Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Galleri Bo Bjerggaard
Foto: Galleri Bo Bjerggaard

Motivet er alt andet end sensationelt: En hest og en kalv står i et vinterlandskab. Men det er stofligheden og stemningen, der løfter Mamma Anderssons fremstilling fra 2018 ud over det banale.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Naturen tager form, og tegningen bliver til et digt på jubilæums-udstilling

Galleri Bo Bjerggaard markerer sine første tyve år med en repremiere på en gammel temaudstilling, blot med nye kunstnere og nye værker. Ophængningen er et smukt udtryk for, hvad både tegninger kan, når fremstående kunstnere laver dem, og hvad et galleri kan, når det satser på mediet.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I kalenderårets anledning er en række højst forskellige kunstnere, der er eller har været knyttet til Galleri Bo Bjerggaard, samlet på jubilæumsudstillingen ’Works on Paper’.

I 1999 viste galleriet af samme navn en udstilling med samme titel, dengang galleriet havde en anden adresse: i Pilestræde. Det er allerede længe siden.

Men det er meget længere siden, at en tegning kun blev anset for at være et slags embryonalt forstadie til et maleri, altså en skitse, som kunstnere kunne se stort på, forære væk eller ligefrem kassere, når det egentlige arbejde var udført. Og det egentlige arbejde kunne være en skulptur, som i Michelangelos eller Bertel Thorvaldsens tilfælde, eller et maleri. Det kan man læse mere om i Mikael Wivels katalogforord, som er genoptrykt i anledning af jubilæet.

I dag er tegningen blevet forfremmet til et være et næsten malerisk udsagn, blot i en anden teknik, i et mindre format og til en mere overkommelig pris. I dag kan tegninger tilmed være et udstillingstema i sig selv og dermed fylde væggene i et galleri.

Kunstneriske koryfæer

Ophængningen er et varieret udtryk for, hvad tegninger kan, når fremstående kunstnere laver dem, og hvad et galleri kan, når det satser på mediet.

Her er signaturværker af nogle af kunstneriske koryfæer, som vi tidligere – på samme adresse – har set i større format. Som Per Kirkeby, Baselitz, Jannis Kounellis, Daniel Richter, John Kørner, Tal R, Marcel van Eeden, Mamma Andersson m.fl., i alt 27 kunstnere, deraf en tredjedel kvinder.

Lad os stoppe op ved Mamma Andersson, dels for overskuelighedens skyld og dels for kønskvoteringens. Og lad os følges med hende ud i et typisk nordisk vinterlandskab.

Hos Mamma Andersson bliver formen også en grafisk metafor for den længsel efter frihed, som alle går rundt med

I en tegning tager naturen form netop dér, hvor det sorte kul interagerer med det hvide papir. Men hos Mamma Andersson bliver formen også en grafisk metafor for den længsel efter frihed, som alle går rundt med.

Vi må ikke tro, at vi med disse værkeksempler har beviset på, at naturskildringen er på vej tilbage. Naturen kan blot være et påskud – for at frigøre kunsten fra naturefterligningen. Tegningen er et digt over det, som sanserne indberetter til bevidstheden.

En sand billednarkoman

Nu om stunder bruger kunstneren naturen – eller kunsthistoriens billeder, om man vil – som en kærkommen anledning til at bringe sig selv i spil.

Så meget ved vi nemlig om Mamma Andersson: Hun er en billednarkoman. Hun elsker billeder, omgiver sig med dem, klipper dem ud af bøger og ikke først, når hun har læst bogens tekst, for hun har aldrig, siger hun, været en god læser. Og det at skrive falder hende også svært. Men noget helt andet er det at se; at se for eksempel film som en tæt forbundet sekvens af billeder, der bevæger sig og dermed bringer en handling eller en historie med sig i forløbet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi er nødt til at tale om fortællinger, der lader noget være ufortalt. Det gælder også de to billeder på udstillingen ’Arbejder på papir’.

Det er ingen kunst at se, hvad de forestiller. På det ene ser vi en stjerneformet busk, på det andet står en hest og en kalv i landskab. Langt sværere er det at finde ud af, hvad de vil vise os. Det er ikke kunstneren, der optræder i rollen som fortæller. Den rolle har beskueren nemlig fået overdraget af kunstneren. Fra Mamma Andersson får vi kun så mange stikord, at vi selv kan fortsætte forløbet og måske fuldende fortællingen.

Galleri Bo Bjerggaard
Foto: Galleri Bo Bjerggaard

Det er ikke gået helt af mode at være virtuos. I denne skildring af figurer i et landskab viser den svenske kunstner Anna Bjerger, at hun har fået det håndelag, der kan løfte tingene.

Det samme kan også siges om de tre akvareller, som er Anna Bjergers bidrag til udstillingens myldrende helhed. Også hun er en svensk kunstner, der med sine motivers tilnærmelsesvise genkendelighed har bud til tiden med hang til figuration.

Det gælder også kunstnerne Mamma Andersson (født 1962), der i øvrigt er en halv snes år ældre, og Sara-Vide Ericson (i Galleri V1), der er en halv snes år yngre. Anna Bjerger – midt mellem de to – kommer vi til at se mere til, idet hun er den næste udstiller hos Bjerggaard.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden