Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Odd Andersen/Ritzau Scanpix
Foto: Odd Andersen/Ritzau Scanpix

En demonstrant holder et skilt, hvor det tyske EU-parlamentsmedlem Axel Voss, som har været en af fortalerne for reformen af ophavsretten, bliver skildret som Godzilla.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

EU-Parlamentet vedtager historisk reform af internettet trods massive demonstrationer

Der har været voldsom debat om omstridt regelpakke, der skal ændre reglerne for ophavsretten på nettet.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En meget omdiskuteret reform af ophavsretten på internettet er tirsdag blevet godkendt og vedtaget i EU-Parlamentet efter flere års intens politisk debat.

Reglerne lægger op til, at platforme som Facebook og YouTube får ansvar for at sikre, at der ikke bliver delt materiale, som krænker ophavsretten.

Reformen skal ifølge fortalerne gøre op med det, der er blevet kaldt historiens største kunsttyveri, og føre til, at musikere, kunstnere og andre rettighedshavere i højere grad får betaling, når deres produktioner deles på nettet.

I weekenden gik tusindvis af mennesker, formentlig over 100.000, på gaden i forskellige lande i protest mod reformen.

Kritikerne af det nye direktiv mener til gengæld, at reformen vil føre til omfattende censur og dermed være enden på internettet, som vi kender det i dag.

Kritikerne frygter, at reformen vil tvinge techgiganterne til at filtrere indgående i de billeder, tekster og videoer, som brugere lægger op på digitale platforme.

Reformen har været flere år undervejs og har været omgærdet af en af EU-historiens største lobbykrige. Rettighedsorganisationer som danske Koda har kritiseret Google og Facebook for at stå bag de massive protester mod reformen, blandt andet ved at finansiere græsrodsbevægelser, der har kæmpet mod reformen.

I februar blev EU-Kommissionen, medlemslandene og EU-Parlamentet enige om reformen, som skulle endeligt godkendes af parlamentet tirsdag. Nu mangler direktivet blot en formel godkendelse i EU’s ministerråd, inden det skal implementeres af de forskellige nationale parlamenter.

ritzau/kultur@pol.dk

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden