Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Linke/filmmuseumpotsdam
Foto: Linke/filmmuseumpotsdam

Bibi Andersson blev 83 år gammel. Hun blev anset som en af Sveriges mest anerkendte skuespillere.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den svenske skuespiller Bibi Andersson er død

Bibi Anderssons karriere var tæt knyttet til Ingmar Bergman og udløste flere priser. Søndag døde hun, 83 år.

Kultur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den svenske skuespiller Bibi Andersson, som er kendt fra flere af instruktør Ingmar Bergmans film, er død søndag. Hun blev 83 år.

Det bekræfter hendes mand, Gabriel Mora Baeza, over for det svenske nyhedsbureau TT, og hendes nære veninde og filminstruktør Christina Olofson.

»Bibi var en stor skuespiller og en fantastisk humanist«, siger Christina Olofson til Göteborgs-Posten.

Bibi Andersson har blandt andet haft roller i flere af den svenske stjerneinstruktør Ingmar Bergmans film og i den danske film 'Babettes Gæstebud'.

Hun medvirkede i film som 'Det syvende segl', 'Persona', 'Tænk på et tal' og senest i 2007 og 2008 to film baseret på forfatter Jan Guillous bøger om tempelridderen Arn.

»Bibi Andersson var gigantisk, en af Sveriges mest anerkendte skuespillere«, siger pressechefen ved Svenska Filminstitutet, Jan Göransson, til Göteborgs-Posten.

Erichsen, Jarl Fr./Ritzau Scanpix
Foto: Erichsen, Jarl Fr./Ritzau Scanpix

Bibi Andersson har modtaget mange anerkendelser gennem sin karriere. Her er hun i 2005 i Oslo, hvor hun modtog en pris i anledningen af 100-året for den norske forfatter, Henrik Ibsens død. Hun fik i selskab med en række andre kvinder prisen for at have fortolket Ibsen.

Hun er den eneste svenske skuespiller, der fire gange har vundet den svenske filmpris Guldbaggen. Den sidste fik hun så sent som i 2008 for sin rolle son den strenge mor Rikissa i filmen om tempelridderen Arn.

I foråret 2009 blev Bibi Andersson ramt af et alvorligt slagtilfælde og har siden da boet på et plejehjem i Stockholm.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden