barokarier som Alessandro Parisottis ’Se tu m’amir’, som Elisabeth Schwarzkopf i sin tid tog så koket på, udsættes for trompet og rytmegruppe og klaskes sammen med ’Star Vicino’ som jazzvals? Personligt foretrækker jeg hyggejazz og barokmusik hver for sig, og selv om musikerne og sangeren er i topklasse, bliver det altså sært med Shearings ’Lullaby of Birdland’ tilsat Bach-klaver.

Joyce DiDonato er god på albummets engelsksprogede numre som ’Lean Away’ og Rodgers og Harts ’With a Song in my Heart’. Men det er virkelig underligt at høre barokkoloratur og jazzgrowl fyret af side om side som vokalekvilibrisme fra vidt forskellige århundreder.

DiDonato er en af vor tids store operasangere – hun har lige for nylig lagt stemme til Maria Callas på film – men det her er som kaffe med vaniljesirup. Eller måske som hotdogs smasket sammen med italiensk is. Komponister som Vivaldi og Caccini lander oven i sentimentale folkesange og krydres med jazzharmonier, og så må man tage det som et spøjst eksperiment. Eller lade det være. Personligt synes jeg ikke, det fungerer.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

Forsiden