Foto: Peter Hove Olesen
Kultur

Svend Brinkmann: Henrik Dahl spurgte mig engang: »Hvem er 'vi', Svend Brinkmann?«. Her er mit svar

Når klenodier som prins Henrik, Benny Andersen og Kim Larsen dør, sørger det store nationale ’vi’. Til daglig tildeles det singulære dog forrang i stadig flere sammenhænge på bekostning af det almene. Men det store ’vi’ er ikke bare en abstrakt konstruktion, påpeger Svend Brinkmann.

Kultur
FOR ABONNENTER

Når der hvert år er nytårskavalkader med tilbageblik på ’året, der gik’, indgår ofte et element, som kaldes ’dem mistede vi’. Det er rørende, men hvem er ’vi’ egentlig i den sammenhæng? Det er selvfølgelig et nationalt vi, når det er personer som prins Henrik, Benny Andersen eller Kim Larsen, der mindes. Men der sniger sig også typisk afdøde fra den store verden ind. I 2018 mistede vi for eksempel også Kofi Annan samt både Barbara og George Bush senior. Så er det ikke længere bare et dansk vi, men et større vi – måske endda et fællesmenneskeligt vi – der appelleres til.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce