'Prinsessen på Ærten' var den ene af de to forestillinger, der blev spillet, da Aarhus Teater blev indviet 15. september 1900.
Foto: B.A. Thun

'Prinsessen på Ærten' var den ene af de to forestillinger, der blev spillet, da Aarhus Teater blev indviet 15. september 1900.

Kultur

Kom med: Aarhus Teater tager dig med på tidsrejse

Hvilke skuespillere har spillet Nora i Ibsens ’Et Dukkehjem’ på Aarhus Teater? Og hvem var Danmarks ’Operetteprimadonna’? Aarhus Teaters arkiver er kommet online og kan give svaret på det meste.

Kultur

15. september 1900 sydede det både bag og foran kulisserne på Aarhus Teater. På publikumsrækkerne sad honoratiores som justitsminister Carl Goos, Det Kongelige Teaters chef, grev Danneskiold-Samsøe, samt Aarhus’ egen store statsmand Ove Høegh-Guldberg, og omme bag tæppet havde skuespillerne travlt, for de skulle opføre hele to forestillinger på denne store dag: Holbergs ’Erasmus Montanus’ og ’Prinsessen på Ærten’.

Anledningen til al denne ståhej var åbningen af teatret, som skete på initiativ af en kreds af teaterinteresserede borgere, der talte både sagførere, doktorer, fabrikanter og bankdirektører.

Politiken sendte en korrespondent til den jyske by for at rapportere fra indvielsen af det nye teater, som »ligger der på Aarhus Torv og formaner den Forbigaaende: Træd indenfor, ryst Dagens Bekymringer af Jer, gør Sindet frit og modtageligt, thi her er Fest!«.

Og festligt ser det da også ud på fotografiet ovenfor, som netop er indvielsesdagen med et mylder af rokokoklædte skuespillere trådt sammen til ære for fotografen B.A. Thun. Fotografiet er blandt de godt 25.000 billeder, teatrets arkiver råder over – 350 hyldemeter fylder arkiverne, der rækker helt tilbage til 1896, altså fire år før det nye teaters indvielse – og nu er en stor del af arkivet kommet online og derfor blevet tilgængeligt for alle, der får lyst til at snuse i gamle forestillinger.

Nyt liv til fortidens forestillinger

Her kan man læse om de enkelte forestillinger – prinsessen, der kunne mærke en lille ært gennem »Silkemadratser og Dyner i Dusinvis«, som Politiken skrev, blev spillet af den da 30-årige Gerda Christophersen, og klikker man f.eks. videre på hendes navn, afslører onlinearkivet, at hun var kendt som ’Operetteprimadonnaen’ og efter mange gode roller blev teaterdirektør – i øvrigt Danmarks første kvindelige.

Man kan også springe 60 år frem i tiden og læse, at en af Det Kongelige Teaters store skuespillerinder, Ingeborg Brams, i 1960 var på gæstevisit i Aarhus, hvor hun spillede Nora i Ibsens ’Et Dukkehjem’ – eller endnu senere, til 2010, hvor rollen som Nora nu blev spillet af Anne Sofie Espersen med Thomas Bo Larsen som hendes Helmer.

Arkivet går nemlig helt op til i dag, og det bliver hele tiden opdateret med nye billeder og forestillingsprogrammer.

»Teatrets kunst eksisterer i nuet, men vores digitale teaterarkiv er med til at puste liv i fortidens forestillinger, både den 100 år gamle og den fra i går aftes. Arkivet rummer vores – teatrets og publikums – minder og kortlægger teaterhistoriens traditioner«, lyder det fra direktør på Aarhus Teater, Trine Holm Thomsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce